Φωτογραφία: Μαριλένα Σταφυλίδου
Φωτογραφία: Μαριλένα Σταφυλίδου
4 & 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Από τον έρωτα, στον θάνατο -Η Μαρία Ναυπλιώτου συγκλονιστική ως Μήδεια


«Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα»

Αυτή τη «Μήδεια» θα ερμηνεύσει η Μαρία Ναυπλιώτου, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη με το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Αυτή την «δύο φορές βάρβαρη» Μήδεια, όπως γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του ο Γιώργος Χειμωνάς, θα δούμε στην Επίδαυρο στις 4 και 5 Αυγούστου. 

Πόνος, θλίψη, σκοτάδι από τη μια. Γοητεία, όνειρο, ηδονή από την άλλη. Σαν κάτι το άπιαστο και ιδανικό μαζί, τούτη η Μήδεια μιλάει για το ανεξήγητο του έρωτα, αυτό το «μέγα κακό που σπαράζει τους ανθρώπους». 

Στη δίνη του πόθου και της προδοσίας, της επιθυμίας και της εκδίκησης, με στόχο την καταστροφή, μια καταστροφή που δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο, οι ήρωες του Ευριπίδη θα διαγράψουν την σκοτεινή τους πορεία, αφήνοντας για πάντα πίσω τους το φως.

Πλάι στη Μήδεια, κατακερματισμένος, ο Ιάσονας, του Χάρη Φραγκούλη, θα ακολουθήσει την ίδια τροχιά. 

Ισως, γιατί όπως λέει ο ποιητής-μεταφραστής «δεν υπάρχει οργή πιο φοβερή και αθεράπευτη από αυτήν που γεννιέται ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπηθεί».

 

Ο φωτογραφικός φακός της Μαριλένας Σταφυλίδου αιχμαλώτισε στιγμές από αυτή την κατάβαση στο σκότος, από αυτή την εσωτερική διαδρομή που πάει από τον έρωτα στον θάνατο.  

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη - Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Σκηνικό –κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Με τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Χάρη Φραγκούλη. Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαριάννα Κάλμπαρη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θεοδώρα Τζήμου. Χορός: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Ευθύμης Χαλκίδης, Αλέξανδρος Σκουρλέτης.

Επί σκηνής οι μουσικοί Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρα), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Βάϊος Πράπας (μπάσο – κρουστά), Κωνσταντίνος Ευστρατίου (μεταλλόφωνο).