Shutterstock
Shutterstock
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ

Εγκυμοσύνη και βαφές μαλλιών και νυχιών- Πόσο ασφαλείς είναι;


Ένα θέμα που απασχολεί όλες τις υποψήφιες μανούλες είναι κατά πόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους μπορούν να περιποιούνται τον εαυτό τους, βάφοντας τα μαλλιά τους αλλά και κάνοντας το μανικιούρ τους όπως συνήθως.

Εννοείται πως η υγεία του μωρού μπαίνει πάνω από όλα. Όμως η εγκυμοσύνη είναι από τις πιο όμορφες περιόδους στην ζωή μιας γυναίκας και είναι ότι πιο γλυκό και απόλυτα κατανοητό το να θέλει να την ζει και να την αντιμετωπίζει έτσι ακριβώς, χωρίς να αισθάνεται απεριποίητη και χωρίς να χρειάζεται να αμελεί την προσωπική της φροντίδα. Η ομορφιά άλλωστε είναι κάτι που όλες αγαπάμε και μας φτιάχνει την διάθεση και στη σύγχρονη εποχή θεωρείται αναπόσπαστο δικαίωμα της κάθε γυναίκας.

Τί συμβαίνει όμως με τις βαφές μαλλιών αλλά και τα βερνίκια νυχιών, τα οποία πολλοί κατηγορούν ως τοξικά και επικίνδυνα για τις εγκύους αλλά και το έμβρυο;

Aν κι εσείς αναρωτιόσασταν αν μπορείτε να περιποιείστε και να βάφετε τα μαλλιά σας όπως πριν και κατά την διάρκεια αυτών των υπέροχων εννέα μηνών, αλλά και αν μπορείτε να επισκέπτεστε το nail studio για να έχετε όμορφα και περιποιημένα άκρα έχουμε όλες τις απαντήσεις.

Shutterstock
Shutterstock

Ηair Dyes

Όσον αφορά τις βαφές μαλλιών οι ειδικοί συμφωνούν πως είναι πραγματικά ελάχιστη η ποσότητα βαφής που απορροφάται από το δέρμα και λιγοστές οι πιθανότητες να περάσουν τοξικές ουσίες στο αίμα και να βλάψουν το έμβρυο. Ωστόσο αν εσείς δεν αισθάνεστε ασφαλείς με αυτό, οι ανταύγειες είναι ακόμα μια καλή ιδέα που μειώνει ακόμα περισσότερο το ρίσκο και επιπλέον είναι από τα μεγαλύτερα hair trends. Αν βάφετε τα μαλλιά σας μόνες σας στο σπίτι, χρησιμοποιείτε πάντα γάντια και αφήστε την βαφή να δράσει τον minimum χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της βαφής,

Ακόμα έχετε στο μυαλό πως τα μαλλιά σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν διαφορετική συμπεριφορά, φριζάρουν και αντιδρούν διαφορετικά με τα προιόντα.

Shutterstock
Shutterstock

Manicure

Τα περισσότερα βερνίκια νυχιών είναι αρκετά τοξικά λόγω της φορμαλδεΰδης και άλλων στοιχείων που περιέχουν που τους χαρίζουν διάρκεια και ανθεκτικότητα και μπορούν να επηρεάσουν την ορμονική λειτουργία και να δημιουργήσουν αναπτυξιακές ανωμαλίες.

Έτσι είναι σωστό για τις εγκυμονούσες να προσέχουν τα συστατικά στις ετικέτες των βερνικιών που χρησιμοποιούν και να αποφεύγουν όσα περιέχουν τα ακόλουθα τρία στοιχεία: φορμαλδεΰδη, toluene, dibutyl phthalate.

Αυτό το τοξικό τρίο μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό, αναπνευστικό και ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα ίδια ισχύουν και για το ημιμόνιμο gel. Με μερικά επιπλέον χημικά στοιχεία τα οποία πρέπει να αποφεύγονται όπως ακρυλικά και μεθακρυλικά.

Αυτό δεν σημαίνει πως μια γυναίκα απαγορεύεται να βάφει τα νύχια της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να γνωρίζει τι περιέχουν τα βερνίκια και να χρησιμοποιεί πάντα βάση πριν εφαρμόσει το χρώμα, καθώς προστατεύει και εμποδίζει τα χημικά να εισχωρήσουν στο δέρμα.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη στα 20, στα 30, στα 40: Πώς είναι σε κάθε ηλικία, από όλες τις απόψεις