Το Χαβιάρι, αναγνωρισμένο και ως «ο Μαύρος Χρυσός της Γεύσης» είναι ίσως το ακριβότερο έδεσμα στον κόσμο και αποτελεί σύμβολο κύρους, οικονομικής ευημερίας και πλούτου.
Το πολύτιμο χαβιάρι, το οποίο προέρχεται από τα επεξεργασμένα αβγά μιας ποικιλίας ψαριού, του οξύρρυγχου, είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ειδικότερα στους αρχαίους Έλληνες που έδειχναν πως είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στα αυγά του οξύρρυγχου και είχαν ερεθιστεί από τη γεύση τους.
Στην ιστορική διαδρομή της εμπορίας του χαβιαριού, καίριο ρόλο έπαιξε και ένας Έλληνας καπετάνιος, ο Ι. Βαρβάκης, ο οποίος εξασφάλισε την ασφαλή μεταφορά του στις Ευρωπαϊκές χώρες.
Σήμερα, παραμένει ένας ακαταμάχητος γευστικός πειρασμός της παγκόσμιας ελίτ και θεωρείται το απόλυτο 'limit up' στο χρηματιστήριο της γαστρονομίας, ενώ παράλληλα θεωρείται μια πολύ θρεπτική τροφή.
Οι ποικιλίες του χαβιαριού είναι ανάλογες του είδους του ψαριού που τις παράγει. Οι πιο γνωστές στο ευρύ κοινό είναι οι : Beluga, Osetra και Sevruga.