H Ολίβια Κόλμαν. Φωτογραφία: AP
H Ολίβια Κόλμαν. Φωτογραφία: AP
07|01|2019 10:28
SHARE
ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Ολίβια Κόλμαν: Χρυσή Σφαίρα Α' γυναικείου ρόλου για το Favourite του Γιώργου Λάνθιμου


Η 76η απονομή για τις Χρυσές Σφαίρες πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής με μεγάλους νικητές της βραδιάς το «Bohemian Rhapsody» και «Green Book» που ανακοινώθηκαν μαζί με τους άλλους νικητές τα ξημερώματα.

Oι Χρυσές Σφαίρες θεωρούνται προάγγελοι των Όσκαρ και δικαίως, αφού πολλοί από τους βραβευθέντες στην εν λόγω διοργάνωση έχουν καταφέρει να αποσπάσουν και το χρυσό αγαλματίδιο, χωρίς βέβαια, κάθε χρόνο να λείπουν κι οι εκπλήξεις. Η φετινή απονομή δεν είχε έντονο το χρώμα του κινήματος «Time’s up», όπως πέρυσι, όπου οι περισσότεροι καλεσμένοι φορούσαν μαύρα ρούχα διαμαρτυρόμενοι για το σκάνδαλο Γουάινστιν. Αντίθετα,     χθες υποστηρικτές του κινήματος περιορίστηκαν στο να έχουν πάνω τους την χαρακτηριστική κορδέλα, δηλώνοντας όμως με αυτό τον τρόπο ότι η ιστορία δεν έχει ξεχαστεί.

Παρουσιαστές της βραδιάς, η Σάντρα Ο- η πρώτη, μάλιστα, Ασιάτισσα που βρέθηκε σε αυτή τη θέση- και ο Άντι Σάμπεργκ που δήλωσε ότι επιλέχθηκαν επειδή ήταν οι μόνοι στο Χόλιγουντ που δεν έχουν εμπλακεί σε  σκάνδαλο λόγω προσβλητικών δηλώσεων τους, αναφερόμενος φυσικά στο θέμα του κωμικού Κέβιν Χαρτ (επρόκειτο να παρουσιάσει τα Όσκαρ αλλά παραιτήθηκε λόγω ομοφοβικών δηλώσεων που είχε κάνει στο παρελθόν ακόμα κι αν δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτης του).

Το εξαιρετικό «Πράσινο Βιβλίο» αποχώρησε από την αίθουσα του Beverly Hilton με τα περισσότερα βραβεία, 3 στο σύνολο (καλύτερου μιούζικαλ ή κωμωδίας, σεναρίου και δεύτερου αντρικού ρόλου για τον καταπληκτικό Μαρσάλα Αλί).

Το δεύτερο μεγάλο φαβορί τα «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν επικράτησε στις κατηγορίες ξενόγλωσσης ταινίας και σκηνοθεσίας. Ο Μεξικανός δημιουργός, μάλιστα, στον λόγο του δήλωσε ότι το σινεμά υπάρχει για να φτιάχνει γέφυρες που ενώνουν τους λαούς, στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας. Μάλιστα, όταν σηκώθηκε για να παραλάβει το βραβείο του ο Κουαρόν, περνώντας από το τραπέζι του Λάνθιμου, ο οποίος τον επευφημούσε, του έσφιξε το χέρι, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την εκτίμησή του.

Η βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι, το «Bohemian Rhapsody» έκανε την έκπληξη αποσπώντας την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου δράματος, και ο Ρέμι Μάλικ  με τη δυνατή του ερμηνεία  βραβεύθηκε ως πρωταγωνιστής σε δράμα, αφιερώνοντας  το βραβείο στον κορυφαίο ερμηνευτή  που  υποδύθηκε. Όμως κανείς από τους συντελεστές δεν αναφέρθηκε στον πρώτο σκηνοθέτη που είχε αναλάβει την συγκεκριμένη παραγωγή, τον  Μπράιαν Σίνγκερ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για παρενόχληση.

