«Περουζέ»: Η όπερα για τον έρωτα και τον θάνατο έρχεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο  | 0 bovary.gr
«Περουζέ»: Η όπερα για τον έρωτα και τον θάνατο έρχεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο | 0 bovary.gr
07|06|2018 16:36
SHARE
ΠΕΡΟΥΖΕ

«Περουζέ»: Η όπερα για τον έρωτα και τον θάνατο έρχεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο


Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης (1883-1950) έγραψε την Περουζέ για μια γυναίκα που ερωτεύτηκε πολύ.

Ήθελε να την κατακτήσει αλλά παράλληλα να πάρει και την άδεια της μητέρας της να την παντρευτεί. Η νεαρή κοπέλα ήταν η κόρη της πρώτης τραγουδίστριας που ερμήνευσε την Περουζέ, της Ρεβέκκας (κατά κόσμον Όλγας Πικοπούλου –Παπαδιαμαντοπούλου - Βαλτετσιώτη). Ο Στέφανος Βαλτετσιώτης ήταν ο πρώτος μαέστρος της Περουζέ. Στην πρώτη παράσταση τον ρόλο του Θάνου είχε ο τενόρος Νίκος Μωραΐτης  και του βασιλιά των Τσιγγάνων ο μπάσος Μιχάλης Βλαχόπουλος. Τελικά μέσα από τη συνεργασία η μητέρα επείσθη και ο έρωτας είχε ευτυχή κατάληξη με τον Σακελλαρίδη να παντρεύεται την κόρη της Ρεβέκας.

Μια ιστορία πάθους 

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην ελληνική ύπαιθρο με πρωταγωνιστές, μια όμορφη τσιγγάνα και ένα νέο χωρικό. Δυο κόσμοι θα συγκρουστούν. Ο Θάνος, ένας νέος άντρας αν και αρραβωνιασμένος με την Ανθούλα θα ερωτευτεί τη σύντροφο του Βασιλιά των Τσιγγάνων, την Περουζέ. Οι δυο ερωτευμένοι θα αφεθούν στο μοιραίο πάθος μέχρι το δραματικό τέλος... Η δραματική  όπερα βασίστηκε σε λιμπρέτο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Τσοκόπουλου.

Το πρώτο της ανέβασμα έγινε το 1911 στο Θέατρο Ολύμπια, απ΄ τον θίασο του Ελληνικού Μελοδράματος που τότε έκανε περιοδείες στη Μέση Ανατολή, πάντα με μεγάλες επιτυχίες. Την παράσταση παρακολούθησε ο βασιλιάς Γεώργιος και στην σκηνή ανέβηκε για να προλογίσει ο Γρηγόριος Ξενόπουλος.

Ακολούθησε ένα πρωτοφανές sold out για την εποχή: Εξήντα παραστάσεις, θρίαμβος στην Αθήνα για δυο περίπου χρόνια.

 

 

Κασσάνδρα Δημοπούλου

«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Τραγουδάω απ’όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Εχω πτυχίο στο βιολοντσέλο και δίπλωμα και μεταπτυχιακό στο τραγούδι, με εξειδίκευση στην όπερα. Κάθε παράσταση είναι και μια πρόκληση και αυτό που θέλω είναι την φλόγα που υπάρχει μέσα μου για την δουλειά μου να την νιώσουν κι όσοι βρεθούν κοντά μου.

Η Περουζέ είναι μια νεαρή Τσιγγάνα, είναι η σύντροφος του Βασιλιά των Τσιγγάνων. Είναι αυτή που θέλει να διασκεδάσει το πλήθος. Η Περουζέ ξέρει το τέλος από την αρχή, γιατί είναι η ίδια ένα κομμάτι από τη φύση. Είναι σύμβολο της δύναμής της.  Είναι ένα έργο ιδιαίτερο, που δεν έχει σχέση με όσα γνωστά έργα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έχει ακούσει o κόσμος. 

Είναι μια δραματική όπερα και η ιστορία μοιάζει με αυτή της Κάρμεν, αλλά υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις. Η μουσική της κλείνει μέσα της πολλές τεχνικές και τάσεις των μεγάλων συνθετών όπερας της εποχής του Σακελλαρίδη. Είναι ένα έργο με πάθος, ένας ορμητικός χορός με μουσικές και δυνατά συναισθήματα».

Στις 16 και 17 Ιουνίου στο Ηρώδειο από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε συνεργασία με  τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη της Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου και τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης.

Μαέστρος ο Βύρων Φιδετζής. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής

Διανομή

Κασσάνδρα Δημοπούλου (Περουζέ)

Φίλιππος Μοδινός (Θάνος)

Άννα Στυλιανάκη  (Ανθούλα)

Πέτρος Μαγουλάς (Βασιλιάς των τσιγγάνων)

Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Πέτρος)

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικά, Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός φωτιστή: Ναυσικά Χριστοδουλάκου

Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας

Κίνηση : Αποστολία Παπαδαμάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Τασσύ

Βοηθός Σκηνογράφου: Βίκυ Πάντζιου

Φωτογραφίες: Σπύρος Κατοπόδης

Βίντεο: Στάθης Αθανασίου

Διεύθυνση  Παραγωγής :Μανόλης Σάρδης- Pro4 

Βοηθός Διευθ. Παραγωγής: Χριστίνα Πολυχρονιάδου 

Η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών  και μέλη της Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου

Διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας

 

Η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση: Μαίρη Κωνσταντινίδου

 

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής