FashionStock.com/Shutterstock
FashionStock.com/Shutterstock
DRAGON’S BLOOD

Dragon’s Blood: Tι είναι και πως λειτουργεί το νέο συστατικό-τάση στην ομορφιά


Κάθε τόσο εμφανίζεται και κάποιο διαφορετικό συστατικό και νέα τάση στην ομορφιά.

Αναδύεται στην βιομηχανία, γίνεται trend και συμπεριλαμβάνεται σε μια ποικιλία διαφορετικών προϊόντων. Αυτή τη φορά το περίεργο συστατικό, που θα μελετήσουμε με την βοήθεια και των ειδικών, είναι το Dragon’s Blood.

Το «αίμα του Δράκου» μπορεί να ακούγεται σαν κάτι που βγήκε από το Game of Thrones, όμως στον κόσμο ομορφιάς είναι απλά ένα εκχύλισμα δέντρου.

Είναι ένα συστατικό που υπάρχει εδώ και χρόνια και είναι παρόν σε όλα, από την αρωματοποιία μέχρι το μελάνι.

Αλλά ως συστατικό skin care προϊόντων, συγκεντρώνει όλο και περισσότερη προσοχή τελευταία, με αισθητή παρουσία στην συσκευασία των προϊόντων και διάσημο για τις θεραπευτικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες.

Σύμφωνα με την δερματολόγο Dr Sejal Shah, το Dragon’s Blood είναι μια πλούσια ρητίνη από το δέντρο Croton Lechleri.

«Έχει χρησιμοποιηθεί στην Νότια Αμερική για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και γενιές και πιστεύεται ότι έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Ακόμα σχηματίζει ένα προστατευτικό φράγμα όταν εφαρμόζεται τοπικά».

Η Dr Sejal Shah συνέχισε να εξηγεί ότι το αίμα του δράκου μπορεί να αντιμετωπίσει ανησυχίες όπως σημάδια γήρανσης και ερεθισμένου ή δέρματος που έσχει υποστεί φλεγμονή - αλλά δεν συμφωνούν όλοι.

Η Dr. Nava Greenfield της Ομάδας Δερματολογίας Schweiger (που εδρεύει επίσης στη Νέα Υόρκη), δηλώνει πως παρόλο που έχει ακούσει παρόμοιες αξιώσεις σχετικά με το συστατικό, οι μελέτες που διαβάζει δεν ήταν πειστικές. «Δεν νομίζω ότι θα προτείνω το συστατικό στους ασθενείς μου», είπε σε συνέντευξή της. «Οι μόνο μελέτες που έχω δει έχουν να κάνουν με την επούλωση πληγών και τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι αρκετά».

Δεδομένου ότι το Dragon’s Blood είναι ένα ενεργό συστατικό που μπορεί να εδραιωθεί σε διάφορες μορφές όπως μάσκες, κρέμες, mist και ορούς, εμφανίζεται σε πολλά διαφορετικά προϊόντα.

«Πριν από μερικά χρόνια θα το βρίσκατε μόνο σε τυπικές λοσιόν και κρέμες · τώρα χρησιμοποιείται ευρέως σε όλα, από lip serum μέχρι τις αντιγήραντικές μάσκες ματιών όπου βοηθά προσφέροντας αντιοξειδωτική προστασία», λέει η δρ Shah.

Συνδυάζεται και δουλεύει καλά με άλλα συστατικά. «Λόγω των αντιοξειδωτικών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων του, άλλα συστατικά με παρόμοια οφέλη μπορούν να ενισχύσουν τα αποτελέσματά του », λέει.

«Επειδή σχηματίζει ένα προστατευτικό φράγμα σαν δεύτερη επιδερμίδα, μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα των ενυδατικών συστατικών και να βοηθήσει να κλειδώσει η υγρασία».

Shutterstock
Shutterstock

Αλλά γιατί η ξαφνική δημοφιλία; Η Dr Shah το αποδίδει σε μια επιθυμία να επιστρέψει η ομορφιά στα βασικά. «Νομίζω ότι ένας λόγος για τη δημοτικότητά του είναι πως, γενικά, βλέπουμε μια μεγάλη ώθηση στη φροντίδα του δέρματος να ενσωματώσουμε περισσότερα φυσικά συστατικά και να ερευνήσουμε αυτά που έχουν ρίζες στην παραδοσιακή ιατρική, καθώς πολλοί πολιτισμοί έχουν γνωρίσει τα οφέλη τους μέσα στους αιώνες ». Η Dr Greenfield, από την άλλη πλευρά, το αποδίδει στην τάση της βιομηχανίας να προτείνει μαγικές λύσεις για την γήρανση.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές μανίες πρόσφατα στη φροντίδα του δέρματος. Οι άνθρωποι αναζητούν μαγικές λύσεις για τη γήρανση, τις ατέλειες και την ακμή».

Ακόμη κι αν οι απόψεις διίστανται η δύναμη του Dragon’s Blood και η πρόσφατη εμμονή της βιομηχανίας σημαίνει ότι, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό, πιθανότατα δεν είναι επιβλαβές , εκτός αν έχετε χρόνια ιατρικά προβλήματα. Είναι γενικά κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά δοκιμάστε με προσοχή, ιδίως αν έχετε αλλεργία στο λατέξ, καθώς το λατέξ και το Dragon’s Blood προέρχονται από παρόμοια δέντρα. Μην ξεχνάτε να ρωτάτε πάντα την συμβουλή του γιατρού σας.