Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη: Ένα τρίωρο επικό υπερθεάμα | 0 bovary.gr
Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη: Ένα τρίωρο επικό υπερθεάμα | 0 bovary.gr
25|04|2019 16:39
SHARE
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη: Ένα τρίωρο επικό υπερθεάμα


Οι  κινηματογραφικές πρεμιέρες κοπάζουν λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας, όμως οι φανατικοί των κόμικς έχουν να περιμένουν το τρίωρο φινάλε των «Εκδικητών», που ολοκληρώνεται με μια κορυφαία μάχη εναντίον του Θάνος.

Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (Avengers: Endgame)

Σκηνοθεσία: Αντονι Ρούσο, Τζο Ρούσο

Παίζουν: Γκουίνεθ Πάλτροου, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Πολ Ραντ, Κρις Έβανς, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζον Φαβρό, Σεμπάστιαν Σταν, Τζος Μπρόλιν, Τζέρεμι Ρένερ, Κρις Χέμσγουορθ, Εβάντζελιν Λίλι, Μπρι Λάρσον, Ελίζαμπεθ Ολσεν, Τομ Χόλαντ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Μαρκ Ράφαλο
 
Περίληψη: Στον απόηχο της εξαφάνισης σχεδόν όλης της ζωής του σύμπαντος από τον Θάνος, οι εναπομείναντες Εκδικητές πρέπει να βρουν τον τρόπο να υπερνικήσουν τις δυνάμεις του Τρελού Τιτάνα.

Το τελευταίο κεφάλαιο των θρυλικών «Εκδικητών» των  Marvel Studios μετά από έντεκα χρόνια και είκοσι μία ταινίες, γράφεται πανηγυρικά με ένα τρίωρο επικό υπερθεάμα, που είναι βέβαιο πως θα ενθουσιάσει τους φανς.

Μετά τα  καταστροφικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο «Avengers: Infinity War» οι Εκδικητές έχουν ηττηθεί από τον Θάνος, ο οποίος αφού απέκτησε τους έξι Λίθους της Αιωνιότητας, εξαφάνισε τον μισό ανθρώπινο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών της ομάδας. Όσοι έχουν υπομείνει, μαζί με τους καινούριους της παρέας συνασπίζονται -στο πλευρό τους και η Nebula που πλέον έχει αλλάξει στρατόπεδο -και προσπαθούν να φτιάξουν μια χρονομηχανή για να επιστρέψουν στο παρελθόν και να αναστρέψουν τα γεγονότα.  
Στο πρώτο μέρος λοιπόν συναντούμε όλους τους ήρωες  σε  μεμονωμένες αποστολές που πρέπει να φέρουν εις πέρας, με  απώτερο σκοπό να ανακτήσουν τους Λίθους. Στη συνέχεια οι χωροχρόνοι μπερδεύονται μεταξύ τους και τελικά όλοι μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια εντυπωσιακή μάχη, για να κατατροπώσουν τον Θάνος.


 Οι αδερφοί Ρούσσο με αναφορές σε όλες τις προηγούμενες  ταινίες και σινεφιλικές ατάκες, εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις σεναριακές ανατροπές -ιδίως στο πρώτο μέρος της ταινίας-  χρησιμοποιούν έξυπνα το χιούμορ για να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα όπου χρειάζεται, αναμειγνύουν έρωτες, θυσίες και ηρωικές αποφάσεις με την επιστημονική φαντασία, φτιάχνοντας την τέλεια χολιγουντιανή συνταγή, ώστε να μας οδηγήσουν συγκινησιακά φορτισμένους σε μια θηριώδη μάχη τριαντάλεπτης διάρκειας, όπου παρελαύνει όλο το μαρβελικό σύμπαν, με τους ειδικούς των ψηφιακών εφέ να δίνουν τα ρέστα τους.
Ταυτόχρονα όμως φροντίζουν να  αναπτύσσουν τους χαρακτήρες, οι οποίοι μάλιστα θα συναντήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό στο πιο κρίσιμο σημείο της ζωής τους για να επανεξετάσουν τις επιλογές τους και να διορθώσουν τα λάθη τους, ενώ δεν λείπουν οι συναισθηματικές πινελιές που μας υπενθυμίζουν ότι και οι υπερήρωες έχουν ψυχή, αλλά και κάποιοι συγκινητικοί αποχαιρετισμοί, που  σίγουρα θα κάνουν τους θαυμαστές των «Εκδικητών» να βουρκώσουν.

 Όπως φαντάζεστε αυτή τη φορά δεν υπάρχει post-credit σκηνή. Ωστόσο το «Η Τελευταία Πράξη» δεν είναι το φινάλε της τρίτης φάσης του σύμπαντος. Αυτό θα έρθει τον Ιούλιο με το «Spider-Man: Μακριά από τον Τόπο του», όπως ήδη έχει ανακοινωθεί. 

Στα Αρβανίτικα (Ντοκιμαντέρ)

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κατερίνα-Μάρθα Κλαρκ
Περίληψη: Το ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Μάρθα Κλαρκ είναι μια προσπάθεια να απαθανατιστεί μια γλώσσα που χάνεται, αποκαλύπτοντας ποιοι είναι οι Αρβανίτες και ποιον ρόλο έχουν παίξει στην νεοελληνική ιστορία.  

