Συνεργασία της La Prairie με τρεις Ελβετές καλλιτέχνιδες για την έκθεση Art Basel  | 0 bovary.gr
Συνεργασία της La Prairie με τρεις Ελβετές καλλιτέχνιδες για την έκθεση Art Basel | 0 bovary.gr
01|08|2019 12:49
SHARE
LA PRAIRIE

Συνεργασία της La Prairie με τρεις Ελβετές καλλιτέχνιδες για την έκθεση Art Basel


Η La Prairie μέσα από την τελευταία καλλιτεχνική της συνεργασία στηρίζει τρείς ανερχόμενες γυναίκες φωτογράφους.

Με αφορμή την έκθεση Art Basel 2019 στη Βασιλεία, ο οίκος La Prairie, προχώρησε σε μια συνεργασία με τρεις καλλιτέχνιδες από την Ελβετία για να ερμηνεύσουν την ομορφιά των ματιών.

Στη Ζυρίχη της Ελβετίας τον Ιούνιο του 2019 ο ελβετικός οίκος πολυτελούς περιποίησης της επιδερμίδας La Prairie, εγκαινίασε μια έκθεση τέχνης που εξερευνά την ομορφιά, το μυστήριο και την ανθεκτικότητα της διαχρονικότητας του βλέμματος.

Η La Prairie επέλεξε να συνεργαστεί με τρεις ανερχόμενες φωτογράφους Ελβετικής καταγωγής. Όλες τους απόφοιτες του διακεκριμένου πανεπιστημίου της Λοζάνης (ECAL), ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα γνωστό ανά τον κόσμο για την ενίσχυση της ελβετικής δημιουργικότητας που κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία 10 πανεπιστήμια στο χώρο της τέχνης.

Η Daniela Droz, η Namsa Leuba και η Senta Simond αποτελούν τη νέα γενιά της σύγχρονης φωτογραφίας, η καθεμία με τη δική της μοναδική προσέγγιση.

Τα έργα τους εκφράζουν μια ξεκάθαρη ελβετική αισθητική και, ως γυναίκες, φέρνουν μια μοναδική οπτική στην ομορφιά και τη δύναμη του βλέμματος. Η έκθεση, με τίτλο Eyes in Focus, έκανε το ντεμπούτο της στην έκθεση Art Basel στη Βασιλεία στο Pavilion της La Prairie που βρίσκεται στο χώρο των συλλεκτών.

"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Daniela, τη Namsa και τη Senta. Τα πρωτοποριακά έργα τους βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την κληρονομιά της La Prairie. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι σημαντικό να στηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε νέους καλλιτέχνες που έχουν προοδευτική σκέψη, ενώ συγχρόνως παραμένουν ευαίσθητοι στη διαχρονικότητα της τέχνης. Ως Ελβετές καλλιτέχνιδες, η εκλεπτυσμένη και μινιμαλιστική προσέγγιση τους είναι απόλυτα σύμφωνη με την αισθητική της La Prairie, δήλωσε ο Greg Prodromides, Chief Marketing Officer της La Prairie.

Ο ίδιος πρόσθεσε «Η απόφαση να συνεργαστούμε με γυναίκες καλλιτέχνιδες ήταν σκόπιμη με αυτό τον τρόπο αποτίνουμε φόρο τιμής στο θηλυκό βλέμμα, που ερμηνεύεται από την οπτική των ίδιων των γυναικών.

Αυτές οι καλλιτέχνιδες σπάνε τους κώδικες των μέσων με τα οποία δουλεύουν, όπως ακριβώς η La Prairie εξακολουθεί να σπάει τους κώδικες της πολυτελούς περιποίησης της επιδερμίδας μέσα από καινοτόμες δημιουργίες».

Τα τρία έργα μιλούν για τη ζωή, τη δύναμη και τη ζεστασιά που χαρίζει το βλέμμα. Το κάθε ένα αντανακλά την τελευταία πρωτοποριακή καινοτομία της La Prairie, το - Skin Caviar Eye Lift - και την ικανότητά του να αναζωογονεί, να ανασηκώνει, να επαναπροσδιορίζει, και να προσφέρει ένα νεανικό βλέμμα.

Στα έργα της, η Daniela Droz μετατρέπει φωτογραφίες σε καθρέφτες που αντικατοπτρίζουν το βλέμμα του θεατή πίσω στον εαυτό του. Με αυτόν τον τρόπο, ο θεατής αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του και όχι αυτά που εκπέμπονται από ένα τρίτο μέρος ή ένα άψυχο αντικείμενο.

