Salvatore Ferragamo
Φωτογραφία: Salvatore Ferragamo
Φωτογραφία: Salvatore Ferragamo
Φωτογραφία: Salvatore Ferragamo
Φωτογραφία: Salvatore Ferragamo
Φωτογραφία: Salvatore Ferragamo
Φωτογραφία: Salvatore Ferragamo
Φωτογραφία: Salvatore Ferragamo
Φωτογραφία: Salvatore Ferragamo
Φωτογραφία: Salvatore Ferragamo
Φωτογραφία: Salvatore Ferragamo
Φωτογραφία: Salvatore Ferragamo
SALVATORE FERRAGAMO

«Salvatore Ferragamo 1898-1960»: Η αναδρομική έκθεση στη Φλωρεντία που τιμά τον «υποδηματοποιό των stars»


Μια έκθεση αφιερωμένη στον Salvatore Ferragamo, έναν από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές μόδας του 20ού αιώνα, παρουσιάζει ενδιαφέρουσες πτυχές της προσωπική ζωής και της εμβληματικής πορείας του.

Ο Salvatore Ferragamo ήταν το 11ο από 14 παιδιά και ήξερε από πολύ μικρός με τι ήθελε να ασχοληθεί στη ζωή του, αφού όταν ήταν μόλις εννέα ετών έφτιαξε τα παπούτσια που φόρεσε η αδερφή του στην πρώτη της κοινωνία. Λίγο αργότερα, μόλις 11 ετών, πήγε στη Νάπολη για να μάθει την τέχνη της υποδηματοποιίας και όταν επέστρεψε τη γενέτειρά του, μια μικρή πόλη στην περιφέρεια της Καμπανίας, το Μπονίτο, άνοιξε το πρώτο του μαγαζί όπου έφτιαχνε παπούτσια.

Μερικά χρόνια αργότερα, αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και πήγε να βρει τρία από τα αδέρφια του στην Καλιφόρνια, όπου τελικά άνοιξαν οι πόρτες του για την παγκόσμια καταξίωση, αφού ξεκίνησε να σχεδιάζει παπούτσια για δημοφιλείς κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ, ενώ απέκτησε και μια πελατεία που συνέθεταν A-listers και περίφημες σταρ της εποχής, όπως η Μέριλιν Μονρόε, η Σοφία Λόρεν αλλά και η Εβίτα Περόν. Μάλιστα, ο ίδιος είχε σπουδάσει και ανατομία στο University of Southern California, προκειμένου να προσφέρει στις πελάτισσές του μόνο την ύψιστη ποιότητα κατασκευής, όχι μόνο αισθητικής.

Όταν κάποια στιγμή επέστρεψε στην Ιταλία, αποφάσισε να θέσει τη βάση του στη Φλωρεντία, όπου σήμερα λειτουργεί το ομώνυμο μουσείο στο εκπληκτικό Palazzo Spini Feroni, το οποίο αγόρασε ο ίδιος ο Ferragamo το 1930. Ο οίκος του περίφημο Ιταλού μόδιστρου -ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1960- φυσικά εξάπλωσε την αυτοκρατορία του και πέρα από την υποδηματοποιία και πλέον μιλάμε για ένα από τα πιο δημοφιλή brands στον κόσμο.

«Salvatore Ferragamo 1898-1960»: Η αναδρομική έκθεση στη Φλωρεντία

Πρόσφατα, εγκαινιάστηκε η έκθεση «Salvatore Ferragamo 1898-1960» στο μουσείο του οίκου στη Φλωρεντία, η οποία εξετάζει τη ζωή, το έργο και το όραμα του Ιταλού designer, η επιρροή του οποίου είναι ακόμα αισθητική στη σύγχρονη μόδα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τότε που ο Salvatore Ferragamo άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στο Χόλιγουντ το 1923, απέναντι από το Grauman’s Egyptian Theater, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία που είχε σημειώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε μεταναστεύσει το 1915. Στην κεντρική του αίθουσα, το Egyptian Theater φιλοξένησε θεατρικές παραστάσεις και όλες τις πρεμιέρες του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων και το «Ten Commandments» σε σκηνοθεσία του Cecil B. DeMille, ο οποίος ζήτησε από τον Ferragamo να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τα παπούτσια για τους πρωταγωνιστές. Από εκείνη τη στιγμή, ο νεαρός Ιταλός θα γινόταν γνωστός ως ο «υποδηματοποιός των αστέρων».

Για τον εορτασμό αυτής της ξεχωριστής επετείου, η νέα έκθεση του Museo Ferragamo, «Salvatore Ferragamo 1898-1960», παρουσιάζει πτυχές της ζωής και της καριέρας του σχεδιαστή.

Η πρώτη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Salvatore Ferragamo πραγματοποιήθηκε το 1985 στο Palazzo Strozzi, η οποία στη συνέχεια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, όπως το Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο, το Μουσείο Bellerive στη Ζυρίχη, το Los Angeles County Museum στην Καλιφόρνια, το Sogetsu Kai Foundation στο Τόκιο και το Museo des Bellas Artes στην Πόλη του Μεξικού. Η προηγούμενη έκθεση Ferragamo εγκαινίασε έναν νέο τρόπο θεώρησης της μόδας ως αγωγού ενός πολιτιστικού μηνύματος που ξεχειλίζει από αξία και νόημα. Ενώ η έκθεση Salvatore Ferragamo 1898-1960 καλύπτει την ίδια χρονική περίοδο με την προηγούμενη έκθεση - από το 1898, όταν γεννήθηκε ο Ferragamo, έως τον πρόωρο θάνατό του το καλοκαίρι του 1960 - οι δύο εκθέσεις προσφέρουν διαφορετικές προοπτικές και περιεχόμενο.

Όπως αναφέρει το μουσείο, στη νέα έκθεση τα παπούτσια που κατασκεύασε ο Salvatore Ferragamo παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδείξουν, όχι μόνο την αισθητική του, αλλά και τις ικανότητες του ως επιχειρηματία και καινοτόμου τεχνίτη, το πάθος του για το χρώμα, τη γνώση της ανατομίας του ανθρώπινου σκελετού και συγκεκριμένα του ποδιού, την υψηλή δεξιοτεχνία, την εξερεύνηση νέων υλικών και τις πολλές πηγές έμπνευσης από τον κόσμο της τέχνης και τον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό.

Φωτογραφίες: Salvatore Ferragamo

SHARE