BULGARI
BULGARI
BULGARI

Η Ζάχα Χαντίντ επανασχεδίασε το B.Zero1 του Bulgari


Όταν ο Bulgari λάνσαρε για πρώτη φορά το 1999, το δαχτυλίδι B.Zero1, ήξερε ότι θα άλλαζε για πάντα τους κανόνες και τα πρότυπα στο σχεδιασμό κοσμημάτων.

Αντί για τις συνηθισμένες λεπτές λωρίδες μετάλλου που συγκρατούσαν διαμάντια ή άλλους ημιπολύτιμους λίθους, στο B.Zero1 ήταν τονισμένα το σχήμα και η μορφή.
Το τολμηρό δαχτυλίδι, ήταν σχεδιασμένο να μοιάζει με το φημισμένο αμφιθέατρο της Ρώμης, το Κολοσσαίο. Η ιδέα ήταν ένα αντισυμβατικό κόσμημα να φοριέται σε καθημερινή βάση. Η σειρά B.Zero1 δεν ήταν μόνο για ειδικές περιστάσεις. Έχοντας ως καλούπι του το Κολοσσαίο, το B.Zero1 ήταν ένα statement του στυλ. Δακτύλιοι που στοιβάζονται ο ένας πάνω στο άλλο, σε συνδυασμό με το Tubogas μοτίβο του Bulgari (η λέξη Tubogas σημαίνει σωλήνας γκαζιού) και το διπλό λογότυπο του brand, έκανε το B.Zero1, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και εμβληματικά κοσμήματα στον κόσμο. 

B.Zero1 από τη Ζάχα Χαντίντ - Bulgari
B.Zero1 από τη Ζάχα Χαντίντ - Bulgari

Υπήρξαν αρκετές επανεκδόσεις από το πρώτο λανσάρισμα. Μία μάλιστα ονομάστηκε B.Zero1 “Τέλειο Λάθος”, λόγω ενός σφάλματος, που είχε ως αποτέλεσμα τη χρήση τριών αποχρώσεων του χρυσού σε ένα κομμάτι. Αργότερα, το 2010, ο διάσημος γλύπτης Ανίς Καπούρ, έβαλε τη σφραγίδα του στο κομμάτι εφαρμόζοντας μια επιφάνεια καθρέφτη στο τελείωμα του B.Zero1.

To "Τέλειο Λάθος" - Bulgari
To "Τέλειο Λάθος" - Bulgari

Πρόσφατα, ο οίκος Bulgari λάνσαρε μια νέα έκδοση του B.Zero1, υπεύθυνη για την οποία είναι η Aρχιτέκτων, “Βασίλισσα της καμπύλης” και κάτοχος του βραβείου Πρίτσκερ που έφυγε από τη ζωή, Ζάχα Χαντίντ.  Οι καμπύλες που έκαναν διάσημη τη Ζάχα Χαντίντ  εφαρμόστηκαν  πάνω στο πιο πρόσφατο μοντέλο του B.Zero1 για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση του ρευστού μετάλλου που «αιωρείται πάνω από το δάχτυλο αντί να είναι γύρω από αυτό». Η κυματιστή μορφή έχει  αντικαταστήσει τις άκαμπτες γραμμές του αρχικού μοντέλου δημιουργώντας μια αίσθηση κίνησης παρόμοια με αυτή που συναντά κάποιος στα αρχιτεκτονικά έργα της Χαντίντ. 

Η Ζάχα Χαντίντ - AP
Η Ζάχα Χαντίντ - AP

Δεν ήταν αυτή όμως η πρώτη φορά που η διάσημη Αρχιτέκτων συνεργάστηκε με τον οίκο Bulgari. Το 2015 στην έκθεση Salone del Mobile, κατάφερε να καθηλώσει χιλιάδες θεατές με την εντυπωσιακή εγκατάσταση για τη συλλογή Serpenti, στο Bulgari Hotel. Εκεί συνάντησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του οίκου, Ζαν Κριστόφ Μπαμπέν, ο οποίος της μίλησε για πρώτη φορά σχετικά με το B.zero1. Η Ζάχα Χαντίντ κατάφερε να τελειοποιήσει το όραμά της για το δαχτυλίδι, λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Έργα της είναι το μουσείο MAXXI της Ρώμης, το Κέντρο Χαϊντάρ Αλίγιεφ στο Μπακού και συγκροτήματα κατοικιών στο Μανχάταν και τη Σιγκαπούρη, η πισίνα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και πολλά άλλα.