Ποια είναι τα καλύτερα και τα χειρότερα λάδια για την μαγειρική;
Σύμφωνα με τις διαιτολόγους Perri Halperin και Angie Asche, τα καλύτερα λάδια είναι τα ακόρεστα που περιέχουν υγιή λίπη και αντέχουν στην υψηλή θερμότητα. Επομένως οι διαιτολόγοι προτείνουν να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, λάδι από αβοκάντο κα σησαμέλαιο, -με το τελευταίο να προσθέτει υπέροχη γεύση στα πιάτα-. Γιατί τα τρία αυτά λάδια θεωρούνται τέλεια για την μαγειρική;
Τα τρία καλύτερα λάδια για την μαγειρική - και ποια να αποφεύγετε σε κάθε γεύμα
Ελαιόλαδο
Η Halperin εξηγεί ότι ένας από τους κύριους λόγους που της αρέσει να μαγειρεύει με ελαιόλαδο είναι το σημείο καπνού του. Η ιδανική θερμοκρασία τηγανίσματος είναι οι 170-180°C. Ένα τυπικό παρθένο ελαιόλαδο έχει σημείο καπνού έως τους 190°C, ενώ ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα κάτω από 0,2% αντέχει έως τους 215°C. καθιστώντας το μια ασφαλή και ιδανική επιλογή για τα περισσότερα γεύματα και αρτοσκευάσματα.
Το ελαιόλαδο είναι επίσης ένα από τα πιο υγιεινά μαγειρικά λάδια. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως φαινόλες και βιταμίνη Ε, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο περιέχει λιπαρό οξύ ελαϊκό οξύ, το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι προστατευτικό έναντι του καρκίνου και της φλεγμονής. Περιέχει επίσης υγιεινές ενώσεις που μπορούν να καταπολεμήσουν καταστάσεις υγείας όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2.
Έλαιο αβοκάντο
Αν ψάχνετε για κάτι υγιεινό που να αντέχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα είναι το έλαιο αβοκάντο. Η διαιτολόγος προτείνει το λάδι αβοκάντο λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων του για την υγεία. Περιέχει ελαϊκό οξύ και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι προστατευτικό έναντι του μεταβολικού συνδρόμου. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης επομένως και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επίσης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λίπη.