H Τerry είναι το νέο ταλέντο της τζαζ -Παρουσιάζει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά | 0 bovary.gr
H Τerry είναι το νέο ταλέντο της τζαζ -Παρουσιάζει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά | 0 bovary.gr
ΤΕΡΗ ΒΑΡΚΙΤΖΟΓΛΟΥ

H Τerry είναι το νέο ταλέντο της τζαζ -Παρουσιάζει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά


Όταν η μουσική έγινε τρόπος ζωής για την Terry, ο κόσμος άρχισε να της φαίνεται μαγικός.

Και αυτό συνέβη πολύ νωρίς, στα πρώτα της χρόνια. Το νέο ταλέντο της τζαζ έχει όνομα: Τέρη Βακιρτζόγλου

Η ιδιαίτερη φωνή της Terry δεν είναι η μοναδική πτυχή του ταλέντου της. Τα τραγούδια της είναι όλα δικά της παιδιά και σε παρασύρουν σε συναρπαστικούς μουσικούς δρόμους. Η Τerry παρουσιάζει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Qualia”.

Μιλά στην BOVARY για τη διαδρομή της κι έχει ενδιαφέρον…

"Μεγάλωσα σε μια λίγο διαφορετική δομή από αυτό που ίσως κάποιος θεωρεί την τυπική "οικογένεια" αλλά με άπειρη αγάπη, ελευθερία και με πολύ δημιουργικούς ανθρώπους γύρω.

Από τις πρώτες αναμνήσεις είναι οι ιστορίες/παραμύθια που μου έλεγε η μητέρα μου πριν κοιμηθώ, η μυρωδιά από τα χρώματα και τα καλούπια στο εργαστήρι αγγειοπλαστικής της γιαγιάς και του παππού μου, τα παιχνίδια που φτιάχναμε και παίζαμε όλοι μαζί και γενικά πολύ γέλιο και αγάπη.

Η μουσική υπήρχε πάντα στο σπίτι παρότι κανείς από την οικογένεια μου δεν είναι μουσικός.

Στο σπίτι έπαιζε όλη μέρα ραδιόφωνο, Mtv  ή κάποιος δίσκος/κασέτα από κλασσικό ροκ μέχρι Michael Jackson. Ταυτόχρονα ο παππούς μου ήταν λάτρης της κλασσικής μουσικής και από μικρή μου έβαζε να ακούω δίσκους και μου μίλαγε για τους συνθέτες, την υπερβατικότητα και δύναμη της μουσικής, ενώ συχνά πηγαίναμε βόλτα στον οικογενειακό μας φίλο Λυμπέρη ο οποίος λατρεύει τη μουσική και έχει στο σπίτι του ότι όργανο μπορείς να φανταστείς (από μπουζούκι μέχρι φλάουτο). Αυτοί έπαιζαν σκάκι ενώ εγώ τριγύρναγα και περιεργαζόμουν τα όργανα.

Τους θυμάμαι να τσακώνονται εάν είναι καλύτερος ο Bach ή ο Beethoven ενώ αυτός μου πήρε δώρο τα πρώτα μου μουσικά όργανα, από τότε έγινε κέντρο της προσοχής μου και προσπαθούσα να ασχολούμαι όσο το περισσότερο γίνεται με τη μουσική.

Σε ωδείο ήταν δύσκολο να πάω νωρίτερα παρότι το ήθελα πολύ λόγω οικονομικών συνθηκών, αλλά πήγα για πρώτη φορά στα 12, όταν η Νατάσσα και η Λυδία Αγγελοπούλου έκαναν ακροάσεις σε σχολεία των Δυτικών συνοικιών με σκοπό να δημιουργήσουν μια παιδική χορωδία και ήρθαν και στο δικό μου.

Μπήκα στην χορωδία του Δημοτικού ωδείου Αγίας Βαρβάρας οπού εκεί παρέμεινα και αργότερα έκανα μαθήματα θεωρίας με την Άννα Λασπά και αρμόνιο με τη Μαρία Βιολίδου που ήταν οι πρώτες μου δασκάλες μουσικής.

Η μεγαλύτερή βοήθεια για μένα υπήρξαν οι άνθρωποι που απλόχερα μοιραστήκαν τις γνώσεις και την αγάπη τους για τη μουσική, δάσκαλοι και συνεργάτες.

Σίγουρα καταλυτικό σημείο ήταν οι σπουδές μου στο τζαζ department του τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας.

Εκεί ήρθα σε πρώτη επαφή με την τζαζ και τόσο οι καθηγητές μου όσο οι συμφοιτητές μου και οι συνεργάτες, όλη η μουσική μας κοινότητα μου έδωσε ανεκτίμητα εφόδια για το μέλλον. Ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Δήμος Δημητριάδης, ο Δημήτρης Καλαντζής, η Sheila Jordan, ο JD Walter και πολλοί άλλοι είναι από τους ανθρώπους που για μένα έκαναν κάτι σημαντικότερο από το απλά να διδάσκουν μουσική, μετέφεραν το μήνυμα, την αγάπη και την έμπνευση για το craft της τζαζ, αλλά και γενικότερα για την αυτοσχεδιαστική μουσική.

