Η «Μαίρη Σέλλεϋ» είναι μια ταινία φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες | 0 bovary.gr
Η «Μαίρη Σέλλεϋ» είναι μια ταινία φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες | 0 bovary.gr
13|11|2018 11:24
SHARE
ΜΑΙΡΗ ΣΕΛΛΕΫ

Η «Μαίρη Σέλλεϋ» είναι μια ταινία φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες


Εν μέσω #metoo και #timesup έρχεται στη μεγάλη οθόνη η ιστορία της γυναίκας που γέννησε το πιο νοσηρό δημιούργημα της γοτθικής λογοτεχνίας: τον Φρανκενστάιν.

Αν και όλοι γνωρίζουν το εμβληματικό τέρας που ακόμα και σήμερα μας κάνει να ανατριχιάζουμε, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν πως πίσω από τη δημιουργία του κρύβεται μια γυναίκα. Ο λόγος για τη Μαίρη Γουόλστονκραφτ Γκόντγουιν (αργότερα Μαίρη Σέλλεϋ), κόρη του Βρετανού πολιτικού φιλόσοφου και συγγραφέα Γουίλιαμ Γκόντγουιν και της φιλοσόφου και φεμινίστριας Μαίρη Γουόλστονκραφτ.

Αν και ορφανή από μητέρα, η Μαίρη είχε από νωρίς ενσωματώσει τις φεμινιστικές ιδέες τις μητέρας της στο αξιακό της σύστημα κι έτσι στα 16 της αποφάσισε να αγνοήσει τις επιταγές του πατέρα της και να το σκάσει με τον παντρεμένο, αναρχικό ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ.

Η ευτυχισμένη ζωή τους Λονδίνο στιγματίστηκε ωστόσο γρήγορα από μια μεγάλη τραγωδία: τον θάνατο της μικρής τους κόρης.

Η απώλεια, το πένθος σε συνδυασμό με τη μοναξιά και εγκατάλειψη που ένιωθε μέσα στον ίδιο της τον γάμο, την ώθησαν στη συγγραφή του απόκοσμου Φρανκενστάιν, του σκοτεινού πλάσματος που επανέρχεται στη ζωή με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού – όπως ίσως η ίδια θα ήθελε για τη μικρή της κόρη.

Την ιστορία της Μαίρη Σέλλεϋ θα αφηγηθεί ένα απίθανο team γυναικών που αποτελείται από γυναίκες παραγωγούς, γυναίκα μοντέρ, γυναίκα μουσικό, γυναίκα σεναριογράφο και βέβαια γυναίκα σκηνοθέτη που δεν είναι άλλη από την υποψήφια για BAFTA Χάιφα Αλ-Μανσούρ.

Στον ρόλο της Μαίρη Σέλλεϋ θα δούμε την αγαπημένη Ελ Φάνινγκ που οι ρόλοι εποχής της πάνε πολύ (όπως θυμόμαστε άλλωστε και από την «Αποπλάνηση» της Σοφία Κόπολα). Η 20χρονη σταρ ενσαρκώνει με μοναδικό βάθος τη νεαρή συγγραφέα που παγιδεύτηκε σε μια ζωή γεμάτη θάνατο, απιστίες και ψέμα.

Στο πλευρό της ο εξαιρετικά ταλαντούχος Βρετανός ηθοποιός Ντάγκλας Μπουθ στον ρόλο του ριζοσπαστικού ποιητή Σέλλεϋ, ενώ το καστ συμπληρώνουν η σπιρτόζα Μπελ Πάουλι που υποδύεται την αδερφή της Μαίρη, μια ακόμα ασυμβίβαστη για την εποχή γυναίκα, ο υπέροχος Μπεν Χάρντι που πρόσφατα απολαύσαμε στο Bohemian Rhapsody και ο χαρισματικός Τομ Στάριτζ στον ρόλο του Λόρδου Βύρωνα που δίνει μια απολαυστική νότα στο υπέροχο αυτό δράμα εποχής.

Αν και η ιστορία τοποθετείται στο 1800, η ταινία είναι γεμάτη νοήματα που εξακολουθούν να απασχολούν όπως η γυναικεία χειραφέτηση και η ισότητα των φύλων. Πρόκειται για την αξιοθαύμαστη ζωή μιας γυναίκας που έγραψε μια φρικιαστική ιστορία που συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες, βάζοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια γι’ αυτό που σήμερα αποκαλούμε «επιστημονική φαντασία».

Γιατί λοιπόν να τη δεις; Για τα μηνύματα που περνά, γιατί η Ελ Φάνινγκ είναι (και εδώ) υπέροχη, γιατί είναι μια απίστευτη ταινία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, για τα πανέμορφα κοστούμια και σκηνικά, για τον διάχυτο ρομαντισμό και κυρίως, για το ασυναγώνιστο girl power!

Η «Μαίρη Σέλλεϋ» έρχεται στους κινηματογράφους στις 15 Νοεμβρίου.