NETFLIX

«Beef»: Η μεγαλύτερη επιτυχία του Netflix για το 2023 (μέχρι στιγμής) συνδυάζει αριστοτεχνικά πολλά είδη μαζί


Όλοι μιλούν για το Beef και καλά κάνουν. Η νέα σειρά του Netflix που θεωρείται ήδη cult σκαρφάλωσε γρήγορα στις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα must-watch των θεατών.

Το beef είναι ένας όρος που ακούμε μόλις τα τελευταία χρόνια -πρόκειται για μια ατελείωτη έχθρα, μια βεντέτα άλυτη, στη διάρκεια της οποίας η κάθε μεριά δέχεται επιθέσεις κάθε είδους. Η νέα, ομώνυμη σειρά του Lee Sung Jin, λοιπόν, καταπιάνεται με αυτόν τον όρο και του δίνει μια πιο ουσιαστική υπόσταση, δημιουργώντας μια από τις καλύτερες σειρές του 2023 so far -κάτι στο οποίο συμφωνούν κοινό και κριτικοί.

Πώς ξεκινούν όλα; Ο Ντάνι νιώθει ότι τίποτα δεν πάει καλά στη ζωή του και όλο κάτι του συμβαίνει. Αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιστρέψει κάποιες ψησταριές σ' ένα πολυκατάστημα, κάνει όπισθεν με το φορτηγάκι του για να φύγει και παραλίγο να χτυπήσει την Έιμι, η οποία αρχίζει να του κορνάρει εμμονικά, σηκώνοντάς του μάλιστα και το μεσαίο της δάχτυλο -σήμα-κατατεθέν της σειράς. Ο Ντάνι, με έντονο τον θυμό του από τις ατυχίες στη ζωή του, αποφασίζει να την κυνηγήσει.

Αυτό ήταν. Ένα αδιανόητο beef από μια τόσο ασήμαντη αφορμή ξεκίνησε, με καταστροφικές για όλους συνέπειες.

Courtesy of Netflix

Με έντονη κινηματογραφική ματιά -άλλωστε την παραγωγή υπογράφει και η A24, που μας χάρισε το φανταστικό «Τα Πάντα Όλα»-, η σειρά περιέχει έναν σουρεαλισμό καμουφλαρισμένο σε καθημερινότητα. Το χιούμορ είναι έξυπνο, αλλά όχι για όλους -μην περιμένεις δηλαδή εύπεπτα αστεία και τούμπες-, αλλά σκοτεινό, με έντονους προβληματισμούς. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία, που ακουμπά με μια υπερβολή θέματα που απασχολούν πολλές και διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, με στοιχεία drama και θρίλερ.

Beef: Η νέα ταινία του Netflix που σαρώνει

Ο Ντάνι από την Κορέα που προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για να αγοράσει σπίτι για τους γονείς του, ώστε να μείνουν μαζί με τον ίδιο και τον αδερφό του στην Αμερική υποδύεται αριστοτεχνικά από τον Steven Yeun (υποψήφιος για Όσκαρ για την ταινία Minari), ενώ την Έιμι, πετυχημένη επιχειρηματίας, σύντομα εκατομμυριούχος αλλά με ένα μόνιμο εσωτερικό κενό, ενσαρκώνει εξαιρετικά η Ali Wong.

Courtesy of Netflix

Και οι δύο χαρακτήρες παλεύουν με την κατάθλιψη, με τον έναν από τους δύο να μην θέλει να το αναγνωρίσει, με τη σειρά να αγγίζει έξυπνα κοινωνικά θέματα, όπως το πώς είναι να είσαι μειονότητα σε μια ξένη χώρα, τα ζητήματα ψυχικής υγείας, την απιστία, την παρανομία και πολλά άλλα. Και οι δύο καλούνται να διαχειριστούν έναν μόνιμο, εσωτερικό θυμό -που όλοι κρύβουμε μέσα μας-, ο οποίος μοιάζει σαν να τους βγάζει τον χειρότερο εαυτό τους, ενώ αντί να τον αγνοήσουν και να ψάξουν διαφορετικές οδούς αντιμετώπισής του, ενδίδουν σε αυτόν, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες.

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πώς στήνονται τόσο έξυπνα οι ζωές των δύο χαρακτήρων, τόσο διαφορετικές αλλά ταυτόχρονα παρόμοιες σε πολλά επίπεδα.

Η Έιμι είναι πλούσια, παντρεμένη με τον γιο ενός περίφημου καλλιτέχνη που προσπαθεί να σταθεί χωρίς επιτυχία στο ύψος του μύθου του πατέρα του, δεν τους λείπει κυριολεκτικά τίποτα και κάνουν παρέα με τη φαντασμένη μπουρζουαζία που ξοδεύει αλόγιστα σε ότιδήποτε μπορεί να ανεβάσει το κοινωνικό της στάτους. Από την άλλη, ο Ντάνι παλεύει για τα βασικά, καταφεύγοντας συχνά στην παρανομία για να βγάλει περισσότερα χρήματα, πνίγει τον θυμό στο fast food και μοιράζεται μια προβληματική σχέση με τον αδερφό του.

Άφθονος και απολαυστικός κυνισμός, ατάκες δουλεμένες με προσοχή, λεπτομέρεια ακόμα και στους τίτλους του κάθε επεισοδίου, δράμα και κωμωδία αναμειγνύονται σε ένα αληθινό διαμαντάκι που έχει ήδη σκαρφαλώσει στο Top10 του Netflix, συγκεντρώνει 8,4 στο IMDB -εξαιρετική βαθμολογία έχει και στο Rotten Tomatoes.

SHARE