Άλλοι σταθμοί και φορείς που αδιαμφισβήτητα με βοήθησαν στην εξέλιξη μου είναι τα ιδρύματα Fulbright και Ωνάση που στήριξαν τις μετέπειτα σπουδές μου στο Queens College στην Νέα Υόρκη και με βοήθησαν να κάνω πραγματικότητα ένα από τα πιο τρελά μου όνειρα να σπουδάσω τζαζ τραγούδι σε ένα από τα βασικά κέντρα αυτής της μουσικής.

Είμαι χαρούμενη γιατί μόλις ολοκλήρωσα την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο Qualia.

Αποτελείται από δέκα original συνθέσεις σε δική μου μουσική και στίχους και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας εξαιρετικών μουσικών και συνεργατών.

Η μουσική μου είναι επηρεασμένη από διάφορα μουσικά genres (jazz, pop, rock) αλλά έχει μέσα αρκετά και το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, γεγονός που την καθιστά αποτέλεσμα συλλογικό, κάθε ένας από τους μουσικούς και συντελεστές έχει προσφέρει κάτι ξεχωριστό στο project και είναι όλοι άνθρωποι που εκτιμώ και θαυμάζω πολύ.

Την μπάντα αποτελούν οι Γιάννης Παπαδόπουλος στο πιάνο, Θοδωρής Κότσυφας στην κιθάρα, Κώστας Κωνσταντίνου στο κοντραμπάσο και Μιχάλης Καπηλίδης στα τύμπανα, ενώ η ηχογράφηση και μίξη έγινε από τον Γιώργο Καρυώτη στα Studio Sierra της Αθήνας και το mastering από τον Jeremy Loucas στο Sear Sound Studio B της Νέας Υόρκης.

Στον δίσκο έχουν συμμετάσχει και ο Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι) σε ένα από τα κομμάτια καθώς και η LAB Choir, η χορωδία του Lab Music Education όπου διδάσκω τραγούδι.

Τη Δευτέρα 23 Απρίλη παρουσιάζουμε το Qualia στο roof top του Gazarte στις 9 το βράδυ.

Ο δίσκος κυκλοφορεί από τον Θανάση Σιλιβό και τον Μετρονόμο στην Αθήνα και θα είναι διαθέσιμος και online από τις πλατφόρμες CD baby, Itunes και Spotify την ίδια ημέρα.

Έχουν κυκλοφορήσει ήδη δύο video clip singles, το Float και το This Mountain Of Mine, σε συνεργασία με τον εξαιρετικό film maker Αναστάση Παπαγγέλη, στα οποία έχουν συμμετάσχει διάφοροι καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνή, ενώ στο πρώτο έχει χορέψει/χορογραφήσει η υπέροχη Δέσποινα Λαγουδάκη.

Του χρόνου θα παίζουμε το Qualia σε διάφορες σκηνές που φιλοξενούν live μουσική τόσο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ταυτόχρονα συμμετέχω σε άλλα σχήματα όπως το Silver Lining ένα tribute band στον πιανίστα της τζaζ Horace Silver με εξαιρετικούς μουσικούς της τζαζ σκηνής που θα ηχογραφήσουμε αρχές Ιούνη αλλά και ως εκπαιδευτικός με πρώτο σταθμό το Preveza Jazz Festival στις 26-27 Μαΐου, ένα διήμερο γεμάτο σεμινάρια τζαζ και συναυλίες.

QUALIA

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά της Terry με τίτλο QUALIA είναι σύμπραξη μιας ομάδας ανεξάρτητων μουσικών και καλλιτεχνών που ζουν και δρουν κυρίως στην Αθήνα. 

Το “Qualia” είναι η μουσική καταγραφή μιας «υποκειμενικής ποιότητας συνειδητών εμπειριών», το μουσικό αποτύπωμα των εμπειριών και των συναισθημάτων της Terry σε δέκα ολοκαίνουρια τραγούδια, των οποίων υπογράφει τους στίχους και τη μουσική.

Το group αποτελούν μερικοί από τους πιο ταλαντούχους και δραστήριους μουσικούς της ελληνικής live μουσικής σκηνής.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο πιάνο, ο Θοδωρής Κότσυφας στην κιθάρα, ο Κώστας Κωνσταντίνου στο κοντραμπάσο και ο Μιχάλης Καπηλίδης στα τύμπανα. Τον δίσκο ηχογράφησε και μίξαρε ο Γιώργος Καριώτης στα στούντιο Sierra στην Αθήνα ενώ το mastering έγινε από τον Jeremy Loucas στα Sear Sound Studio B της Νέας Υόρκης. 

Είσοδος ελεύθερη