shutterstock
shutterstock
18|12|2017 11:28
SHARE
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Ο λόγος που δεν πρέπει να πίνεις τον καφέ σου μέσα σε λευκή κούπα


Φτιάχνετε καφέ, ανοίγετε το ντουλάπι, παίρνετε μια οποιαδήποτε κούπα και τη γεμίζετε. Κι όμως, αυτή η πρόταση έχει ένα λάθος. 

Είναι το αντίδοτο στην πρωινή κακοκεφιά, το κίνητρο να σηκωθείτε άλλη μια μέρα (ακόμα και απρόθυμα) από το κρεβάτι και να ετοιμαστείτε για τη δουλειά. Είναι το τέλειο καύσιμο για να «πάρετε μπρος». Ναι δεν υπάρχει κάτι πιο ανακουφιστικό και ενισχυτικό από μια κούπα καφέ το πρωί. Αυτό όμως δεν είναι άλλο ένα κείμενο για τη μαγεία του καφέ, αλλά για να σας πούμε πως μπορείτε να ενισχύσετε αυτή την εμπειρία. 

Απ' ότι φαίνεται έχει σημασία δεν έχει μόνο η ποιότητα του καφέ και ο τρόπος που τον πίνετε, αλλά και το σκεύος μέσα από το οποίο θα απολαύσετε το αγαπημένο σας ρόφημα.

Οπως καταλήγει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο online περιοδικό Flavour, το χρώμα της κούπας μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη γεύση του καφέ. Την ιδέα για την έρευνα είχε ένας μπαρίστα ο οποίος άκουσε κάποιους πελάτες στο μαγαζί που εργαζόταν να ισχυρίζονται ότι όταν έπιναν καφέ σε λευκή κούπα τους φαινόταν πιο πικρός. Μια ομάδα αποφάσισε να το αναλύσει λίγο παραπάνω και αυτά που βρήκε μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα, είτε έχετε κάποια επιχείρηση που προσφέρει καφέ, είτε είστε ένας απλός, καθημερινός λάτρης του ροφήματος. 

Οι ερευνητές έκαναν διάφορες δοκιμές με τους συμμετέχοντες της έρευνας. Έτσι, τους ζήτησαν να πιούν καφέ μέσα από λευκές, διάφανες και μπλε κούπες και, στη συνέχεια, να αναλύσουν τη γεύση που είχε, αντίστοιχα, κάθε φορά.

Από τις απόψεις που συγκέντρωσαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λευκές κούπες κάνουν τη γεύση του καφέ πιο έντονη, δηλαδή λιγότερο γλυκιά και πιο πικρή, σε σχέση με την κατανάλωση από διάφανες ή μπλε κούπες. Ο λόγος; 

Οι άνθρωποι τείνουν να συνδέουν το χρώμα με τη γεύση και το λευκό χρώμα είναι συνδεδεμένο με την πικρή γεύση. Σε αυτό συντελεί και το ότι το σκούρο χρώμα του καφέ κάνει έντονη αντίθεση με το λευκό της κούπας. Αντιθέτως, το να πίνετε καφέ από μια διάφανη κούπα βελτιώνει τη γεύση και συγκεκριμένα την κάνει πιο γλυκιά ενώ οι μπλε κούπες μειώνουν τόσο τη γλυκύτητα όσο και την πικρίλα δίνοντας την αίσθηση ότι το χαρμάνι αποδίδει τελικά μια πιο δυνατή γεύση. 

Τι χρώμα είναι η δική σας αγαπημένη κούπα για καφέ;