Ο Γιώργος Καλούδης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης «Innovating Tradition» | 0 bovary.gr

Ο Γιώργος Καλούδης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης «Innovating Tradition»

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός. Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί τον Γιώργο Καλούδη με το ρεσιτάλ του “Innovating Tradition”, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00.

Στις 6 Αυγούστου 2017 ο Γιώργος Καλούδης παρουσίασε το «Innovating Tradition» στο Αρχαίο Θέατρο Απτέρας στην πρώτη παράσταση που πραγματοποιήθηκε μετά από 17 αιώνες σιωπής και στις 23 Ιουνίου 2018 στη Νεκρόπολη Ελεύθερνας, στην πρώτη καλλιτεχνική εκδήλωση που διοργανώθηκε πoτέ εκεί.

Η μουσική σύνθεση του Γιώργου Καλούδη Orthi Petra (Necropolis) συνοδεύει τα εκθέματα της Ελεύθερνας στον αντίστοιχο χώρο της έκθεσης «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός. Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν».

Τσελίστας, λυράρης, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης, ο Γιώργος Καλούδης προσάρμοσε την τεχνική του τσέλου πάνω στο αγαπημένο του όργανο, την κρητική λύρα, προσθέτοντας μια τέταρτη χορδή. Έτσι μπόρεσε να συμπεριλάβει την τετράχορδη κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές στις συνθέσεις, τις ηχογραφήσεις και τις συναυλίες του. Μετά από δώδεκα χρόνια έρευνας και μελέτης, το 2016 ηχογράφησε τις Σουίτες του J.S.Bach για σόλο τσέλο, στην κλασική τετράχορδη κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μέσα από την μυστικότητα της σιωπής και της ησυχίας όπου ο χρόνος διαστέλλεται, μια κρητική λύρα και ένα τσέλο θα αποκαλύψουν έναν ποιητικό ηχητικό ορίζοντα μέσα από τον δρόμο του δοξαριού, σε ένα μοναδικό στο είδος του ρεσιτάλ, ενώνοντας ξανά τους αιώνες.

- Έργα J.S. Bach και Γιώργου Καλούδη

Γιώργος Καλούδης:

βιολοντσέλο,

4χορδη κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές,

live-loop-recording,

effects

Η έκθεση «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός. Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν» θα παραμείνει ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. (Εφορείες Αρχαιοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου) και της Περιφέρειας Κρήτης και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου.

INFO

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου
20.30 – 22.30

LIVE: 21.00-22.30

Γενική είσοδος: 5€

Είσοδος ελεύθερη: Φίλοι του ΜΚΤ, Young Friends

Ώρα προσέλευσης: 20:30

Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων.Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Είσοδος: Νεοφύτου Δούκα 4, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Cycladic.gr