Κρέμες κατά της χαλάρωσης

Ρετινόλη και στο σώμα; Πώς λειτουργεί και ποια είναι τα οφέλη της

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιείτε ρετινόλη στο πρόσωπό σας, όμως το συγκεκριμένο συστατικό είναι σημαντικό και για το σώμα. 

Έχετε σκεφτεί ποτέ να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του παραγώγου της βιταμίνης Α για τα χέρια, τα πόδια και το υπόλοιπο σώμα σας; Οι ειδικοί στην περιποίηση του δέρματος αναφέρουν ότι αυτό το ισχυρό αντιγηραντικό συστατικό μπορεί να εφαρμοστεί και στο σώμα για να έχουμε ανάλογα αποτελέσματα με αυτά που βλέπουμε στο πρόσωπο, όπως ο αποχρωματισμός των μαύρων κηλίδων, η επιτάχυνση ανανέωσης των κυττάρων αλλά και η μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Τα οφέλη της ρετινόλης για το σώμα

Τα οφέλη περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, όπως η μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, αυξάνοντας τον κυτταρικό κύκλο και διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου. Η ρετινόλη μπορεί επίσης να βελτιώσει την υφή του δέρματος στο σώμα, να βοηθήσει σε δερματικά προβλήματα όπως η κεράτωση pilaris και να βελτιώσει τη συνολική εμφάνιση του, αφού το δέρμα συσφίγγει και γίνεται πιο λαμπερό.

Η ρετινόλη μπορεί επίσης να μειώσει τις βλάβες από τον ήλιο, τις ουλές και τα μαύρα στίγματα από την ακμή, ενώ μπορεί να διεγείρει το κολλαγόνο για να συσφίξει το δέρμα, μειώνοντας την ανατριχιαστική υφή που τείνει να δημιουργείται με την ηλικία.

Επιλέγοντας ένα προϊόν σώματος με ρετινόλη

Το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας όταν ψάχνετε για ένα προϊόν ρετινόλης για το σώμα σας. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν δεν είστε σίγουροι τι να χρησιμοποιήσετε ή εάν είναι το κατάλληλο προϊόν για το δέρμα σας. 

TIP: Προσέξτε τη συγκέντρωση και αν είστε νέος στη ρετινόλη, ξεκινήστε με χαμηλό αριθμό.

Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, αναζητήστε ένα προϊόν σώματος με ρετινόλη ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Προσέχετε επίσης τη συσκευασία του προϊόντος καθώς ψωνίζετε. Η σκοτεινή και παχιά συσκευασία είναι σημαντική για να μην αλλοιωθεί το προϊόν λόγω έκθεσης στον ήλιο ή τον αέρα (όπως και τα προϊόντα ρετινόλης για το πρόσωπο).

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη για το σώμα

Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη για πρώτη φορά στο σώμα σας, χρησιμοποιήστε το προϊόν μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Εάν χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα ρετινόλης, μπορεί να εμφανίσετε παρενέργειες όπως ξηρό, ξεφλουδισμένο και ερεθισμένο δέρμα. 

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα patch test, που σημαίνει ότι εφαρμόζετε μέρος του προϊόντος σε μια μικρή περιοχή, για να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας δεν αντιδρά.

Πότε να χρησιμοποιείται

Η ρετινόλη πρέπει να χρησιμοποιείται στο σώμα σας τη νύχτα. Μια λεπτή στρώση ρετινόλης μπορεί να εφαρμοστεί μία φορά την ημέρα, ιδανικά το βράδυ.

Στρώση με άλλα προϊόντα

Αν προτιμάτε λάδια, εφαρμόστε τα πριν από τη ρετινόλη. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ενυδατική κρέμα πριν από τη ρετινόλη σας.

Μην ξεχνάτε ότι το αντηλιακό είναι το κλειδί όταν χρησιμοποιείτε ρετινόλη στο σώμα σας. Τα προϊόντα ρετινόλης μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στην έκθεση στον ήλιο, γι' αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί [και να φοράτε] SPF 50+ στο σώμα όταν εκτίθεστε στον ήλιο και χρησιμοποιείτε ένα προϊόν ρετινόλης.

Retinol Skin-Smoothing Body Treatment,  Paula’s Choices Body Complex, iS ClinicalWeleda Replenishing Body ButterNaturium Skin-Renewing Retinol Body Lotion

Πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Μια κοινή παρενέργεια της χρήσης ρετινόλης στο σώμα μπορεί να είναι η ξηρασία του δέρματος. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος βλάβης από τον ήλιο, επομένως είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζουμε ξανά και ξανά αντηλιακό.

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επίσης ερυθρότητα, ξηρότητα, ερεθισμό και ξεφλούδισμα όταν χρησιμοποιούν ρετινόλη για πρώτη φορά. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ρετινόλη μπορεί να στεγνώσει εξίσου στο σώμα όσο και στο πρόσωπο, οπότε να είστε προσεκτικοί με τη συχνότητα εφαρμογής. Για να ελαχιστοποιήσετε τις παρενέργειες, ιδιαίτερα το αποτέλεσμα ξήρανσης, εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα μετά τη ρετινόλη σας.