Φωτογραφία: Ολυμπία Κρασαγάκη
Φωτογραφία: Ολυμπία Κρασαγάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ελευθερία Μπενοβία: Η ζωή της ταλαντούχας ηθοποιού είναι γεμάτη πρεμιέρες και όνειρα που πραγματοποιούνται


Μια ευτυχισμένη παιδική ζωή σε οπλίζει με θέληση και όνειρα.

Τα όνειρα φέρνουν έναν διαρκή αγώνα, από τον οποίο δύσκολα θα λείψουν οι δυσκολίες. Όταν, όμως, πιστεύεις στον εαυτό σου, η μία ευχή πραγματοποιείται μετά την άλλη και αυτό που μένει είναι ένα τεράστιο χαμόγελο πληρότητας.

Η ζωή είναι γεμάτη πρεμιέρες χωρίς πρόβα. Αυτές αφηγείται η Ελευθερία Μπενοβία στη BOVARY. Η ταλαντούχα ηθοποιός που διαπρέπει σε θέατρο και τηλεόραση, νιώθει τύχη που έκανε επάγγελμα την μεγάλη της αγάπη. Oι πρώτες αναμνήσεις, η πορεία στο θέατρο, το πιο μεγάλο όνειρο: η Ελευθερία Μπενοβία λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης "Ψέμα στο ψέμα", όπου πρωταγωνιστεί, μας μιλά για όσα δεν ξέραμε για εκείνη...

"Είμαι παιδί του καλοκαιριού. Εκεί που αρχίζω να με θυμάμαι τον εαυτό μου, κατά έναν περίεργο τρόπο, σκέφτομαι το καλοκαίρι. Να τρέχω ξυπόλυτη στην αυλή και να παίζω μπουγέλο με τους γονείς μου. Τρανταχτά γέλια και κυνηγητό. Να κάνω μονόζυγο και κούνια και να μη σταματάω μέχρι τη στιγμή που νύχτωνε. Όταν κλείνω τα μάτια μου και ταξιδεύω πίσω, θυμάμαι έντονα την ανεμελιά των καλοκαιρινών μου διακοπών στη Σίφνο, τον τόπο καταγωγής της μαμάς μου. Τον ήλιο που έκανε τα πάντα γύρω μου πιο λευκά, πιο έντονα, πιο καθαρά. Τη μυρωδιά της φύσης. Ακόμα και σήμερα, όταν πάω αισθάνομαι το ίδιο. Γίνομαι παιδί. Θυμάμαι τα γέλια και τα ατελείωτα παιχνίδια.

Είμαι ευλογημένη γιατί έκανα επάγγελμα τη βασική μου ανάγκη, την αγάπη μου

Η οικογένεια μου ενώ είναι τετραμελής, ήταν πάντα πιο μεγάλη. Οι γονείς μου, η αδερφή μου, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι φίλοι των φίλων. Μεγάλα «φασαριόζικα» οικογενειακά τραπέζια. Το γέλιο των δικών μου ανθρώπων. Τη χαρά μέσα σε απλά πράγματα. Τη χαρά και την συντροφικότητα θυμάμαι και με αυτά συνεχίζω. Η οικογένεια μου, μου έχει μάθει ότι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή είναι η αγάπη και ο σεβασμός. Στο σχολείο έμαθα να εργάζομαι σκληρά για να καταφέρω τους στόχους μου. Να στηρίζομαι στις δυνάμεις μου. Τις πρώτες μου γερές φιλίες τις έκανα τα σχολικά μου χρόνια και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Τα χρόνια που φοίτησα στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου μου έφεραν κι άλλους φίλους. Ανθρώπους στους οποίους έμαθα να ανοίγω την καρδιά μου. Μαζί τους έμαθα να μοιράζομαι, να ζω ουσιαστικά. Ένωση επί της ουσίας. Έχω φίλους ζωής. Είναι οι πολύ δικοί μου άνθρωποι.

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Πάντα είχα ανάγκη την καλλιτεχνική έκφραση. Μουσική, ζωγραφική, τραγούδι, χορός, θέατρο. Είμαι ευλογημένη γιατί έκανα επάγγελμα τη βασική μου ανάγκη, την αγάπη μου. Αποφοίτησα από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη συνέχεια δούλεψα ως βοηθός σκηνοθέτη. Τα πρώτα χρόνια δεν έπαιζα σχεδόν καθόλου. Εργαζόμουν πίσω από τη σκηνή. Μεγάλο σχολείο αυτή η περίοδος. Υπήρξαν στιγμές που ένιωθα ότι οι δυσκολίες ήταν πολλές και ότι τίποτα δεν πηγαίνει καλά. Αλλά όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ πώς να το αφήσεις να σου φύγει; Πρώτα παλεύεις και μετά εγκαταλείπεις.

Το θέμα είναι πόσο αντέχει ο κάθε ένας μας να παλεύει. Με σκληρή δουλειά και υπομονή, λοιπόν. Έχω μάθει ότι αν θες να τρέξεις, πρέπει πρώτα να ξέρεις να περπατάς. Περπατάω –κάποιες φορές πολύ αργά, κάποιες άλλες όχι και τόσο - και προσπαθώ να κάνω κάθε βήμα μου με σιγουριά και αποφασιστικότητα. Και αυτό κάποια στιγμή φέρνει καρπούς. Η χαρά αυτής της κατάκτησης είναι τεράστια. Έτσι ήρθαν στο δρόμο μου άνθρωποι που στάθηκαν «φάροι» στην επαγγελματική μου πορεία. Ο Δημήτρης Λιγνάδης, καθηγητής μου στη σχολή, ήταν ο πρώτος μου σκηνοθέτης. Συνεργαστήκαμε για μεγάλο διάστημα και στάθηκε δάσκαλος στα πρώτα μου βήματα. Όλες μου τις συνεργασίες τις θεωρώ πολύ σημαντικές. Γεμίζουν τη «βαλίτσα» μου. Ο Σταμάτης Φασουλής, όμως, ήρθε τόσο αναπάντεχα. Και η χαρά μου ήταν τεράστια γιατί άνοιξε ένα μοναδικό κεφάλαιο.  Είναι ένας από τους  άνθρωπους που πίστεψε σε μενα και γενναιόδωρα μου χάρισε γνώσεις και εμπειρίες. Στο «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» στο Παλλάς σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή γνώρισα και τον Πέτρο Φιλιππίδη με τον οποίο έχω τη χαρά να συνεργάζομαι από πέρσι.

