Από την παράσταση «Η γίδα». Φωτογραφία: Θέατρο Θησείον
Από την παράσταση «Η γίδα». Φωτογραφία: Θέατρο Θησείον
ΘΕΑΤΡΟ

7+1 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις το 2019


Εξαιρετικά δραστήριο συνεχίζει να είναι το αθηναϊκό θέατρο μέσα στο 2019, με παραστάσεις και έργα που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα, δίνοντας όμως προτεραιότητα στο κλασικό.

Μεγάλους και σημαντικούς συγγραφείς αναλαμβάνουν σκηνοθέτες με σφραγίδα και υπογραφή, ενώ ένας ενδιαφέρων συνδυασμός νεώτερης και παλαιότερης γενιάς έρχεται στο προσκήνιο. 

Mια από πρώτες και πιο ενδιαφέρουσες πρεμιέρες αφορά στο έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια» -σημειώσεις για τον ορισμό της τραγωδίας, όπως αναφέρεται στον υπότιτλο. Ο τετράκις βραβευμένος με Πούλιτζερ αμερικανός συγγραφέας, που πέθανε μέσα στο 2018, πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα στο τελευταίο του έργο: «Οι άνθρωποι λένε ψέματα στον εαυτό τους για το ποιοι είναι και πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Το έργο μου αφορά την ανικανότητά μας να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας», σημειώνει ο ίδιος για την «Γίδα», του. Οπου ένας άντρας, παντρεμένος με γυναίκα και παιδί, ερωτεύεται την Σύλβια, την Σύλβια που είναι …γίδα…. 

Θέατρο Θησείον
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Παίζουν: Νίκος Κουρής, Λουκία Μιχαλοπούλου
Γιάννης Δρακόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης
Από 4/2 ως 23/4/2019

Η μεταφορά του μυθιστορήματος του Εμίλ Ζολά «Τερέζ Ρακέν» στο θεατρικό σανίδι, αποτελεί την δεύτερη ενδιαφέρουσα πρεμιέρα τον Φεβρουάριο: Γραμμένο το 1867, με την τόλμη και τις ακρότητές του, επηρέασε το γαλλικό κοινό της εποχής και μαζί δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα για τον γυναικείο ερωτισμό. Η Μαρία Κίτσου ανέλαβε να ερμηνεύσει αυτή την εμβληματική γυναίκα σε μια παράσταση που ντύνει μουσικά ο Μίνως Μάτσας. 

Θέατρο Ροές
Μετάφραση:
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Θανάσης Πατριαρχέας, Κώστας Βασαρδάνης και η Σοφία Σεϊρλή
Από 7/2 ως 21/4/2019

Ο Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί το έργο του Εντεν Φον Χόρβατ «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης», σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική και τραγούδια. Μια ενδιαφέρουσα τοιχογραφία της ζωής στην Ευρώπη τον Μεσοπόλεμο, όταν οι άνθρωποι έβλεπαν τον κόσμο να αλλάζει, τον φασισμό να τους απειλεί, αλλά εκείνοι προτιμούσαν να ζήσουν.  

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Υπόγειο
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Παίζουν: Κωνσταντίνα Τακάλου, Νίκος Χατζόπουλος, Αλεξίου, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Δημήτρης Δεγαϊτης , Βασίλης Μαγουλιώτης, Ιωάννα Μαυρέα, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά.
Από 20/2 ως 21/4/2019

Ο 30χρονος σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί ένα από τα μεγάλα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, τους «Βρυκόλακες» του Ιψεν, έχοντας την τύχη να συνεργαστεί (και πάλι) με την Ρένη Πιττακή, αυτή την φορά στον ρόλο της κυρίας Αλβινγκ. Ακολουθώντας την δομή και τους κανόνες της αρχαίας τραγωδίας ο κορυφαίος Νορβηγός συγγραφέας διερευνά, στις αρχές του 20ου αιώνα, τις έννοιες της κληρονομικότητας, της ενοχής, της τιμωρίας αλλά και το δικαίωμα στην ευτυχία.  

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς
Παίζουν: Ρένη Πιττακή και Ακύλλας Καραζήσης, Μιχάλης Σαράντης, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος. Από 22/3 ως 21/4/2019 

Γιάννης Χουβαρδάς και Μιχαήλ Μαρμαρινός: Η συνάντηση δύο εκ των κορυφαίων εκφραστών του σύγχρονου θεάτρου στη χώρα μας, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου έχει την εξής ιδιομορφία. Ο πρώτος σκηνοθετεί τον δεύτερο. Ο Μαρμαρινός γίνεται ο Αλσέστ στο κορυφαίο, ίσως, θεατρικό του Μολιέρου, τον «Μισάνθρωπο», που φέρνει στην σκηνή ένα σπάνιο είδος ανθρώπου. Εκείνον που μισεί τα ψέματα…  

Εθνικό Θέατρο Κεντρική Σκηνή – Κτίριο Τσίλερ
Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Παίζουν: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Χρήστος Λούλης, 
Γιάννης Βογιατζής, Αλκηστις Πουλοπούλου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Έμιλυ Κολιανδρή, Λαέρτης Μαλκότσης, Ελενα Τοπαλίδου, Δημήτρης Παπανικολάου. 
Από 19/3 ως 26/4/2019

Tέλος διπλό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τους προσεχείς μήνες. 
Προτεραιότητα έχει ο «Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ που θα σκηνοθετήσει μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες φωνές στην σκηνοθεσία, η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Η μετάφραση είναι του πατέρα της και δική της είναι η δραματουργική επεξεργασία. Τον ρόλο του Βόιτσεκ θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Γάλλος, που μόλις ολοκλήρωσε τις παραστάσεις στο «Ξύπνα Βασίλη», που ήταν ο Βασίλης. Μαζί του η Ελενα Μαυρίδου. Από 22/2 ως 21/4/2019.

Τον Μάιο, σειρά παίρνει ο Θωμάς Μοσχόπουλος που για πρώτη φορά στο ΔΘΠ θα ανεβάσει το έργο του Αρθουρ Σνίτσλερ «Ο Κύκλος του έρωτα» ή «Το γαϊτανάκι» του Αρθουρ Σνίτσλερ. Στο επίκεντρο βρίσκονται άνθρωποι που αναζητούν την ικανοποίηση, ερωτικά και σεξουαλική αλλά και υπαρξιακά. Η μετάφραση είναι της Κοραλίας Σωτηριάδου. Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Χάρης Φραγκούλης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αννα Μάσχα, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση κ.ά. Από 3/5 ως 9/6/2019.