4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας
4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας
17|12|2021 14:30
SHARE
POETRY

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2021 άνοιξε τις πόρτες του


Με ποικιλία και πρωτοτυπία εκδηλώσεων έρχεται φέτος το 4ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival».

Η έναρξη έγινε στις 13 Δεκεμβρίου και η διοργάνωση επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 19 Δεκεμβρίου, στο θέατρο Επίκεντρο+, στην Αγορά Αργύρη και διαδικτυακά μέσω του λογοτεχνικού ιστότοπου culturebook.gr.

Φέτος, το φεστιβάλ φιλοξενεί πάνω από 130 ποιητές και ποιήτριες από 30 τουλάχιστον διαφορετικές χώρες του κόσμου. Μια διοργάνωση ανάσα για την πολιτισμό και, φυσικά, την ίδια την ποίηση.

Το θέμα του φεστιβάλ για την χρονιά του 2021 είναι «ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ», επηρεασμένο από την διαδικασία των αλλεπάλληλων lock downs και την σοκαριστική εμπειρία της πανδημίας, αλλά υμνώντας ταυτόχρονα και την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν - ζωντανά και διαδικτυακά - σημαντικοί προσκεκλημένοι με διεθνές κύρος και αναγνώριση πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, κριτικοί και εκπρόσωποι φορέων.

«Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ποίησης στον κόσμο και ταυτόχρονα ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας του ελληνικού πολιτισμού με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη,» δήλωσε ο κ.Αντώνης Σκιαθάς, Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως και κεντρικός εμπνευστής της ιδέας του φεστιβάλ, μιλώντας με ιδιαίτερη βαρύτητα για την Απονομή Ελληνικών Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas», αλλά και τον Μαραθώνιο Νέων Ποιητών, που φιλοξενούνται στο πρόγραμμα της εκδήλωσης αυτό το Σαββατοκύριακο.

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας. Κάθε χρόνο φιλοξενεί στην Πάτρα σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο περιλαμβάνει ποιητικές αναγνώσεις, παρουσιάσεις ημερίδες και εκδηλώσεις πολιτισμού.

Όραμα του είναι να προβάλει την ελληνική λογοτεχνική δημιουργία παγκοσμίως και να καταστήσει την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας ένα ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας. Μέσα από τις δράσεις του συνομιλεί με έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο και καταγράφει τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.

«Η τέχνη, και πιο συγκεκριμένα η ποίηση, έχει μια θεραπευτική, παρηγορητική αξία στις μέρες μας. Και ακόμη και αν πιστεύουμε πως δεν έχει μεγάλο κοινό, ωστόσο παρεμβαίνει ουσιαστικά στην ζωή μας με τον παραπεμπτικό της λόγο,» μας είπε ο κ. Κωτόπουλος, Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης, σε συνομιλία μας μαζί του.

Οι ποιητικές αναγνώσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν σε χώρους της Πάτρας με συμμετοχή ποιητών εκ του σύνεγγυς αλλά και διαδικτυακά, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα συμμετοχής φυσικού κοινού, εφόσον το επιτρέψουν τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας covid19.

(To Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2021 διοργανώνουν το «Γραφείον Ποιήσεως» και το CultureBook (culturebook.gr), με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και υποστηρικτές την Greek Library of London, την World Poetry Movement, το Θέατρο Επίκεντρο+ και τα Εκπαιδευτικά Κέντρα Ορμή. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και κάθε χρόνο αξιώνεται της Αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας.)

SHARE