Στην κατηγορία του πρωταγωνιστή σε κωμωδία ή μουσική ταινία, ξεχώρισε, όπως αναμενόταν άλλωστε, ο Κρίστιαν Μπέιλ, που ολικά μεταμορφωμένος υποδύθηκε τον πιο σκοτεινό Αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ,  τον Ντικ Τσένεϊ, στο «Vice» του Άνταμ ΜακΚει.

Μάλιστα, ο διάσημος ηθοποιός έκανε και την πιο πολιτική δήλωση της βραδιάς, λέγοντας, αφού πρώτα ευχαρίστησε  τους συνεργάτες του, ότι η πηγή έμπνευσής του για τον ρόλο ήταν ο διάβολος.

Η άλλη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η βράβευση της Γκλεν Γκλόουζ  για την ερμηνεία της στην ταινία «The Wife», ως πρωταγωνίστρια σε δραματική ταινία, ένα βραβείο που όλοι θεωρούσαν που θα πήγαινε στη Lady Gaga, η οποία τελικά περιορίστηκε παρά τα προγνωστικά στη Χρυσή Σφαίρα για το τραγούδι «Shallow»  από το «A star is born». 

Αλλά φαίνεται πως  ήρθε επιτέλους η ώρα για την σπουδαία κυρία της μεγάλης οθόνης να λάβει μια σημαντική κινηματογραφική διάκριση, αφού η Γκλόουζ ποτέ δεν έχει κερδίσει Χρυσή Σφαίρα για ερμηνεία της στο σινεμά μόνο για την τηλεόραση, ούτε και Όσκαρ. Η ίδια πάντως στον λόγο της μίλησε για τις γυναίκες λέγοντας: «Μας βλέπετε ως εκείνες που φροντίζουν τους άντρες, τους συντρόφους, τα παιδιά τους. Αλλά οι γυναίκες έχουμε όνειρα, και οφείλουμε να τα κυνηγάμε και να τα κάνουμε πραγματικότητα. Πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε αυτό...». Για να δούμε τελικά, αν αυτή η βράβευση θα της  φέρει και το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

Από την άλλη, η Ολίβια Κόλμαν για τον ρόλο της βασίλισσας Άννας στο « Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου πήρε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας σε κωμική ή μουσική ταινία, πράγμα που θεωρούνταν παραπάνω από βέβαιο. Μάλιστα, η Κόλμαν ευχαρίστησε τον Έλληνα σκηνοθέτη, δήλωσε πόσο σημαντική είναι η ταινία του και αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα ήθελε να κλάψει αλλά δεν μπορούσε γιατί «θα την κοροϊδέψει το τραπέζι της». 

Στο τέλος αφιέρωσε το βραβείο στις συμπρωταγωνίστριες και ευνοούμενές της στην ταινία, Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις, τις οποίες αποκάλεσε «my bitches», κάνοντας τους συνεργάτες της να ξεσπάσουν σε ηχηρά γέλια.

Από τις πιο ωραίες παρουσίες της βραδιάς, ο πάντα γοητευτικός Τζεφ Μπρίτζες, που έλαβε για την προσφορά του το τιμητικό βραβείο Σεσίλ Μπι Ντε Μιλ. Ο δικός μας Τζεφ με τη γνωστή του τρέλα και το χιούμορ του ευχαρίστησε τη γυναίκα του, δήλωσε πως φοράει τα μανικετόκουμπα του πατέρα του, αναφέρθηκε στην ιστορία του και υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να «επιβιώνεις και να προσπαθείς να κάνεις το ίδιο και για τους συνανθρώπους σου και τον πλανήτη». Έτερος θρύλος που ανέβηκε στο πόντιουμ, ο εβδομηντατετράχρονος και πάντα αγέρωχος, Μάικλ Ντάγκλας που πήρε την 4η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας του για την τηλεοπτική σειρά του Netflix, "The Kominsky Method". Ο Ντάγκλας , αφού ευχαρίστησε σε τέσσερις γλώσσες για το βραβείο, μίλησε για τους συνεργάτες του, την οικογένειά του και τον 102χρονο πατέρα του Κερκ Ντάγκλας.

