Όταν η μόδα έρχεται σε διάλογο με τον Τσαϊκόφσκι | 0 bovary.gr
Όταν η μόδα έρχεται σε διάλογο με τον Τσαϊκόφσκι | 0 bovary.gr
ΟΠΕΡΑ & ΜΟΔΑ

Όταν η μόδα έρχεται σε διάλογο με τον Τσαϊκόφσκι


Ξεκίνησε το 2013 και μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τέσσερα ξεχωριστά θεάματα: Είναι το project «Οπερα και Μόδα», που στις 6 Ιουνίου επιστρέφει, αυτή την φορά στο ΚΠΙΣΝ και στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Θέμα του η «Μαγεία». 

Βασισμένο σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου, το project Όπερα και Μόδα, έρχεται να προσθέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα που ενώνει αυτούς τους δύο κόσμους. Και το έχει αποδείξει μέσα από τις προηγούμενες παραγωγές: Πρώτα ήταν «Η Τρέλα» («La follia», Απρίλιος 2013), μετά «Το Πάθος» («Λa Passione», Νοέμβριος 2013) και στη συνέχεια «Το Ονειρο» («Il sogno», Μάιος 2015) και τέλος το «Δως μου τα χρώματα» («Dammi I colori», Μάιος 2015). 

Η «Μαγεία» στοχεύει στην έκρηξη -έκρηξη δημιουργικότητας και ομορφιάς. Αλλά στοχεύει και στην παρουσίας της δουλειάς, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, της σχεδιάστριας και ενδυματολόγου Tina Kalivas που ζει και δουλεύει στο εξωτερικό, τόσο στην μόδα όσο και στην βιομηχανία του Χόλυγουντ. 

Έτσι, η Μόδα έρχεται σε διάλογο με αποσπάσματα από έργα των Τσαϊκόφσκι, Μπελλίνι, Όφενμπαχ, Ροσσίνι, Μότσαρτ, Ντελίμπ, Ντβόρζακ, Μάγερμπερ αλλά και Σακελλαρίδη τα οποία θα ερμηνεύσουν οι μονωδοί της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη, Άρτεμις Μπόγρη, Ινές Ζήκου, Τζίνα Φωτεινοπούλου και Πέτρος Μαγουλάς, σε μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Γιάκα. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει αναλάβει την σκηνοθεσία καθώς και την γενικότερη καλλιτεχνική διεύθυνση. Ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος επιχειρεί να συνδυάσει το Λυρικό Θέατρο με την Υψηλή Ραπτική με τρόπο ισότιμο και δημιουργικό προχωρώντας πέρα από τα προφανή, προκειμένου να υπογραμμίσει τον σύγχρονο χαρακτήρα και τα σημεία σύγκλισης των δύο κόσμων.

Η βραδιά πλαισιώνεται από χορογραφίες που υπογράφουν οι Αγάπιος Αγαπιάδης, Ελεάνα Ανδρεούδη, Γιώργος Βαρβαριώτης, Φώτης Διαμαντόπουλος, Ντανίλο Ζέκα, Όλγα Ζουρμπινά, Μαργαρίτα Κώστογλου, Γιάννης Μπενέτος, Έκτωρ Μπολλάνο, Έλτον Ντιμρότσι, Θανάσης Σολωμός, Ελευθερία Στάμου, και θα τις ερμηνεύσουν Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Μέσα από το δρώμενο, επιχειρείται να καταδειχθεί περαιτέρω ο συνολικός σύγχρονος και διαχρονικός χαρακτήρας της Όπερας και οι πολλές, άγνωστες, ίσως, ακόμη, δυνατότητες προσέγγισης με άλλους χώρους έτσι ώστε να ανοιχτεί σε νέα πεδία και να προσελκύσει νέο, αντίστοιχα, κοινό, χωρίς εκπτώσεις στο αισθητικό επίπεδο. 

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στις 21.00
Είσοδος ελεύθερη   
 

Ποια είναι η Τina Kalivas:

Γεννήθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας από Έλληνες γονείς. Βάση της παραμένει το Λονδίνο αλλά συνηθίζει να ταξιδεύει και να εργάζεται ανά τον κόσμο. Ξεκίνησε δίπλα στον Αλεξάντερ Μακ Κουίν κι αργότερα δημιούργησε τη δική της φίρμα με τη δουλειά της να φιλοξενείται, μεταξύ άλλων, στις σελίδες της βρετανικής και της ιταλικής Vogue και του Harper’s Bazaar. Στη διάρκεια της καριέρας της, η Tina Kalivas έχει ντύσει, μεταξύ άλλων, τις Εϊμι Γουάινχάουζ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ριάνα και Ντίτα φον Τιζ. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει τα κοστούμια στην αμερικανο-αγγλική παραγωγή The Courier που θα κάνει πρεμιέρα το 2020 με πρωταγωνιστές τον βραβευμένο με  Όσκαρ Γκάρι Όλντμαν και την ηθοποιό και μοντέλο, Όλγα Κιριλένκο.