GETTY
GETTY
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

Αυτές είναι οι λέξεις που στιγμάτισαν την μόδα του 2017 για έναν σημαντικό λόγο


Το μήνυμα της μόδας ήταν ξεκάθαρο.

Oσο η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, είναι φυσικό να σκεφτόμαστε όλα όσα διαδραματίστηκαν στον κόσμο της μόδας, την επηρέασαν, την διαμόρφωσαν, τη σημάδεψαν και τελικά την άλλαξαν.

Ποιες είναι όμως οι λέξεις αλλά και οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο και χαρακτηρίζουν τη διάθεση της μόδας που είναι ξεκάθαρα ένας βασικός πολιτισμικός παράγοντας; Αυτές που περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο το πώς τη βλέπουμε αλλά και τη στάση μας απέναντι στην ίδια και σε σημαντικά γεγονότα;

Μεγάλη διεθνής πλατφόρμα αναζήτησης, μετά από ανάλυση, δημιούργησε μια λίστα με λέξεις που γράφτηκαν σε περισσότερα από 30.000 άρθρα από 100 διαφορετικές online εκδόσεις μόδας και lifestyle.

Εκτός από γενικευμένους όρους όπως «floral» και«statement» οι κυρίαρχες λέξεις δήλωναν κοινωνική ευαισθητοποίηση που όμοια της δεν έχει υπάρξει ποτέ στη μόδα.

Οι πιο πολυγραμμένες λέξεις φέτος αντικατοπτρίζουν τη μετάβαση της μόδας στην πιο προοδευτική και πολιτική σφαίρα μέχρι σήμερα, με λέξεις όπως "power" και "woke" να μιλούν για γυναικεία δύναμη και θέληση και να γεννούν ισχυρό κίνητρο στις γυναίκες και όχι μόνο.

 

Shutterstock
Shutterstock

Η ιδέα της μόδας που «ξυπνά» μπορεί να αποδοθεί στη πρώτη συλλογή της Maria Grazia Chiuri για τον οίκο Dior, η οποία περιελάμβανε το πλέον αναγνωρίσιμο, iconic μπλουζάκι με το μήνυμα "We should all be feminists" που έχουν αντιγράψει και αναπαράγει πολλά brands.

Ωστόσο, ο Dior δεν ήταν ο μοναδικός οίκος που αγκάλιασε την προοδευτική σκέψη και διάθεση στην μόδα το 2017, αλλά και οι Prabal Gurung και ο Jonathan Simkhai ήταν μόνο μερικοί από τους σχεδιαστές που ανταποκρίθηκαν επίσης στην συνεχώς αυξανόμενη προβολή του φεμινισμού μέσω της κοινωνικής κουλτούρας.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στις διαμαρτυρίες με όνομα «Women’s March» που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο ως απάντηση στην απαράδεκτη συμπεριφορά του Προέδρου της Αμερικής Donald Trump απέναντι στις γυναίκες.

Άλλες δυνατές λέξεις ήταν οι «extra» και «millenial». Αν και δεν είναι οι πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό για α περιγράψεις ρούχα, η πρώτη αναφέρεται σε κομμάτια με έντονο, μοντέρνο χαρακτήρα, τόσο που δείχνουν υπερβολικά όπως π.χ ένα παντελόνι από παγιέτες, ενώ η δεύτερη αναφέρεται κυρίως στο διάσημο πλέον χρώμα που πρωταγωνίστησε στην μόδα και φυσικά δεν είναι άλλο από το ζωηρό ροζ.

Η χρονιά που αποχαιρετάμε ήταν χωρίς αμφιβολία βαμμένη σε αυτή την απόχρωση που σημαίνει πολλά, όχι τόσο για το στυλ, αλλά για τον κόσμο του αύριο.

Shutterstock
Shutterstock