Sight, Αntony Gormley, Δήλος /Φωτογραφία:  neon.org.gr
Sight, Αntony Gormley, Δήλος /Φωτογραφία:  neon.org.gr
ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Kαλοκαιρινοί προορισμοί παρέα με την Τέχνη: 5+2 εκθέσεις σε έξι ελληνικά νησιά


Το καλό με την Ελλάδα είναι πως δεν αφήνει έξω από τα καλοκαίρια της την τέχνη: Κι αν το θέατρο, η μουσική, ο χορός και η όπερα δεσπόζουν στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, τα εικαστικά και η γλύπτική επισκέπτονται τα νησιά και μάλιστα για να προτείνουν ξεχωριστά καλλιτεχνικά γεγονότα. Μια επιλογή για 5+1 νησιά και 7 εκθέσεις.

Στην Ανδρο ο Ντίκος Βυζάντιος: «Απεικονισμός και Παραστατικότητα» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Ως τις 22 Σεπτεμβρίου

Αναδρομικό αφιέρωμα στο Ντίκο (Κωνσταντίνο) Βυζάντιο, τον ζωγράφο της διασποράς, ο οποίος για περίπου μισόν αιώνα διέπρεψε στο εικαστικό καλλιτεχνικό προσκήνιο του Παρισιού. Ο γιος του ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που προφανώς τον καθόρισε. Στα δέκα έξι του έγινε δεκτός στην ΑΣΚΤ.

Τα έργα του, μια «παλίνδρομη σχέση ανάμεσα στα αφαιρετικά κρατούντα της εποχής του και στην ακαταμάχητη θέλησή του να παραμείνει πιστός στη ζωγραφική του τελάρου αντλώντας στοιχεία από το παρελθόν της ζωγραφικής, χωρίς ωστόσο να παραμένει εξαρτημένος από δεσμευτικά ακαδημαϊκά πρότυπα», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Κυριάκος Κουτσομάλλης.

 Ντίκος Βυζάντιος: «Απεικονισμός και Παραστατικότητα»
Ντίκος Βυζάντιος: «Απεικονισμός και Παραστατικότητα»

Στην Ανδρο ο Γιάννης Τσαρούχης: «Επίκαιρος και διαχρονικός» στο Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως. Ως τις 30 Σεπτεμβρίου

Τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989) και είκοσι πέντε από την λειτουργία του θεσμού Πλόες στο νησί. Καλλιτέχνης της Γενιάς του ΄30 που άφησε το αποτύπωμά του στην ελληνική τέχνη, ο Τσαρούχης πρωτοστάτησε στους νεωτερικούς δρόμους και επηρέασε τις μετέπειτα γενιές.

Εργα εμπνευσμένα από τον νεοπλατωνισμό της αρχαιότητας, τα ελεγειακά φαγιούμ, τον βυζαντινό υπερβατισμό, αλλά και την ουμανιστική Αναγέννηση, φτάνουν και συνομιλούν με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα.

Στην Δήλο ο Αntony Gormley: Ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις στον αρχαιολογικό χώρο. Ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

29 ανθρώπινες γλυπτές μορφές από σίδηρο και σε φυσική κλίμακα, οι τέσσερις από τις οποίες φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη Δήλο, όρθιες, καθιστές ή ξαπλωμένες, «συμμετέχουν» στην πρώτη έκθεση σύγχρονης τέχνης, που πραγματοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου -μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η έκθεση έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στον Οργανισμό Νέον και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Σαν μια «ανθρώπινη» παρουσία στο νησί, τα 29 γλυπτά, «κατοικούν» παντού: Στην βραχώδη ακτή, στο εσωτερικό του Μουσείου, στον λόφο του Κύνθου, στην Αγορά των Κομπεταλιαστών, στην είσοδο του Σταδίου, στη Σκηνή του Θεάτρου κι αλλού.

