The Post, Φωτογραφία: imdb.com
The Post, Φωτογραφία: imdb.com
01|01|2019 14:10
SHARE
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 2018

Οι δέκα αγαπημένες μας ταινίες για την χρονιά που πέρασε


Μια ακόμα κινηματογραφική χρονιά έφτασε στο τέλος κι εμείς θυμόμαστε τις ταινίες που χαράχτηκαν στη μνήμη και στην καρδιά μας.

Ψυχρός πόλεμος (Cold war)

Η ασπρόμαυρη λυρική ιστορία του Πάβελ Παβλικόφσκι, που την εμπνεύστηκε από τους γονείς του, είναι μια ωδή στον έρωτα που αντέχει στον χρόνο και τις αντιξοότητες, στον έρωτα που ξέρει να περιμένει και να υπομένει, και στους ανθρώπους που μπορούν και τολμούν να ζουν πέρα από τα όρια.

2. Οι Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Το σύγχρονο γουέστερν του Μάρτιν ΜακΝτόνα αναρωτιέται για το τι σημαίνει τελικά δικαιοσύνη και ποιος μπορεί να την αποδώσει. Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία, οδηγώντας τόσο την ηρωίδα όσο κι εμάς στην καθαρίσω με ρους αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

3. Ακρότητες (First Reformed)

Ο Πολ Σρέιντερ φτιάχνει μια ταινία- δέηση, ανιχνεύοντας τη σημασία της πίστης, ανατρέποντας τις σταθερές  και τους κανόνες, με τον Ίθαν Χοκ σε ένα από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, καταλήγοντας στο ότι «ακόμα και η προσπάθεια να προσευχηθείς είναι προσευχή».

 4. Κλέφτες καταστημάτων (Shoplifters)

Ο σπουδαίος Ιάπωνας Χιροκάζου Κόρε-Έντα κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, και τις καρδιές των θεατών με τη συγκινητική ιστορία μιας οικογένειας που ζει στο περιθώριο της κοινωνίας, αποδεικνύοντας ότι η αγάπη βρίσκεται τελικά στα πιο απρόσμενα μέρη.

5. Αόρατη κλωστή (Phantom thread)

Ο Πολ Τόμας Άντερσον αφηγείται με τον δικό του τρόπο την ερωτική ιστορία ενός διάσημου, αλλά εξαιρετικά εκκεντρικού σχεδιαστή ρούχων με μια κατά πολλά χρόνια νεότερη γυναίκα, ανατρέποντας τα στερεότυπα περί τέλειας σχέσης και ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις αποχαιρέτα την μεγάλη οθόνη- όπως δήλωσε- με  μια σπουδαία ερμηνεία.

6. Η Μορφή του Νερού (The shape of water)

Ο παραμυθάς της μεγάλης οθόνης Γκιγέρμο ντελ Τόρο σαρώνει στα Όσκαρ με το μεταφυσικό του παραμύθι  και τον ανορθόδοξο έρωτα μιας άλαλης γυναίκας με ένα περίεργο πλάσμα της θάλασσας. Με κυρίαρχο στοιχείο το νερό που λειτουργεί εξαγνιστικά, ο Ντελ Τόρο σκοτεινός και αθεράπευτα ρομαντικός ταυτόχρονα, αποθεώνει τη μαγεία του έρωτα αλλά και της ίδιας της τέχνης.

7. Roma

Ο Αλφόνσο Κουαρόν επιστρέφει στα χρόνια της παιδικής ηλικίας του και στη γειτονιά που μεγάλωσε και υπογράφει την πιο προσωπική του ταινία, κερδίζοντας τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία. Με ασπρόμαυρη φωτογραφία κι έναν σύγχρονο τρόπο προσέγγισης του νεορεαλισμού, ο Μεξικανός δημιουργός παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας και ανθρωπιάς.

8. The Post: Απαγορευμένα Μυστικά (The Post)

O Στίβεν Σπίλμπεργκ αφήνει κατά μέρους όλα του τα πρότζεκτ για να γυρίσει το «Post «που βασίζεται στην υπόθεση «Φάκελοι του Πενταγώνου» (Pentagon papers), για να μας υπενθυμίσει ότι η δημοκρατία νικάει, όταν η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί υποχρέωση. Τα μεγαθήρια Τομ Χανκς και Μέριλ Στριπ δίνουν ρέστα και ο Σπίλμπεργκ κάνει ακόμα μια σημαντική ταινία.

 

The post
The post

9. Το κτήνος (The beast)

O Μάικλ Πιρς εντυπωσιάζει με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ένα σύγχρονο ατμοσφαιρικό ερωτικό ψυχολογικό θρίλερ, για το κτήνος που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Επηρεασμένος από την ιστορία του serial killer που κυκλοφορούσε στο Τζέρσεϊ της δεκαετίας του ’60, ο Πιρς με την πρόφαση ενός θρίλερ, υπογράφει μια συναρπαστική μελέτη πάνω στην κοινωνική βία και τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης και η Τζέσι Μπάκλεϊ δίνει μια συναρπαστική ερμηνεία στην κόψη του ξυραφιού.

10. Kodachrome

Γυρίστηκε το 2017 όμως στην Ελλάδα προβλήθηκε το 2018 γι’ αυτό και το συμπεριλαμβάνουμε στη λίστα μας. Άλλωστε το  νοσταλγικό road trip του Μαρκ Ράσο με τους εξαιρετικούς Εντ Χάρις και Τζέισον Σουντεΐκις,  είναι από μόνο του ένας φόρος τιμής σε όσα αφήνουμε πίσω μας: στους δίσκους από βινύλιο, στη μουσική που γράφεται με νότες κι όχι με λάπτοπ, στις φωτογραφίες που κάποτε εμφανίζαμε από φιλμ, και φυσικά στα χρόνια που περνούν.