Το βιολί του Ενγκρ Μαν Ρέι
Φωτογραφία: Christie's
ΜΑΝ ΡΕΙ

To «βιολί του Ενγκρ» του Μαν Ρέι μόλις έγινε η πιο ακριβή φωτογραφία που πωλήθηκε σε δημοπρασία


Μια φωτογραφία που τράβηξε ο σπουδαίος Μαν Ρέι το 1924 έγινε η ακριβότερη που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, το περασμένο Σάββατο.

Πρόκειται για τη φωτογραφία με τίτλο «Le violon d'Ingres» (Το βιολί του Ενγκρ) η οποία απεικονίζει τη γυμνή πλάτη του μοντέλου και it girl της εποχής Kiki de Montparnasse με τρύπες f σαν να ήταν βιολί.

Ο Μαν Ρέι θεωρείται από τις εμβληματικότερες μορφές του σουρεαλιστικού και του ντανταϊστικού κινήματος και η συγκεκριμένη φωτογραφία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο σουρεαλιστικό περιοδικό Littérature που εξέδιδαν ο Αντρέ Μπρετόν και ο Λουί Αραγκόν.

Ο τίτλος της φωτογραφίας προέρχεται από γαλλική έκφραση της εποχής που σήμαινε το δευτερεύον χόμπι κάποιου.

Ο Μαν Ρέι με τη φωτογραφία έκλεινε το μάτι στον νεοκλασικιστή ζωγράφο στον Γάλλο νεοκλασικό ζωγράφο Jean-Auguste-Dominique Ingres, ο οποίος συνήθιζε να παίζει βιολί.

Το έργο κληροδοτήθηκε στον οίκο Christie's από τη συλλογή των Νεοϋορκέζων Rosalind Gersten Jacobs και Melvin Jacobs, ο οποίοι εργάζονταν στον χώρο της μόδας και ήταν συλλέκτες έργων τέχνης με δεσμούς με τους σουρεαλιστικούς κύκλους.

Σύμφωνα με τον Christie's, οι Jacobs απέκτησαν το κομμάτι από τον Ray το 1962.

Μάλιστα, ο Darius Himes, διεθνής επικεφαλής φωτογραφίας του οίκου Christie's, χαρακτήρισε την φωτογραφία ως ένα από τα πιο τα πιο επιδραστικά και σημαντικά έργα του 20ου αιώνα.

Το ρεκόρ ακριβότερης φωτογραφίας που πωλήθηκε σε δημοπρασία πριν από το Βιολί του Ενγκρ κατείχε το «Rhine II» του Andreas Gursky, το οποίο πωλήθηκε πάλι από τον οίκο Christie's για 4,3 εκατομμύρια δολάρια το 2011.

το βιολί του Ενγκρ
Christie's
SHARE