Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΑΔΕ ΕΦΗ

Γιατί φαίνεσαι πάντα κουρασμένη -Τι συμβαίνει με τα μάτια σου και πώς μπορείς να το διορθώσεις


«Ωραία μάτια είναι μόνο εκείνα που κοιτούν με τρυφερότητα». Η Coco Chanel είχε εκφραστεί αναλόγως.

Υπάρχουν αυτές οι στιγμές που το στρες τρυπώνει στην άκρη των ματιών και θολώνει το βλέμμα κι όσο κι αν ψάχνει κανείς αγωνιωδώς γι’ αυτή την ωραία και φωτεινή τρυφερότητα σ’ αυτό, άσκοπα. 

Στα πρωινά, μετά τα ξενύχια και τις δύσκολες νύχτες το βλέμμα σαν να χάνει την πορεία του. Λογικό. Δε θέλει και πολύ να προκύψει ο μαύρος κύκλος που υποδεικνύει ότι κάτι δεν πήγε καλά την προηγούμενη μέρα. Κι εκεί που το κονσίλερ προσπαθεί να αμυνθεί στα απρόοπτα οι ρυτίδες (ή πιο πιθανόν οι γραμμές ξηρότητας) που ξεπετιούνται από το πουθενά τονίζουν όσα θες να καμουφλάρεις.

Ώρα λοιπόν να διαχειριστείς σκιάσεις και γραμμές, προκειμένου να βρεις τρόπους και τεχνικές να αποφύγεις δράματα για τα μάτια σου μόνο (που όντως μαρτυρούν πάντα τόσα πολλά), δείχνοντας ότι αν μη τι άλλο έχεις κοιμηθεί 8 ώρες!

Καταρχάς, ξεχώρισε τις γραμμές ξηρότητας από τις ρυτίδες. Αποδέξου τους μαύρους κύκλους σου αν υπάρχει γενετική προδιάθεση και δες τι μπορείς να κάνεις αν μπορείς απλώς να καλύψεις απλά κι εύκολα αυτή τη μαύρη σκίαση. Έλα αντιμέτωπη με όσα μαρτυρούν τα σημάδια κάτω και γύρω από τα μάτια σου. Οι σακούλες μπορούν να αποκαλύπτουν παρασπονδίες στον τρόπο ζωής ή και λανθασμένες καθημερινές συνήθειες με τον καθαρισμό των ματιών σου. Ίσως όμως να είναι και η φθορά του χρόνου, που δε σηκώνει συμβιβασμούς. Εσύ ωστόσο σε κάθε περίπτωση, μπορείς να βελτιώσεις τη ματιά και το βλέμμα σου. 

Τι να κάνεις;

Για τους μαύρους κύκλους: Η περιποίηση με κρέμες που περιέχουν βιταμίνες (C, K και Ε), ρετινόλη, καφεινη και υαλουρονικό θα βοηθήσουν πάρα πολύ. Επιπλέον, έχε κατά νου ότι το κάπνισμα επιβαρύνει μια τέτοια κατάσταση, καθώς αφυδατώνει και διαστέλλει τα αγγεία στην περιοχή. Η διατροφή παίζει κι αυτή το ρόλο της, οπότε πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου φρούτα, λαχανικά και υγρά, μειώνοντας σημαντικά τα αλμυρά. Το πράσινο τσαι και τα τα ω-3 λιπαρά οξέα θα δράσουν εξίσου ευεργετικά. Τέλος, απόφυγε να κοιμάσαι μπρούμυτα καθώς κάτι τέτοιο (σύμφωνα με ειδικούς) επιδεινώνει την κατακράτηση. Και φυσικά δοκίμασε τη χρήση μιας εξειδικευμένης μάσκας ματιών (γνωστής κι ως eye patch), που τι κάνει; Λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά για πριν το μακιγιάζ, καθώς φωτίζει κι αναζωγονεί την περιοχή. Για κάλυψη, πέρασε λίγο κονσίλερ μετά το μεικαπ και άπλωσέ το με πολύ ελαφρά χτυπηματάκια του δείκτη, από την εσωτερική γωνία των ματιών και κατά μήκος του μαύρου κύκλου. 