Η Κατερίνα Μάρθα Κλαρκ στο δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της, μετά το «Πόλκα» στην Αθήνα (όπου εξερευνούσε τη σχέση Πολωνών και Ελλήνων μεταναστών και πολιτικών προσφύγων σε Ελλάδα και Πολωνία αντίστοιχα), στρέφει την κάμερά της στους Αρβανίτες και στις Αρβανίτισσες. 
Τριγυρνώντας σ’ ένα παραδοσιακό αρβανιτοχώρι, τα Βίλλια, ανακαλύπτει έναν ξεχωριστό πολιτισμό, με γυναίκες δυναμικές, με πείσμα, το λεγόμενο αρβανίτικο κεφάλι, και με ιδιαίτερο χιούμορ.

Ορμώμενη από παιδικές μνήμες και τη φυσική περιέργειά της για τη γλώσσα που ως παιδί άκουγε από τους παππούδες της, η Ελληνοκαναδή σκηνοθέτης, στήνει ένα οδοιπορικό προς ανεύρεση των ριζών της αρβανίτικης γλώσσας και κουλτούρας. Ούσα μισή αρβανίτισσα η ίδια και εκπληρώνοντας την υπόσχεσή της στη μητέρα της, μετά τον θάνατο του παππού της, ολοκληρώνει ένα εγχείρημα που ξεκίνησε χρόνια πριν.

 

 

Ως πρώτη κινηματογραφική έρευνα που γίνεται για τους Αρβανίτες, πέρα από τη γλώσσα, το ντοκιμαντέρ δίνει ιδιαίτερο βάρος τόσο στην κουλτούρα όσο και στην απεικόνιση της ιδιαίτερης προσωπικότητας των Αρβανιτών, καθώς και στην ιστορική τους πορεία μέχρι την εγκατάστασή τους στις περιφερειακές περιοχές της Θήβας. 

Η  Κλαρκ συνθέτει ένα πάζλ από αφηγήσεις γερόντων και νεώτερων και με τη βοήθεια της ερευνήτριας και κοινωνιογλωσσολόγου Έλενας Μπότση, αποδεικνύει ότι αυτή η κουλτούρα δεν θα σβήσει, μιας και το ενδιαφέρον τους για τη φυλή τους αντί να αποδυναμώνεται με την πάροδο των χρόνων, γίνεται πιο δυνατό. Αντίθετα με προηγούμενες εποχές που οι Αρβανίτες αποποιήθηκαν τη γλώσσα τους, μη θέλοντας να ενοχοποιηθούν ως μη-Έλληνες (γνωστό και ως γλωσσική αυτοκτονία), οι νεότερες γενιές είναι αποφασισμένες να αναβιώσουν και τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους και να τον περάσουν στα παιδιά τους.

Έτσι η δημιουργός,   επισκέπτεται σπίτια και καφενεία, αυλές, παρακολουθεί τις γιορτές και την καθημερινότητά τους, καταφέρνοντας να μας δώσει μια πλήρη εικόνα για τη στάση των Αρβανιτών απέναντι στη ζωή, το παρελθόν, τις αναμνήσεις, την κουλτούρα και τη γλώσσα τους. Με ειλικρινή ματιά μας δίνει να καταλάβουμε τον όρο «αρβανίτικο κεφάλι» -αυτό το πείσμα που κράτησε ανά τους αιώνες ζωντανό το πνεύμα τους- και την αντίστασή τους στο να μην αφήσουν το παρελθόν και τα έθιμά τους να χαθούν στη δίνη της εξέλιξης.

Αποκλειστικά στον κινηματογράφο STUDIO new star art cinema

Ο γάτος ο φευγάτος
Σκηνοθεσία: Γκάρι Γουάνγκ

Με τις φωνές των (στα ελληνικά): Aρη Γεροντάκη, Ηρώ Μπέζου, Σοφία Καψαμπέλη

Περίληψη: Ο Φευγάτος, ένας χαριτωμένος γάτος που μεγάλωσε υπό την προστασία του πατέρα του Παντόφλα, αποφασίζει να δραπετεύσει  από το σπίτι του και να ζήσει της ζωή ενός αδέσποτου.

 

 

Μια τρυφερή περιπέτεια με επίκεντρο την αγάπη που ενώνει έναν πατέρα με τον γιο του, που θα ζεστάνει τις καρδιές μικρών και μεγάλων.
Ο Φευγάτος, ένας συμπαπητικός γάτος που έχει βαρεθεί να περνάει όλη του τη ζωή κλεισμένος στο διαμέρισμα όπου γεννήθηκε, θέλει να ζήσει ελεύθερος στον αληθινό κόσμο. Ο πατέρας του, ο Παντόφλας, έχοντας ζήσει για ένα διάστημα αδέσποτος και γνωρίζοντας τους κινδύνους που κρύβει το άγνωστο, προσπαθεί να τον αποτρέψει.
Μια μέρα όμως ο Φευγάτος αποφασίζει να φύγει από το σπίτι του για να ανακαλύψει τη «Γατοπία», έναν κόσμο μυθικό, κρυμμένο στον πυθμένα μιας λίμνης! Ένα ταξίδι συναρπαστικό αλλά κι επικίνδυνο ξεκινά τόσο για τον ίδιο όσο και για τον πατέρα του που θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να σώσει τον μονάκριβο γιο του.

 Βγαίνει στους κινηματογράφους την Κυριακή 28/04