Η Σταχτοπούτα με τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο θα είναι το πιο μαγικό θέαμα των φετινών Χριστουγέννων | 0 bovary.gr
Η Σταχτοπούτα με τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο θα είναι το πιο μαγικό θέαμα των φετινών Χριστουγέννων | 0 bovary.gr
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Σταχτοπούτα με τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο θα είναι το πιο μαγικό θέαμα των φετινών Χριστουγέννων


Τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων ζουν ακόμα: μας ακολουθούν στα όνειρά μας. Αυτά που κάνουμε με τα μάτια μας ανοιχτά.

Μέσα από αυτά πηγάζουν εικόνες που χαϊδεύουν το μυαλό, που μας θυμίζουν ότι η ψυχή, αν το θελήσει, μπορεί να κρατήσει την αθωότητά της και να ζήσει σε έναν κόσμο που δεν της επιβάλλεται, αλλά που η ίδια πλάθει: με αυτά που ακούει, που γεύεται, που διαβάζει, που παρακολουθεί.

Η μαγεία της ζωής βρίσκεται σε στιγμές που σταματούν τον χρόνο και μας γεννούν συναρπαστικά συναισθήματα. Μας μετατοπίζουν από τα πλαίσια της καθημερινότητας και μας ταξιδεύουν με συνοδηγό την φαντασία μας.

Υπάρχει μια ηρωίδα που ντύνει τις αναμνήσεις των παιδιών εδώ και 300 χρόνια. Τι κι αν η ιστορία της ζωής της είναι αποκύημα της φαντασίας: πίσω από κάθε φανταστική ιστορία, κρύβεται γυμνή η αλήθεια της ζωής και σύμβολα που αποδομούν την ανθρώπινη ύπαρξη και εξηγούν την διαδρομή της μέσα στους αιώνες.

Η Σταχτοπούτα, ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων ζωντανεύει στη σκηνή ενός χώρου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας και κέντρο πολιτιστικών εξελίξεων με διαρκή προσφορά στη μουσική, τον χορό, την εκπαίδευση -σε όλο τους το φάσμα.

27 χρόνια πορείας μετρά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και δεν σταματά να δημιουργεί πολιτιστικές στιγμές που λάμπουν στο χρόνο και ντύνουν αναμνήσεις των μικρών που μεγαλώνουν και των μεγάλων που δεν θα μεγαλώσουν ποτέ.

Τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, λίγο πριν την πρεμιέρα μιας χρονιάς που ανυπόμονα περιμένουμε, η Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής ανοίγει τις πύλες της για να υποδεχτεί έναν μαγικό κόσμο: με χορό, μουσική, λάμψη, συναισθήματα, εικόνες ονείρου.

Τα Χριστούγεννα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Σταχτοπούτα παίρνει σάρκα και οστά από την χορευτική ομάδα του Πριγκιπάτου του Μονακό.

Το θέαμα αυτό, δεν είναι απλά άλλη μια προσέγγιση του θρυλικού παραμυθιού.

Είναι μια συναρπαστική, συλλεκτική πολιτισμική πρόταση που θα μαγέψει τους μικρούς, θα συγκινήσει τους μεγάλους και εν γένει, θα ενθουσιάσει όσους μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία και συμβολή που έχουν τέτοια θεάματα σε παγκόσμια κλίμακα.

Η χορογραφία της ζωής μας γίνεται ακόμα πιο αέρινη όταν αφήσουμε το άγγιγμα της τέχνης να απαλύνει ό,τι την φοβίζει, την αποθαρρύνει, την πληγώνει, την αδρανοποιεί.

Ο χορός μπορεί να γίνει ένα μέσο εξωτερίκευσης συναισθημάτων που κρύβονται πίσω από την αυτοματοποιημένη δράση του σώματος.

Οσοι αγαπούν το μπαλέτο, ξέρουν ότι δεν είναι απλά ένα είδος χορού σαν όλα τα υπόλοιπα.

Είναι μια σπουδή στην κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στην ίδια του την ύπαρξη. Αποτυπώνει την γεωμετρία του σώματος, την δύναμη της ισορροπίας, την αρτιότητα της πειθαρχίας που δεν καταπονεί το σώμα, αλλά το ισχυροποιεί.