Unsplash
Unsplash

Για τις σακούλες: Αν γνωρίζεις ήδη ότι δεν είναι συνέπεια μιας εκ γενετής ή παθολογικής κατάστασης, αλλά είναι αποτέλεσμα ενός έντονου ξενυχτιού, τότε κάνε τα εξής: Αρχικά τοποθέτησε λεπτές φέτες αγγουριού (κατά προτίμηση παγωμένου) στην περιοχή. Αυτό θα δώσει εξ αρχής μια ωραία τόνωση. Στο μεταξύ, ξεκίνα να χρησιμοποιείς για λίγο καιρό πιο ενισχυμένες κρέμες ματιών -ιδανικά χωρίς άρωμα- και με καταπραυντικά συστατικά για να αντιμετωπίσεις το οίδημα. Κρέμες με αλόε βέρα θα βοηθήσουν πολύ. Παράλληλα, τσέκαρε τα προϊόντα ντεμακιγιάζ των ματιών σου και ξέχνα το όποιο τρίψιμο όταν αφαιρείς τη μάσκαρα. Τέλος, το ελαφρύ κι ειδικό μασάζ θα αποσυμφορήσει σημαντικά. Χρησιμοποίησε το δείκτη και το μέσο για να το δοκιμάσεις απαλά. Ξεκίνησε με ταμποναριστές κινήσεις από την εσωτερική γωνία κοντά στη μύτη με κατεύθυνση προς την εξωτερική. Μπορείς μάλιστα μ’ αυτές ακριβώς τις κινήσεις να περάσεις κι ένα ανάλαφρο κονσίλερ (ιδανικά vegan) προκειμένου να τις καμουφλάρεις. 

Unsplash
Unsplash

Για τις γραμμές και ρυτίδες: Εδώ το θέμα είναι μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο, γιατί οι αιτίες εμφάνισης είναι πολλές. Ξενύχτι, αφυδάτωση, υπερβολική έκθεση στον ήλιο και φυσικά γήρανση. Όσο ο χρόνος περνάει δυστυχώς, η παραγωγή κολλαγόνου και στην περιοχή των ματιών μειώνεται, που σημαίνει ότι η επιδερμίδα εκεί λεπταίνει ολοένα και περισσότερο και γίνεται λιγότερο ανθεκτική. Χρησιμοποίησε οπωσδήποτε προϊόντα με αντηλιακά φίλτρα κι αντιοξειδωτικά συστατικά. Η ρετινόλη και τα πεπτίδια δουλεύουν αρκετά αποτελεσματικά στις ρυτίδες που κάνουν εμφάνιση στο πόδι της χήνας. Σ’ αυτή την περίπτωση οι λεπτόρρευστες υφές που απορροφούνται εύκολα βοηθάνε, αλλά οι κρέμες πρέπει να έχουν συμπυκνωμένες συνθέσεις και να είναι πολύ επανορθωτικές. Το μία φορά την ημέρα χρήσης δεν αρκεί. Θέλει 2 με 3 φορές ημερησίως, ειδικά όταν η επιδερμίδα στην περιοχή παρουσιάζει έντονη ξηρότητα. 
Στην αγορά των καλλυντικών μπορείς να βρεις πια υπέροχες κρέμες ματιών που περιέχουν κι ιριδίζουσες πούδρες για να φωτίσουν, αλλά κι απαλύνουν αισθητά τα σημάδια κούρασης, γήρανσης και ξενυχτιού. Σου έφτιαξα μια λίστα να σου βρίσκεται για ώρα ανάγκης. 

Για διόρθωση της κούρασης: Lierac Paris, Dioptifatique

Μια φανταστική ζελ-κρέμα αναζωογόνησης βασισμένη στην αισθητική τεχνική της μεσοθεραπείας που προσφέρει τριπλή δράση για την καταπολέμηση των τριών τύπων της κούρασης: πρησμένα μάτια, πτυχώσεις στα μάτια και μαύροι κύκλοι.
Η σύνθεση είναι εμπλουτισμένη με πεπτίδια κατά του μπλε φωτός για προστασία από τις κυτταρικές βλάβες στην περιοφθαλμική περιοχή και για ενισχυμένη δράση διόρθωσης. Αμέσως, η αίσθηση της κούρασης μειώνεται. 

