Instagram/SophieMayanne
Instagram/SophieMayanne
01|07|2017 15:30
SHARE
ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ

Behind the Scars: Το δυνατό φωτογραφικό πρότζεκτ που θα σε κάνει να αγαπήσεις τα σημάδια του σώματός σου


Κάθε ουλή πάνω στο ανθρώπινο σώμα έχει μια ιστορία και αυτό έγινε πηγή έμπνευσης για την Sophie Mayanne. Η 24χρονη φωτογράφος από τη Βρετανία  φωτογραφίζει ανθρώπους με ουλές και καταγράφει τις ιστορίες πίσω από αυτές και έχει φτιάξει μια σειρά από φωτογραφίες που ευαισθητοποιούν, προκαλούν και τελικά γεννούν τα πιο δυνατά συναισθήματα.

Είτε εσωτερικά, είτε εξωτερικά, οι εμπειρίες της ζωής μας μάς αφήνουν σημάδια. Κι ενώ τα εσωτερικά είναι συνήθως πιο βαθιά, τα εξωτερικά τα οποία παίρνουν τη μορφή ουλής και μένουν για πάντα στο δέρμα μας, έχουν κι αυτά τη δική τους ιστορία. Η ΧΧΧ είναι μια φωτογράφος που αποφάσισε να φέρει στο φως αυτές που αξίζει να ακουστούν, φωτογραφίζοντας τις και ανεβάζοντας τις σαν ποστ στο λογαριασμό της στο Instagram

Τραύματα από την παιδική ηλικία, σημάδια γέννησης, απομεινάρια χειρουργικών επεμβάσεων, μια αλλόκοτη διαδοχή γεγονότων που οδήγησε σε ένα χτύπημα είναι μερικά από τα πιο συχνά περιστατικά που συναντά η Sophie.
Εκτός από αυτά όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούει ανθρώπους να της μιλάνε για αυτοτραυματισμούς, μαχαιρώματα και εμπειρίες που τους έκαναν να περάσουν ξυστά από το θάνατο. 

 

 

Όπως δηλώνει η φωτογράφος σε συνέντευξη της στο highsociety.com, αυτό που κάνει το πρότζεκτ μοναδικό είναι η περιπλοκότητα και η ποικιλία των συναισθημάτων που νιώθουν οι φορείς τους. Ακόμα και μια φαινομενικά μικρή ουλή μπορεί να κουβαλάει την πιο σκληρή ιστορία. Μάλιστα, υπάρχουν και άνθρωποι που φέρουν μεγάλες ουλές ή δερματικές αλλοιώσεις, αλλά αισθάνονται περήφανοι γι’ αυτές. 

 

 

Πώς έγινε όμως η αρχή αυτού του ψυχογραφικού εγχειρήματος; Όλα ξεκίνησαν όταν η Sophie γνώρισε έναν νέο άντρα του οποίου έκανε το πορτραίτο. Καθώς συζητούσαν της ξετύλιξε και την ιστορία πίσω από την ουλή που τύχαινε να είχε πάνω του. 
«Είχε μαχαιρωθεί από ένα σπαθί Samurai και είχε πέσει σε κώμα για 5 μήνες. Οι ουλές του τον είχαν διαμορφώσει και αυτό με ενθουσίασε», λέει.  

«Νομίζω πως είναι σημαντικό να νιώθει κανείς περήφανος για τις ουλές του. Είναι δείγμα ότι έχεις ξεπεράσει κάτι, έχεις επιβιώσει και έχεις βγει ζωντανός στην άλλη όχθη. Η ουλή είναι το απομεινάρι αυτής της ιστορίας, είναι κομμάτι του εαυτού σου και οφείλεις να το αγκαλιάσεις». 

 

 

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον, όπως λέει, είναι ότι δεν ψάχνει εκείνη τα μοντέλα της, αλλά εκείνοι έρχονται σε αυτήν αναζητώντας την είτε μέσω των social media, είτε μέσω γνωστών. Και η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής η ζήτηση είναι μεγάλη και την έχουν προσεγγίσει άνθρωποι από όλο τον κόσμο.  
«Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα, οπότε έχει περισσότερο νόημα να περιμένω εγώ από εκείνους να έρθουν σε εμένα όταν θα νιώθουν έτοιμοι παρά να τους ψάξω εγώ. Εννοείται πως δεν απορρίπτω κανέναν από όσους απευθύνονται σε μένα».

 


Σκοπός μου είναι να δείξω στους ανθρώπους συνολικά ότι άσχετα με το μέγεθος της ουλής τους, αυτό το σημάδι που κουβαλούν πάνω τους τους έχει επηρεάσει τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά». 

 

«Άλλες ιστορίες είναι αστείες, άλλες σπαρακτικές αλλά, με κάποιο τρόπο, με έχουν επηρεάσει όλες». 

 

 

Μακροπρόθεσμος στόχος της, όπως δηλώνει στη συνέντευξη, είναι να κάνει μια έκθεση με αυτές τις φωτογραφίες-ιστορίες και στη συνέχεια κι ένα βιβλίο, αλλά προς το παρόν συνεχίζει να φωτογραφίζει. Εξάλλου αυτό το πρότζεκτ είναι ένα μεγάλο σχολείο και για εκείνη. «Άλλες ιστορίες είναι αστείες, άλλες σπαρακτικές αλλά, με κάποιο τρόπο, με έχουν επηρεάσει όλες», λέει. 
Ακολούθησε την και δες όλες τις φωτογραφίες του Behind the scars, στο @sophiemayanne, στο Instagram.