Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
07|03|2024 10:13
SHARE
ΘΕΑΤΡΟ

Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς σκηνοθετεί τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη


Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να
σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη διάσημη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν». Η πρεμιέρα θα γίνει στις 22 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη και τον Μάιο στην Αθήνα.

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως και πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Toneelhuis της Αμβέρσας, στην τρίτη επίσκεψή του στη χώρα μας (η πρώτη ήταν στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2009 και η δεύτερη το 2011 στην εναρκτήρια σεζόν της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση) καθοδηγεί τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό και σκηνοθέτη στο μοναδικό αισθητηριακό του σύμπαν, με όχημα μια ιστορία βαθιά συγκινητική, για τη διαφορετικότητα, την απώλεια, την προσφυγιά, τη δύναμη της φιλίας και το φως της αισιοδοξίας που ανακαλύπτει ο άνθρωπος κάτω από κάθε δύσκολη συνθήκη.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Ακροβατώντας ανάμεσα στην τεχνολογική αρτιότητα της παράστασης και την
απλότητα της προσωπικής αφήγησης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που
υπογράφει και την απόδοση του έργου, μάς μυεί σε μια προσωπική σκηνική
πρόταση που αφήνει πίσω της την παντοδυναμία της φόρμας, φωτίζοντας το
ζωτικό περιεχόμενο της ιστορίας, επιστρέφοντας έτσι στη ρίζα του θεάτρου, που δεν είναι άλλη από την καθαρή αφήγηση, με κάθε τρόπο και κάθε σκηνικό μέσο.

Η αγαπημένη του κύριου Λιν: Λίγα λόγια για το έργο/ Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη

H νουβέλα του Philippe Claudel, την οποία ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει ως μονόλογο, είναι μια βαθιά συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από τη χώρα του με τη μικρή του εγγονή και να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα. Ο Claudel εξετάζει τη μοναξιά,τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της φιλίας, με οξεία διορατικότητα και αισιοδοξία.

Υπόθεση

Ο κύριος Λιν κρατώντας στην αγκαλιά του τη Σανγκ ντιού, τη μικρή εγγονή του και τη μόνη επιζήσασα της οικογένειάς του, εγκαταλείπει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο χωριό του και φτάνει στην Ευρώπη πρόσφυγας.

Εκεί, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τη νέα χώρα και χωρίς να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα των ξένων, αφήνει τη μοίρα του στα χέρια των αρμόδιων αρχών που τον περιθάλπουν. Μέχρι που γνωρίζει τον κ. Μπαρκ. Ο κ. Μπαρκ μιλάει συνέχεια στη γλώσσα του και ο κ. Λιν σιωπηλός απολαμβάνει την παρέα του.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Μια δυνατή φιλία καλλιεργείται ανάμεσα στους δύο άντρες, με εξομολογήσεις, με σεβασμό απέναντι στον εκφρασμένο ή στον σιωπηλό πόνο, με συμπόνοια και φροντίδα.

Info:

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2) 
Πρεμιέρα: Παρασκευή 22/03/ 2024, στις 21.00
Ωρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19.00
Πέμπτη- Παρασκευή - Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 19.00

SHARE