 

Πηγή βίντεο: neon.org.gr

Στον Πόρο ο Γιάννης Ψυχοπαίδης: Διπλή έκθεση στην Γκαλερί Citronne και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου. Ως τις 30 Σεπτεμβρίου

«Λεμονοδάσος – Ημερολόγια ενός καλοκαιριού» είνα ο τίτλος της έκθεσης στην Citronne και «Το Αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλίμψηστο» η αντίστοιχ στο Μουσείο. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αποκαλεί και τις δύο αυτές εκθέσεις εικαστικά ημερολόγια, μια τακτή καταγραφή, στο πλαίσιο της οποίας εκτυλίσσεται μια αφήγηση προσωπική, αλλά με αναφορές στην συλλογική μνήμη. Κοινός τόπος και των δύο, τα βιβλία, είτε ως ορατά αντικείμενα είτε ως μνημονική αναφορά. Στο Μουσείο εκτίθενται 24 έργα – βιβλία, που παραπέμπουν στα γράμματα αλλά και στις ραψωδίες του Ομήρου, ενώ στην Citronne, τα 67 έργα είναι τοποθετημένα σε μορφή μιας αναγνώσιμης φρίζας κι έχουν έχουν αφετηρία το εμβληματικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη «Λεμονοδάσος».

citronne.com
citronne.com

Στην Σύρο η Βένα Δημητρακοπούλου: «Αρχέγονο Μέλλον» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Ως την 1η Σεπτεμβρίου

Μια συμπυκνωμένη εκδοχή της τριλογίας της «Αρχέγονο Μέλλον» που παρουσιάστηκε στην Ιταλία, η Βένα Δημητρακοπούλου με κεντρικό άξονα την Υλη, τον Λόγο και τον Ηλιο, συστήνει τον τον κόσμο των γλυπτών της. Η Γαία και ο Ήλιος, ο Αγαμέμνων και ο Πέλοπας, ήρωες και πολεμιστές δουλεμένοι σε ορείχαλκο ή σκαλισμένοι σε ηφαιστειακή πέτρα. Μαρμάρινα δόρατα. Μανδύες από κινέζικο χαρτί γεμάτοι με φυλακτήρια λόγια αγάπης, έρωτα και ελπίδας. Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που η γλύπτρια συνδυάζει το παλιό με το τρέχον, το αρχαίο -η έμπευσή της έχει ρίζες στην αρχαία ελληνική τέχνη, και το σύγχρονο. Αντιστοίχως και οι τεχνικές που χρησιμοποιεί.

Στην Μύκονο ο Amir H. Fallah: Ζωγραφική, γλυπτική και εγκαταστάσεις στα «Δύο Χωριά». Ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η προσωπική ιστορία είναι η αφορμή για να εκφράσει σκέψεις ο καλλιτέχνης για θέματα φυλής, αναπαράστασης του σώματος και αναμνήσεις από παλιούς πολιτισμούς και κουλτούρες που έχουμε αφήσει πίσω μας. Τα έργα του μοιάζουν με αφηγήματα της σύγχρονης πραγαματικότητας, μια διερεύνηση πάνω στην ταυτότητα, την μεταναστευτική εμπειρία και την ιστορία του πορτραίτου ως καλλιτεχνική σύμβαση. Ιδανικόος χώρος η αίθουσα τέχνης, Δύο Χωριά.

Amir H. Fallah
Amir H. Fallah

Στην Υδρα «Ξόμπλια-Πλουμίδια και στολίσματα»: Έκθεση στην Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη. Ως τις 30 Οκτωβρίου

Εμπνευσμένα από την ενδυματολογική συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα και της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη, του παραρτήματός του στην Ύδρα, η έκθεση εστιάζει στην έμπνευση που προκαλεί η πρώτη ύλη, η αφετηρία. Ελληνες δημιουργοί στέκονται απέναντι στην διαχρονία του παραδοσιακού ελληνικού ενδύματος, στα οργανικά υλικά και τα κοσμήματα. Περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμό έργων της παραδοσιακής τέχνης, χειροποίητα καλλιτεχνήματα αντιπροσωπευτικά της εποχής τους (18ος- 19.ος αι.) και της συλλογικής νεοελληνικής ψυχής. Ανάμεσά τους κυριαρχούν παραδοσιακές φορεσιές από όλες τις περιοχές του Ελληνισμού. Νυφικές και γιορτινές φορεσιές κεντημένες, ποικιλόμορφα κοσμήματα της φορεσιάς, σφυρήλατα, χυτά, εγχάρακτα, διάτρητα ή κοκκιδωτά, με σμάλτο ή σαβάτι. Κι είναι όλα αυτά τα στολίδια που κυρίως διαφοροποιούν μια παραδοσιακή ενδυμασία ακόμα και μέσα στην ίδια περιοχή, ανάλογα με την ηλικία και την κοινωνική θέση. Επιμέλεια Ιρις Κρητικού.

Συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες-δημιουργοί.

Μαρία Γρηγορίου Καπέλο με μπιμπίλα, 2009
Μαρία Γρηγορίου Καπέλο με μπιμπίλα, 2009