μοντέλο με σύνδρομο Down
Φωτογραφία: Gucci
ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Η Ellie Goldstein σπάει τα στερεότυπα


Τι κάνει σήμερα η Ellie Goldman το μοντέλο της καμπάνιας Gucci με σύνδρομο Down.

Ένα κορίτσι με σύνδρομο Down μάς καθήλωσε μέσα από τις σελίδες της ιταλικής Vogue το περασμένο καλοκαίρι και το φωτεινό της χαμόγελο ακόμα έρχεται στο μυαλό μας, μεταφέροντας μήνυμα αυτοπεποίθησης και αλλαγής σελίδας σε έναν κόσμο που επαναλάμβανε για χρόνια τα ίδια πρότυπα ομορφιάς.

Η Ellie Goldaman από το Essex της Αγγλίας έγινε πρόσωπο της Gucci Beauty Mascara L' Obscur. Από μικρή της άρεσε η μόδα και ονειρευόταν τις ιλουστρασιόν σελίδες των περιοδικών, λέει χαρακτηριστικά η μαμά της. Τη θυμάται να προβάρει πολύχρωμα ρούχα και να τη μακιγιάρει η μεγαλύτερη της αδερφή. Λάτρευε τη Μέριλιν Μονρόε και στο σπίτι πάντα διοργάνωνε βραδιές αφιερωμένες στην αγαπημένη της ηθοποιό. Μαζί της δεν πλήττεις ποτέ, λέει και ο Allesandro Michele creative director της εταιρείας Gucci.

Όταν ήταν δεκαπέντε χρονών, η μητέρα της την έφερε σε επαφή με το Zebedee Management, ένα πρακτορείο με μοντέλα που προωθεί εναλλακτικά concept, και έτσι έγινε η αρχή. «Ποτέ δεν άφησα και δεν άφησε και εκείνη με τη σειρά της, το σύνδρομο Down να της καθορίσει τη ζωή» λέει η μητέρα της.

Σήμερα, μετά την τεράστια απήχηση που είχε η καμπάνια της Gucci, συνεχίζει την πορεία της ως μοντέλο και φιλοδοξεί μια μέρα να γίνει και εξώφυλλο της Vogue. Kάνει μαθήματα χορού και θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική. «Μαζί με τη Vogue πάει και το Χόλυγουντ» λέει η μητέρα της, γελώντας και δεν βάζει ταβάνι στις φιλοδοξίες της Ellie.

Στην Ellie αρέσουν οι γλυκές λιχουδιές, το μακιγιάζ και να γνωρίζει κόσμο. Αγαπά το μόντελινγκ γιατί έτσι τη γνωρίζουν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι και νιώθει άνετα να είναι μπροστά από τον φακό και να χαμογελάει. «Όταν χαμογελάω δεν χαμογελάω στο φωτογράφο αλλά σε όσους θέλουν να δουν τον πραγματικό μου εαυτό» λέει και αφοπλίζει η απάντηση της.

Την ενοχλεί όταν στο δρόμο μιλάνε στη μαμά της και δεν απευθύνονται σε εκείνη, νομίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τα όσα της λένε και θέλει να κάνει μια καμπάνια καταργώντας τους μύθους γύρω από το σύνδρομο Down. «Μπορώ να επικοινωνήσω κανονικά με όλους αλλά ίσως λίγο πιο αργά από τους άλλους, άλλα αν μου δώσεις χρόνο δεν θα έχω κανένα πρόβλημα» τονίζει.

Η συμβουλή της Ellie είναι να γελάμε, όσο πιο πολύ μπορούμε, με τη μητέρα της να έχει βάλει στόχο να διαλύσει όλους τους μύθους γύρω από το σύνδρομο Down. Ο κόσμος πρέπει να πάψει να το αντιμετωπίζει με καχυποψία και, όταν γεννιέται ένα παιδάκι με σύνδρομο Down, να λένε στην οικογένεια «να σας ζήσει» αντί να κοιτούν σαν να τους έχει συμβεί η μεγαλύτερη συμφορά.

Για τη μητέρα της Ellie δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού αλλά άνθρωποι που γελούν με την καρδιά τους και άνθρωποι που είναι μίζεροι εκ πεποιθήσεως.

Η συνεργασία της Ellie με τη Vogue και τον οίκο Gucci φιλοδοξούσε να δημιουργήσει τροφή για σκέψη και φωτογραφίες –γροθιά, στα σκουριασμένα μυαλά. Η αφύπνιση της κοινωνικής ευαισθησίας. Η 18χρονη Εllie δικαίωσε το αποτέλεσμα και άνοιξε τον δρόμο και για άλλες φωτογραφίσεις που «εκσυγχρονίζουν» τον τρόπο σκέψης μας και μας κάνουν να βλέπουμε με άλλο τρόπο τα πράγματα.

Mύθοι και αλήθειες για το σύνδρομο Down (από τη μητέρα της Ellie)

 • Οι άνθρωποι με σύνδρομο Down έχουν 47 χρωμοσώματα, αντί για 46 που έχουν οι υπόλοιποι άνθρωποι.
 • Το σύνδρομο Down είναι μια χρωμοσωματική αλλαγή που έχει προκληθεί από την παρουσία του επιπλέον χρωμοσώματος.
 • Το σύνδρομο Down δεν προσδιορίζει κάποιον ολοκληρωτικά, είναι απλά ένα κομμάτι του. Όπως το γεγονός ότι κάποιος γεννιέται με ξανθά μαλλιά.
 • Οι άνθρωποι δεν έχουν ήπιο ή έντονο σύνδρομο Down.
 • Η ικανότητά τους εξαρτάται περισσότερο από την προσωπικότητα τους.
 • Αν κάποιος που ξέρεις περιμένει παιδί με σύνδρομο Down να πεις συγχαρητήρια για τον ερχομό του παιδιού του και να μην τον κοιτάξεις με αίσθημα λύπης ή αποστροφής.
 • Σε μια πρόσφατή έρευνα φαίνεται ότι, μόνο το 5 τοις εκατό των γονιών με παιδιά με σύνδρομο Down, νιώθουν ντροπή ή δυσαρέσκεια.
 • Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τους ανθρώπους με σύνδρομο Down είναι ο μυϊκός πόνος. Αυτό επηρεάζει την ομιλία και τις κινητικές δεξιότητες.
 • Οι άνθρωποι με σύνδρομο Down κάνουν όνειρα και έχουν ελπίδες για το μέλλον.
 • Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, οι άνθρωποι με σύνδρομο Down δεν είναι πάντα χαρούμενοι. Η αλήθεια είναι ότι βιώνουν όλη τη γκάμα συναισθημάτων.
 • Yπάρχουν τρεις τύποι συνδρόμου Down. O τύπος Τ21 είναι ο συνηθέστερος.
 • Όλοι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down είναι όμορφοι.
 • Οι άνθρωποι με σύνδρομο Down αναγνωρίζουν ότι έχουν σύνδρομο Down και αναγνωρίζουν και τους άλλους ανθρώπους με σύνδρομο Down.
 • Οι ενήλικες με σύνδρομο Down δεν μένουν για πάντα παιδιά ούτε μένουν προσκολλημένοι στην παιδική ηλικία
 • Tα παιδιά και οι ενήλικες με σύνδρομο Down έχουν να πουν πολλά. Έχουν ωραίες ιδέες κάνουν έξυπνες σκέψεις και απολαμβάνουν να κάνουν συζητήσεις. Δώσε χρόνο για να γίνεις φίλος με έναν άνθρωπο με σύνδρομο Down.

Πηγή: Kids Nation Magazine

SHARE