Unsplash
Unsplash
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΙΝ

Culture time: Οι 5 ωραιότερες εκθέσεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή


Μπορεί η κατανάλωση εικόνων και παραστάσεων (ή αλλιώς visual culture) να χτίζεται πλέον από τις οθόνες των smartphones και των υπολογιστών, αλλά οι δεκάδες εκθέσεις τέχνης που διοργανώνονται ανά τον κόσμο αντιπροσωπεύουν την αναλογική, κλασική πλευρά της κουλτούρας. 

Με τη σειρά τους, τα εκατομμύρια επισκεπτών αποδεικνύουν ότι η απόκτηση πολιτισμικού κεφαλαίου προσφέρει ακόμα, δυνατές συγκινήσεις. Η τέχνη, κοινώς, είναι πάντα in. Μικρές γκαλερί και ανερχόμενοι χώροι τέχνης ανοίγουν νέους καλλιτεχνικούς δρόμους με φρέσκιες ιδέες, αλλά είναι πάντα τα μεγάλα, ιστορικά μουσεία που αναλαμβάνουν να «στήσουν» μεγαλοπρεπείς αναδρομικές εκθέσεις που διεκδικούν μια θέση ανάμεσα στα μελλοντικά βιβλία ιστορίας της τέχνης. Οι σπουδαίοι δημιουργοί μοιάζουν ανεξάντλητοι- νέες προσεγγίσεις και νέα αδημοσίευτα στοιχεία για εκείνους διατηρούν το ενδιαφέρον για τις εκθέσεις ζεστό. Έτσι 500 χρόνια μετά το θάνατό του, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι πρωταγωνιστεί στην πιο πολυαναμενόμενη έκθεση της χρονιάς. 

 

Παρακάτω, ακολουθούν οι 5 μεγαλύτερες εκθέσεις τέχνης που «παίζουν» αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. 

Η χρονιά του Ρέμπραντ στο Rijksmuseum (Άμστερνταμ)

Φωτογραφία: Wikimedia Commons
Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Με αφορμή τη συμπλήρωση 350 χρόνων από το θάνατό του, η Ολλανδία τιμά τον μεγαλύτερο ζωγράφο της και εκπρόσωπο της Χρυσής Εποχής της ολλανδικής ζωγραφικής (17ος αιώνας) ανακηρύσσοντας το 2019 σε Year of Rembrandt. Το έργο του θρυλικού δημιουργού της Νυχτερινής Περιπόλου και του Μαθήματος ανατομίας εκτίθεται στην στιβαρή βάση του Rijksmuseum, το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή των έργων του. Η έκθεση περιλαμβάνει 22 πίνακες, 60 σκίτσα και 300 από τα διάσημα χαρακτικά του, ενώ από τα μέσα Οκτώβρη εγκαινιάζεται μια ακόμη έκθεση που εστιάζει στο διάλογο μεταξύ του «μεγάλου Ολλανδού» και του θρυλικού Ισπανού ζωγράφου Ντιέγκο Βελάσκεθ.

Ουίλιαμ Μπλέικ στην Tate Britain (Λονδίνο)

Φωτογραφία: Wikimedia Commons
Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Ουίλιαμ Μπλέικ σαν έναν από τους σημαντικότερους ρομαντικούς ποιητές της Βρετανίας, αλλά στην πραγματικότητα μια ολόκληρη, σημαντική πτυχή της καλλιτεχνικής του δημιουργίας παραμένει άγνωστη. Εκτός από ποιητής, ο Μπλέικ υπήρξε φιλόδοξος εικονογράφος και χαράκτης (μάλιστα είχε ανακαλύψει και μια δική του μέθοδο εκτύπωσης βιβλίων). Επιχειρώντας να ρίξει φως στο έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη που δεν αναγνωρίστηκε όσο ήταν εν ζωή, η Tate φιλοξενεί περισσότερα από 300 πρωτότυπα έργα του, με θέματα από τη Θεία Κωμωδία και τη Βίβλο στη μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει για τον ίδιο τα τελευταία 20 χρόνια.

Φράνσις Μπέικον και λογοτεχνία στο Pompidou (Παρίσι)

Φωτογραφία: Wikimedia Commons
Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Ο αιρετικός Ιρλανδός ζωγράφος της ωμότητας και των σαρκικών μορφών έχει την τιμητική του στο ναό της μοντέρνας τέχνης του Παρισιού, μέσα από μια πρωτότυπη έκθεση που εξερευνά τη σχέση του μεγάλους λογοτέχνες. Σε συνεντεύξεις του ο ίδιος είχε αναφέρει επιρροές από τον Τ. Σ. Έλιοτ, τον Μπατάιγ, τον Νίτσε και τον Αισχύλο και η έκθεση χωρίζεται σε δωμάτια με βάση τις αναφορές των έργων του στον καθένα από αυτούς. Παράλληλα, περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία για τη θυελλώδη ζωή του Μπέικον που επηρέασαν το στυλ ζωγραφικής του. Οι 60 πίνακες της έκθεσης ανήκουν κυρίως στην ύστερη περίοδό του, που θεωρείται λιγότερο δημοφιλής και προβεβλημένη.

«Blockbuster» Λεονάρντο ντα Βίντσι στο Λούβρο (Παρίσι)

Φωτογραφία: Wikimedia Commons
Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Η πολυαναμενόμενη έκθεση του Λούβρου για τον σπουδαίο αναγεννησιακό ζωγράφο λέγεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών, με τους κριτικούς τέχνης να μιλούν για περίπτωση blockbuster. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το Λούβρο γιορτάζει τα 500 χρόνια από το θάνατό του και η συζήτηση σχετικά με το αν ο πίνακας Salnador Mundi που πωλήθηκε πριν δύο χρόνια σε αστρονομικό ποσό (450 εκατομμύρια) θα εμφανιστεί στην έκθεση μόνο αυξάνει το buzz γύρω από το αφιέρωμα στο έργο του. Fun fact: Οι κρατήσεις για την έκθεση ξεκίνησαν από τον Ιούνιο.

58η Μπιενάλε της Βενετίας

 

 

Με μότο «Είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς» και 83 ονόματα καλλιτεχνών, ο ιστορικός εικαστικός θεσμός της Βενετίας ολοκληρώνεται στα τέλη του Νοέμβρη. Οι καλλιτέχνες Ζάφος Ξαγοράρης, Εύα Στεφανή και Πάνος Χαραλάμπους ανέλαβαν το ελληνικό περίπτερο υπό την επιμέλεια της Κατερίνας Τσέλιου, προσεγγίζοντας διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας και των κοινωνικο-πολιτικών προεκτάσεών της.

Art lovers, ενωθείτε!