Τέλος, συγκινητική ήταν και η Κάρολ Μπέρνετ η διάδοχος της Λούσιλ Μπολ, όπως πολλοί την ονομάζουν , που παρέλαβε βραβείο  με το όνομά της για την τηλεοπτική της καριέρα. Αυτό το βραβείο θεσπίστηκε φέτος ως  αντίποδας του τιμητικού βραβείου Σεσίλ Ντε Μιλ και θα δίνεται σε κάποιον καλλιτέχνη για την προσφορά του στη μικρή οθόνη.

Η Κάρολ Μπέρνετ είπε: «Είμαι ευτυχισμένη που κάναμε όσα κάναμε, όταν τα κάναμε» κι αναφώνησε να «ζήσουν οι επαναλήψεις και το YouTube» τιμώντας με τον δικό της τρόπο το τηλεοπτικό παρελθόν της Αμερικής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Όλοι οι νικητές των Χρυσών Σφαιρών 2019

Φωτογραφία: Jon Kopaloff/Getty Images-Ideal Image
Φωτογραφία: Jon Kopaloff/Getty Images-Ideal Image

Bohemian Rhapsody
Καλύτερη δραματική ταινία

Green Book
Καλύτερη μουσική ή κωμική ταινία

Ολίβια Κόλμαν
Καλύτερος Α' γυναικείος ρόλος σε μουσική ή κωμική ταινία (The Favourite)

Γκλεν Κλόουζ
Καλύτερος Α' γυναικείος ρόλος σε δραματική ταινία (The Wife)

Κρίστιαν Μπέιλ
Καλύτερος Α' ανδρικός ρόλος σε μουσική ή κωμική ταινία (Vice)

Μαχερσάλα Αλί
Καλύτερος Β' ανδρικός ρόλος σε ταινία (Green Book)

Ράμι Μάλεκ
Καλύτερος Α' ανδρικός ρόλος σε δραματική ταινία (Bohemian Rhapsody)

Ρετζίνα Κινγκ
Καλύτερος Β' γυναικείος ρόλος σε ταινία (Seven Seconds)

The Americans
Καλύτερη δραματική σειρά

Σάντρα Ο
Καλύτερος Α' γυναικείος ρόλος σε δραματική σειρά (Killing Eve)

Τζεφ Μπρίτζες
Βραβείο Σέσιλ Μπ. Ντε Μιλ

Shallow (A Star Is Born)
Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι

First Man
Καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση

Ρίτσαρντ Μάντεν
Καλύτερος Α' ανδρικός ρόλος σε δραματική σειρά (Bodyguard)

Αλφόνσο Κουαρόν
Καλύτερος σκηνοθέτης σε ταινία (Roma)

Μάικλ Ντάγκλας
Καλύτερος Α' ανδρικός ρόλος σε μουσική ή κωμική σειρά (The Kominsky Method)

Green Book
Καλύτερο σενάριο σε ταινία

Πατρίσια Κλάρκσον
Καλύτερος Β' γυναικείος ρόλος σε σειρά, μίνι σειρά ή τηλεταινία (Sharp Objects)

Ρέιτσελ Μπρόσναχαν
Καλύτερος Α' γυναικείος ρόλος σε μουσική ή κωμική σειρά (The Marvelous Mrs. Maise)

Μπεν Γουίσοου
Καλύτερος Β' ανδρικός ρόλος σε σειρά, μίνι σειρά ή τηλεταινία (A Very English Scandal)

O Aλφόνσο Κουαρόν. Φωτογραφία: Trae Patton/NBC/NBCU Photo Bank/Getty Images-Ideal Image
O Aλφόνσο Κουαρόν. Φωτογραφία: Trae Patton/NBC/NBCU Photo Bank/Getty Images-Ideal Image

Roma
Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία

Πατρίσια Αρκέτ
Καλύτερος Α' γυναικείος ρόλος σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (Escape at Dannemora)

Spider-Man: Into the Spider-Verse
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων

The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
Καλύτερη μίνι σειρά ή τηλεταινία

Ντάρεν Κρις
Καλύτερος Α' ανδρικός ρόλος σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (The Assassination of Gianni Versace: American Crime )

The Kominsky Method
Καλύτερη μουσική ή κωμική σειρά

Κάρολ Μπέρνετ
Golden Globe Carol Burnett Award