Η ιστορία της Avène ξεκινά το 1736 με την ίαση ενός υπέροχου αλόγου | 0 bovary.gr
Η ιστορία της Avène ξεκινά το 1736 με την ίαση ενός υπέροχου αλόγου | 0 bovary.gr
AVENE

Η ιστορία της Avène ξεκινά το 1736 με την ίαση ενός υπέροχου αλόγου


Eίμαστε στο 2019, αλλά το δικό μου ημερολόγιο γράφει 1999. Και με βλέπω ξανά πως στήνω τις δικές μου ιστορίες πίσω από τα ανοιχτά ή κλειστά παράθυρα της Γαλλικής εξοχής.

Ένα ταξίδι που μου είχε δοθεί η ευκαιρία να κάνω για επαγγελματικούς λόγους στο χωριό της Avène. Οι στέγες με καλούν να σκαρφαλώσω σ’ αυτές για να αγγίξω τα σύννεφα. Τα σύννεφα κάνουν νάζια στον παράξενα γαλαζοπράσινο ουρανό και οι σκιές στους δρόμους αστειεύονται με τα λουλούδια στις υπέροχες αυλές. Κι είναι και τα μικρά καφέ με τους ήσυχους ανθρώπους. Σαν να βλέπω την Αμελί να τρέχει. Και μετά ακολουθεί ένα ποδήλατο με ένα μικρό παιδί. Και πιο κάτω ένα μικρό μαγαζάκι με εφημερίδες και περιοδικά στήνει τα νέα του. Και τα νέα σ’ αυτό το μέρος τις περισσότερες μέρες νομίζω ότι έχουν να κάνουν με ερωτευμένα ζευγάρια, δημιουργικούς ηλικιωμένους κι ανεξάρτητα παιδιά. Κι όλοι αυτοί απολαμβάνουν ένα υπέροχο πρωινό. Και ζηλεύω. Και θέλω να μείνω εδώ για πάντα. Τα πρωινά να φτιάχνω μαρμελάδες, τ’ απογεύματα να φτιάχνω τις σχέσεις (προσωπικές κι επαγγελματικές) και το βράδυ να φτιάχνω παραμύθια. Στα μάτια μου αυτοί οι άνθρωποι που ζουν εδώ δείχνουν τόσο όμορφοι. Είμαι σίγουρη ότι ξεσηκώνουν κάτι από την εκπληκτική ενέργεια κι ομορφιά του τόπου.

Στην πραγματικότητα, οι ωραίοι τόποι δεν χωράνε σ’ ένα άρθρο, ούτε γίνεται να στριμωχθούν σε λίγες λέξεις. Οι ωραίοι τόποι είναι συναισθήματα και πρόσωπα που ίσως μπορούν να αποτυπωθούν με φωτογραφίες. Κι αν προσπαθήσεις να πας πίσω απ’ αυτές θα βρεις μικρές προσδοκίες. Προσδοκίες να ακουστούν ιστορίες που σκορπούν μαγεία, αλλά κι αληθινή, φυσική ομορφιά. Κι οπωσδήποτε έναν πλούτο γνώσης που μετατρέπεται εύκολα σε καθαρή λάμψη. 

Έλα μαζί μου πίσω σε μια άλλη εποχή. 1736. Τα πάντα αρχίζουν με την ίαση ενός υπέροχου αλόγου. Το άλογο του Μαρκήσιου de Rocozel. Ένα άλογο που έπασχε από μια δερματίτιδα με έντονο κνησμό, γίνεται καλά μετά από μερικά μπάνια. Όχι απλά μπάνια. Μπάνια με ιαματικό νερό της Avène. Στους δρόμους του μικρού εμβληματικού χωριού της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, το φανταστικό και πολύ ιδιαίτερο νέο κυκλοφορεί γρήγορα και μικροί-μεγάλοι θέλουν να επουλώσουν «πληγές».

Το ιαματικό νερό της Avène μέσα σε μια στιγμή -ή καλύτερα σε μια σταλιά- γίνεται γνωστό και λατρεύεται όσο κανένα άλλο, γι’ αυτές τις ευεργετικές καταπραϋντικές κι αντι-ερεθιστικές ιδιότητές του. Kαι μέχρι σήμερα, που έχουν περιάσει πολλά-πολλά χρόνια όλοι μιλάνε γι’ αυτό. Συγκεκριμένα δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτό!

Η Avène μετράει στιγμές κι επιτυχίες. To 1993, αλλά και το 2003 η μονάδα παραγωγής επεκτείνεται. Και μαζί όνειρα κι ελπίδες ασθενών από ολόκληρο τον κόσμο. Το 2004 γίνεται κι επέκταση των ιαματικών εγκαταστάσεων, ενώ το 2007 δημιουργείται το εργαστήριο του νερού, δίπλα στις ιαματικές εγκαταστάσεις Avène-Les-Bains.

Η εμπιστοσύνη στις δερματολογικές αρετές του ιαματικού νερού της Avène μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και περνάει από γενιά σε γενιά σε όλα τα προϊόντα. Οι καινοτόμες συνθέσεις γίνονται θέμα συζήτησης και η παρουσία της μάρκας «Eau thermale Avène» γίνεται κάτι παραπάνω από αισθητή στα φαρμακεία παγκοσμίως. Η μάρκα δηλώνει ευρέως γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, στις ΗΠΑ (Derma Skin Corners), στην Ιαπωνία αλλά και την Κίνα, όπου ξεκίνησε ως πρωτοπόρος για να βρίσκεται σήμερα επικεφαλής των πωλήσεων των καλλυντικών μαρκών στο φαρμακείο.

Τα χρόνια αλλάζουν, αλλά η Avène όχι. Σήμερα, εν έτει 2019, οι εκπληκτικές ιαματικές εγκαταστάσεις της υποδέχονται πάνω από 2600 ασθενείς το χρόνο. Ασθενείς με μια μικρή ή μεγάλη δερματική αλλεργία. Η άφιξη στις μαγικές αυτές ιαματικές εγκαταστάσεις της, βρίσκονται μέσα στην κοιλάδα του Orb, στο κέντρο του φυσικού Πάρκου της περιοχής Haut Languedoc. Δεν ξέρω αν απλά εδώ η φύση φλερτάρει με τους ασθενείς, αλλά οι ασθενείς φλερτάρουν σίγουρα με τη διαμονή τους για πάντα (Lol). 

Πριν αναλογιστείς για την ειδική περιποίηση και τις θεραπείες που γίνονται σ’ αυτό το εκπληκτικό μέρος να επιβεβαιώσω απλώς ότι όλα δουλεύουν για καλό μιας υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας. Τα απλά μπάνια και τα μπάνια με φυσαλίδες αέρα ή υδρομασάζ (για μωρά, παιδιά κι ενήλικες) είναι μια καθημερινή ρουτίνα. Γενικευμένα ντους και ψεκασμοί με πόσιμο ιαματικό νερό που συνδυάζονται πάντα με δερματολογικές φροντίδες είναι στα must-have. Κομπρέσες με ιαματικό νερό, μασάζ κάτω από το νερό, περιτυλίξεις σώματος με μαλακτική κρέμα, φροντίδες προσώπου με μαλακτική κρέμα και υδρο-ηλιοθεραπεία που συνδυάζει τις δράσεις του ιαματικού νερού, αλλά και των υπεριωδών ακτίνων προκαλούν ενθουσιασμό κι ευεξία.

Προτείνω να επιτρέψεις στην αγαπημένη Avène να γράψει το δικό της παραμύθι ομορφιάς στην επιδερμίδα σου έτσι απλά.