Ευλυγισία αποκτά τόσο το κορμί όσο και η ψυχή.

Από τις 21 έως τις 29 Δεκεμβρίου, τα παγκοσμίου φήμης Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο θα μας μεταφέρουν σε ένα ονειρικό σύμπαν: η ιστορία της Σταχτοπούτας θα μεταφερθεί στη σκηνή καθηλώνοντας τις αισθήσεις.

Οι κριτικές της παράστασης ανά τον κόσμο μιλούν για ένα θέαμα ανώτερης αισθητικής.

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλετών του Μόντε Κάρλο, Ζαν-Κριστόφ Μαγιό είναι ο άνθρωπος που χαρισματικά έχει συνθέσει το θέαμα που εκτυλίσσεται επί σκηνής.

Την μουσική υπογράφει ο Σεργκέι Προκόφιεφ, τα κοστούμια ο Ζερόμ Καπλάν, και τα σκηνικά ο Ερνέστ Πινιόν-Ερνέστ.

Αυτή η παράσταση αποδίδει εύστοχα την αληθινή ουσία που κρύβει η τέχνη όταν απαλλάσσεται από τεχνάσματα εντυπωσιασμού που επιστρατεύονται για να καλύψουν τυχόν αδυναμίες και κενά επί σκηνής.

Η Σταχτοπούτα παρουσιάζεται από τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο με την ίδια αυθεντικότητα που έχει ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά σε σκηνή.

Η ιστορία αποδίδεται με τρόπο πρωτοποριακό που μένει ανεξίτηλο στη μνήμη.
 

Αυτή η εκδοχή της Σταχτοπούτας ξεφεύγει από την επικρατούσα στερεοτυπική προσέγγισή της, η ιστορία της αποδομείται και μένουν μόνο οι συμβολισμοί.

Δεν είναι ο γάμος με τον πρίγκιπα ο κύριος άξονας δράσης και το θεματικό κέντρο της ιστορίας: πίσω από την διαδρομή της Σταχτοπούτας υπάρχει ένας ορίζοντας νοημάτων που προάγουν τον δυναμισμό και την χειραφέτηση.

Η Σταχτοπούτα είναι μια γυναίκα που μάχεται ενάντια στην έλλειψη ανθρωπιάς. Υπερβαίνει ό,τι επισκιάζει το όνειρό της.

Μεταμορφώνεται και ξεφεύγει από τα δεσμά ενός κόσμου που αδικούσε την υπόστασή της.

Ο μύθος γίνεται μια ιστορία που μοιάζει να γράφτηκε σήμερα: μιλά ρεαλιστικά, χωρίς να χάνει την μαγεία και την ευαισθησία της.

Αποδεικνύει την διαχρονικότητα και τον πανανθρώπινο χαρακτήρα της και μάς μεταφερεί σε έναν κόσμο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν όταν η θέληση υπερβαίνει κάθε εμπόδιο.

Αυτή η παράσταση θα γίνει το πιο ονειρικό κομμάτι των φετινών, γιορτινών αναμνήσεων μικρών και μεγάλων.

Συντελεστές:
Χορογραφία: Ζαν-Κριστόφ Μαγιό
Μουσική: Σεργκέι Προκόφιεφ
Σκηνικά: Ερνέστ Πινιόν-Ερνέστ
Κοστούμια: Ζερόμ Καπλάν
Φωτισμοί: Ντομινίκ Ντριγιό

Ημερομηνίες / Ώρες έναρξης:

21, 23, 25, 27 Δεκεμβρίου 2018 / 20:00

22, 26, 28, 29 Δεκεμβρίου 2018 / 17:00 & 21:00

Τιμές:

Φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+: € 25

Ζώνη Ε: € 30 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 24)

Ζώνη Δ: € 40 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 32)

Ζώνη Γ: € 50 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 40)

Ζώνη Β: € 60 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 48)

Ζώνη Α: € 70 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 56)

Διακεκριμένη Ζώνη: € 80 (Παιδιά έως 12 ετών: € 64)

Eισιτήρια: 2107282333, Ρublic και www.megaron.gr

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Διέυθυνση: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Τηλέφωνο: 210 72.82.333