Θα δανειστώ κουβέντες, για να εκφράσω το όνειρό μου… «Ν᾿ αγαπήσετε με πάθος και να καείτε απ᾿ τη φλόγα της αγάπης σας, να κάνετε τον πόνο, τη χαρά, την κάθε σας στιγμή τραγούδι» Μ. Πολυδούρη.

Ταλέντο για μένα είναι το φυσικό χάρισμα, η πέραν του συνηθισμένου ικανότητα και επιδεξιότητα. Αυτό όμως από μόνο του μπορεί να έχει περιορισμένη διάρκεια. Είναι ένα συνονθύλευμα σκληρής προσωπικής δουλειάς, δια βίου μάθησης και αφοσίωσης.

Φωτογραφία: Γιάννης Βασταρδής
Φωτογραφία: Γιάννης Βασταρδής

«Αυτό που με κάνει να αγανακτώ»

Αυτό που με κάνει να αγανακτώ είναι και αυτό που με κάνει να φοβάμαι κιόλας. Φοβάμαι λοιπόν, ότι απομακρυνόμαστε από τον άνθρωπο. Την αγάπη για τον άνθρωπο. Τον διπλανό μας, τον απέναντι μας. Ακόμα χειρότερα, από τον άνθρωπο μέσα μας. Απομακρυνόμαστε από την ουσία.

Το πιο μεγάλο όνειρο

Θα δανειστώ κουβέντες, για να εκφράσω το όνειρό μου… «Ν᾿ αγαπήσετε με πάθος και να καείτε απ᾿ τη φλόγα της αγάπης σας, να κάνετε τον πόνο, τη χαρά, την κάθε σας στιγμή τραγούδι» Μ. Πολυδούρη.

«Ψέμα στο ψέμα»

Στην παράσταση μας «Ψέμα στο ψέμα», υποδύομαι την Γκρόνυα. Μια ανδρογυναίκα, πολύ αυταρχική και καχύποπτη με όλα και με όλους γύρω της. Ταυτόχρονα μέσα σε όλο αυτό είναι πολύ αστεία, γιατί δεν αναγνωρίζει τίποτα παρά μόνο αυτό που θέλει να δει εκείνη. Κι ό,τι της συμβαίνει επί σκηνής την κάνει να μη ξέρει από που της έρχονται τα «χτυπήματα» της μοίρας.

Η συνεργασία αυτή είναι ξεχωριστή, γιατί ο θίασος αποτελείται από εξαιρετικούς συναδέλφους και συνεργάτες. Είμαι πολύ χαρούμενη. Νιώθω τυχερή, γιατί δίπλα στον κ. Φιλιππίδη και στον κ. Χαϊκάλη, εξελίσσομαι και μαθαίνω καθημερινά. Από τη θέση του σκηνοθέτη, ο κος Φιλιππίδης ξέρει και μπορεί να σε οδηγήσει σωστά. Χαίρεται με την προσωπική σου εξέλιξη, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

«Ψέμα στο ψέμα»  Άντονυ Νίλσον στο Θέατρο Μουσούρη -Πρεμιέρα 4 Οκτωβρίου 

Το έργο

Δύο αστυνομικοί έχουν ένα τελευταίο καθήκον πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μόνο που αυτό που πρέπει να κάνουν, δεν ταιριάζει καθόλου με το γλυκό και χαρούμενο πνεύμα των ημερών. Πρέπει να ανακοινώσουν σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι τον θάνατο της κόρης τους σε ένα ατύχημα. Το όλο ζήτημα απαιτεί ειδικό χειρισμό, γι αυτό και τα «καμάρια» της αγγλικής αστυνομίας, εξαιτίας της καλοσύνης τους και μην αντέχοντας να γίνουν αγγελιαφόροι άσχημων νέων, αποφασίζουν να τους κρύψουν το γεγονός. Ξεκινούν λοιπόν, να λένε το ένα ψέμα μετά το άλλο και τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται, προκαλώντας μια σειρά από παρεξηγήσεις, παρασύροντας έναν ιερέα, τους γείτονες κι' ένα...τσιουάουα! Το κύριο στοιχείο του έργου είναι οι απανωτές παρεξηγήσεις που συμβαίνουν, ενώ παράλληλα συνδυάζει αριστοτεχνικά και μοναδικά την τρυφερότητα με το χαμόγελο και τη συγκίνηση με το γέλιο μέχρι δακρύων. Εσείς τι θα προτιμούσατε; Μια δυσάρεστη αλήθεια ή ένα ωραίο ψέμα;

Φωτογραφία: Γιάννης Βασταρδής
Φωτογραφία: Γιάννης Βασταρδής

Συντελεστές

Μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Κίνηση-Χορογραφία: Ελπίδα Νίνου
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης

Διανομή: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαικάλης, Κώστας Τριανταφυλλοπουλος, Μελίνα Βαμβακά, Παναγιώτης Κατσώλης, Ελευθερία Μπενοβία, Ευγενία Παναγοπούλου, Χριστίνα Σπατιώτη