Τι δείχνει για σένα αν αφήνεις τα μαλλιά σου να γκριζάρουν φυσικά
BEAUTY HAIR

Τι σημαίνει να γκριζάρεις και να μην βάφεις τα μαλλιά σου, σύμφωνα με την Ψυχολογία

Όλο και περισσότερες επιλέγουν να αφήσουν να φανούν τα γκρίζα τους μαλλιά, χωρίς να καταφεύγουν σε βαφές ή θεραπείες για να τα κρύψουν. Και σύμφωνα με την ψυχολογία, υπάρχει κάτι βαθύτερο που κρύβεται πίσω από αυτήν την απόφαση.

Αφήνοντας τα μαλλιά να γκριζάρουν φυσικά, υποδηλώνεται μια βαθιά αποδοχή του εαυτού και μια συμφιλίωση με τη διαδικασία της γήρανσης. Δεν είναι απλώς μια αλλαγή στην εμφάνιση, αλλά και μια εσωτερική επιλογή που αντανακλά την ωριμότητα του ατόμου.

Για πολλές γυναίκες- και πολλούς άνδρες- αυτή η κίνηση αποτελεί μια μορφή αυτογνωσίας, ενδυνάμωσης και αποδοχής του σώματος όπως αυτό είναι. Η διαδικασία αυτή σηματοδοτεί τη συμφιλίωση με το σώμα και το ταξίδι της ζωής, και όχι την άρνησή τους.

Τι σημαίνει αν δεν βάφετε τα μαλλιά σας που έχουν γκριζάρει

Ειδικά για γυναίκες, το να αφήσουν τα μαλλιά τους να γκριζάρουν μπορεί να ερμηνευτεί ως πράξη αντίστασης στις παραδοσιακές αισθητικές επιταγές της κοινωνίας.

Η Τζέιν Φόντα με φυσικά γκριζαρισμένα μαλλιά/ Φωτογραφία: AP

Αντί για μια ένδειξη εγκατάλειψης ή παραίτησης, το να επιλέγεις να δείχνεις τα γκρίζα μαλλιά σου είναι μια πράξη καλής αυτοεκτίμησης. Σε έναν κόσμο που συχνά ενισχύει τις εικόνες της νεότητας και της ομορφιάς ως κάτι που πρέπει να διατηρηθεί με οποιοδήποτε κόστος, το γκριζάρισμα μπορεί να αντιπροσωπεύει τη δύναμη του να αποδεχτείς τον εαυτό σου σε κάθε ηλικία.

Από βιολογικής άποψης, τα γκρίζα μαλλιά εμφανίζονται όταν τα μελανοκύτταρα, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης (της ουσίας που δίνει χρώμα στα μαλλιά, το δέρμα και τα μάτια), μειώνουν τη δραστηριότητά τους με την πάροδο του χρόνου. Αν και η αλλαγή αυτή μπορεί να φαίνεται φυσική, ενδέχεται να φέρει μαζί της μια σειρά από ψυχολογικές προεκτάσεις, ιδίως όταν την αντιμετωπίζουμε σε μια κοινωνία που έχει εξιδανικεύσει τη νεότητα.

Η ψυχολόγος Elena Dará, μιλώντας στο Cadena SER, αναφέρθηκε στη σημασία των γκρίζων μαλλιών και στην ψυχολογική τους διάσταση. Επεσήμανε πως τα γκρίζα μαλλιά «δεν είναι νεότητα». Στην ίδια κοινωνία, «οι γυναίκες θεωρούνται πιο ώριμες από τους άνδρες», κάτι που, κατά την Dará, μπορεί να συνδεθεί με το πώς το γκριζάρισμα αποδίδει ώριμο και ελκυστικό χαρακτήρα.

Η ψυχολόγος εξήγησε ότι το να γκριζάρεις δεν είναι μόνο μια διαδικασία εξωτερικής αλλαγής, αλλά και «μια προσωπική προσπάθεια». Σχολίασε ότι η «κρίση μέσης ηλικίας» που βιώνουν πολλοί, με την έλλειψη του «νέου» και την αποδοχή του «υπάρχοντος», είναι και η βάση για τη διαδικασία αποδοχής του σώματος και των αλλαγών που έρχονται με τον χρόνο.

Το γκριζάρισμα των μαλλιών, λοιπόν, μπορεί να είναι ένας τρόπος να αγκαλιάσουμε αυτές τις αλλαγές και να συνειδητοποιήσουμε την αξία του εαυτού μας. Η Dará κατέληξε λέγοντας ότι το να αφήσουμε τα μαλλιά μας να γκριζάρουν είναι μέρος μιας πολύ πιο σύνθετης προσωπικής διαδικασίας, αλλά μια διαδικασία που μπορεί να μας βοηθήσει να αποδεχτούμε καλύτερα το σώμα μας και τον εαυτό μας.

«Είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία», είπε, «αλλά μπορεί να με βοηθήσει. Και σε κάποιο σημείο, ναι, αυτό μπορεί να συμβεί».