Ο θεατής γίνεται μέρος της τέχνης, δίνοντας στο βλέμμα του μια διαχρονική ποιότητα.

"Γι'αυτό στο έργο επέλεξα να εκμαιεύσω το βλέμμα του θεατή και να του το γυρίσω πίσω. Επιδίωξα να δώσω έμφαση στην ιδέα μιας νέας προσέγγισης στη φωτογραφία που ακολουθεί τις αρχές του Constructivism ή του Bauhaus: με μια νέα οπτική, έξω από τους γενικά αποδεκτούς κανόνες της οπτικής », είπε η κα Droz όταν αναφέρθηκε στα τρία αφηρημένα έργα της που μεταφέρθηκαν σε αντανακλαστικές επιφάνειες για αυτή τη συνεργασία της με τη La Prairie. Στο εικαστικό της έργο η Namsa Leuba, εξετάζει την αναπαράσταση του χρόνου μέσα από την αποτύπωση της αντίληψης που έχει ο θεατής - μέσα από τη μαρτυρία της δικής του εμπειρίας. Για να το πετύχει αυτό, φέρνει στο φως, την έκφραση της παρούσας στιγμής, με την επέκταση της εικόνας μεταξύ της ασπρόμαυρης φωτογραφικής τεχνικής και του πολύχρωμου φόντου. Αυτή η δυαδικότητα αντικατοπτρίζει άμεσα τη διαπολιτισμική κληρονομιά της κα Leuba.

«Προσεγγίζοντας τη συνεργασία με θέμα Eyes in Focus, ήθελα να απεικονίσω τη φύση των συναισθημάτων που κρύβονται μέσα μας και προσπαθούν να βγουν μέσα από το πέπλο που τα καλύπτει», δήλωσε η κα Leuba.

Επομένως, αντιπαραβάλλει το πέρασμα από μια στιγμή που έχουμε ζήσει με τη μνήμη μας μέσα από τον αφηρημένο και πολύχρωμο χαρακτήρα του έργου της. Η κα Leuba έχει δημιουργήσει τρεις εικόνες με χρώμα για τη συνεργασία της με την La Prairie. 

Για τα έργα της, η Senta Simond φωτογράφησε μια σειρά από κοντινά πορτρέτα νέων γυναικών.

 

Τα κορίτσια που χρησιμοποίησε δεν είναι επαγγελματίες μοντέλα αλλά γυναίκες από το περιβάλλον της - αυθεντικά, φυσικά, ανεπηρέαστα. Το αποτέλεσμα θα επιτρέψει στους θεατές να βυθιστούν πλήρως στην ομορφιά του βλέμματος της καθεμίας τους, καθώς στα μάτια τους ταξιδεύει στο πορτρέτο σαν ζωγραφική. "Για αυτή τη συλλογή, παίζω με το βλέμμα των γυναικών που έχω επιλέξει φωτογραφίζοντας τες σε διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις, αντανακλώντας έτσι διαφορετικές στάσεις και συμπεριφορές. Υπάρχει το «αρρενωπό βλέμμα», το οποίο τείνουμε να συσχετίζουμε με την αντικειμενικότητα, και το «θηλυκό βλέμμα», το οποίο συνδέεται συνήθως με την ενδοσκόπηση. Ελπίζω με αυτά τα έργα οι θεατές να μπορούν να βρουν κάποια σχέση με το «βλέμμα μου».

Για αυτή τη συλλογή, η κα Simond έχει επιλέξει αρκετές γυναίκες τις οποίες φωτογράφησε μεμονωμένα, δίνοντας έμφαση στην οικειότητα μεταξύ καλλιτέχνη και μοντέλου, μέσω ενός συνδυασμού ασπρόμαυρης και έγχρωμης προσωπογραφίας. Κάθε μια από τις τρεις φωτογραφικές δημιουργίες έχει σχεδιαστεί από τους αντίστοιχους δημιουργούς τους ως ένα ταξίδι - το οποίο μεταφέρει το θεατή στην αναζωογονημένη, ανυψωμένη, επαναπροσδιορισμένη φύση του βλέμματος.

Αυτή η μοναδική έκθεση, που γιορτάζει το θηλυκό βλέμμα μέσα από το πρίσμα των φωτογράφων, ήταν διαθέσιμη για προβολή στις 13-16 Ιουνίου 2019 στο χώρο των συλλεκτών στην έκθεση Art Basel της Βασιλείας.