Για εντατική ενυδάτωση κι αίσθηση δροσιάς: Clinique, Moisture Surge™ Eye 96-Hour Hydro-Filler Concentrate

Ένα εκπληκτικό προϊόν που ξεχωρίζω για την υπέρ-ανάλαφρη υφή του, που βοηθά την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια να αναπληρώσει τη χαμένη υγρασία της για 96 ώρες εντατικής ενυδάτωσης. Αποσυμφορεί, ενδυναμώνει και φωτίζει την επιδερμίδα στη στιγμή. Η τεχνολογία αυτόματης αναπλήρωσης λιποσφαιριδίων με βούτυρο αλόης βοηθά στην ανάκτηση του λιπιδικού φιλμ της επιδερμίδας για μείωση απώλειας υγρασίας, ενώ τα ενθυλακωμένα αντιοξειδωτικά, σπάνε τον κύκλο του περιβαλλοντικού στρες που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση.

Για άμεση αναζωγόνηση: Frezyderm, Revitalization Hydrogel Eye Patch

Μια πολύ αγαπημένη μάσκα ματιών υδρογέλης, ιδανική για το κουρασμένο βλέμμα με σούπερ ευχάριστη αίσθηση δροσιάς. Η καινοτόμα σύνθεσή της εξασφαλίζει ελεγχόμενη απελευθέρωση των ενεργών συστατικών για μέγιστη διάρκεια δράσης και αποτελεσματικότητα. Επαναφέρει και ανανεώνει το δέρμα, ενυδατώνει για 8 ώρες, λειαίνει πρώτες ρυτίδες & λεπτές γραμμές και το βλέμμα δείχνει πιο φωτεινό και ξεκούραστο.
Η συσκευασία περιέχει 4 ζεύγη. Τα επιθέματα είναι non-woven, βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα.

Για μαύρους κύκλους και σακούλες: Origins, Ginzing Refreshing Eye Cream to Brighten and Depuff

Μία αναζωογονητική κρέμα ματιών που χαρίζει ορατή φωτεινότητα, μειώνοντας την εμφάνιση των μαύρων κύκλων και των ανεπιθύμητων πρηξιμάτων. Το βλέμμα γίνεται ξεκούραστο και λαμπερό και η υφή βελτιώνεται άμεσα. Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και τη βρίσκεις αποκλειστικά στα Sephora. 

Για ρυτίδες κι ανόρθωση: La Prairie, Cellular Eye Essence Platinum Rare

Ένα πολυτελές προϊόν ματιών, εμπλουτισμένο με πολύτιμο πεπτίδιο πλατίνας, ένα συστατικό με εξαιρετικές ιδιότητες, που βοηθά στη μεταμόρφωση της τόσο ευαίσθητης περιοχής. Μειώνει τις ρυτίδες, ανορθώνει και συσφίγγει ορατά, ενώ συμβάλλει εξαιρετικά και στη μείωση των μαύρων κύκλων. Το μοναδικό του σταγονόμετρο επιτρέπει την τέλεια εφαρμογή αυτού του πολυτελούς προϊόντος περιποίησης.

Για μασάζ στην περιοχή των ματιών: Estee Lauder, Cryotherapy Instant Eye De-Puffing Wand

Ένα υπέροχο εργαλείο μασάζ το οποίο είναι εμπνευσμένο από την κρυοθεραπεί κι αναζωογονεί την περιοχή γύρω από τα μάτια, μειώνοντας ορατά τα πρηξίματα. Αυτή η καινοτομία με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε αναμονή, έχει μία άκρη από ανοξείδωτο ατσάλι και cryo-core που δροσίζει σημαντικά την επιδερμίδα με το πρώτο άγγιγμα, δημιουργώντας μία διαρκή, έντονη, αίσθηση δροσιάς που διατηρείται έως και 10 λεπτά μετά την εφαρμογή.