πεντικιούρ
Φωτογραφία: Shutterstock
FEET CARE

Κακοσμία ποδιών: Γιατί συμβαίνει και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις


Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, για τους οποίους μπορεί κάποιος να έχει κακοσμία ποδιών.

Η ποδολόγος και η nail artist Ιακωβίνα Βούλγαρη μας εξηγεί αναλυτικά:

H κακοσμία ποδιών μπορεί να προκληθεί από:

  • Βακτήρια
  • Μύκητες
  • Ορμόνες
  • Κακή υγιεινή/περιποίηση
  • Ορθοστασία, όπου φοράμε και για πολλές ώρες παπούτσια

Τα πόδια αποτελούν ένα από τα σημεία του σώματος, με τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες, κάτι που επιφέρει έντονη εφίδρωση κυρίως τους ζεστούς μήνες. 

Σε ορισμένους ανθρώπους παρατηρείται εφίδρωση και λόγω ορμονών (πχ εγκυμονούσες ,έφηβοι) ή στρες.

Η κακοσμία των ποδιών προκαλείται από τον ιδρώτα που περνάει στα παπούτσια. Πιο συγκεκριμένα,  ο ιδρώτας δε μυρίζει, ωστόσο τα βακτήρια του δέρματος διασπώνται, παράγεται ένα οξύ, το οποίο προκαλεί τη δυσοσμία. 

Επιπλέον οι μύκητες αποτελούν ένα ακόμη λόγο της έντονης κακοσμίας των ποδιών, καθώς αναπτύσσονται στην υγρασία. Ένα έντονα ιδρωμένο πόδι είναι πολύ πιθανόν να αναπτύξει μύκητες ανάμεσα στα δάχτυλα. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρούμε έντονα στους αθλητές ( το λεγόμενο «πόδι του αθλητή»)

Εξίσου σημαντική είναι και η υγιεινή των ποδιών. Η κακή υγιεινή παίζει βασικό ρόλο στην κακοσμία,  καθώς αν δεν προσέχουμε να πλένουμε καθημερινά και να στεγνώνουμε καλά τα πόδια μας, προκαλείται δυσοσμία. 

Τέλος όταν φοράμε ένα παπούτσι πολλές ώρες ή  στην καθημερινότητά μας είμαστε σε πολύωρη ορθοστασία και δε φοράμε ένα στεγνό ζευγάρι παπουτσιών, αυτό επιφέρει κακοσμία. Σκεφτείτε ότι τα παπούτσια, είτε λόγω της εφίδρωσης των ποδιών ή μετά από το πλύσιμο, πρέπει να μένουν σε φωτεινό μέρος για 24 ώρες.

Η αντιμετώπιση της κακοσμίας γίνεται με σωστή υγιεινή, δηλαδή καθημερινό πλύσιμο των ποδιών και σχολαστικο στέγνωμα με βαμβακερή πετσέτα ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα . Ένα καλό tip είναι το στέγνωμα των ποδιών με πιστολάκι, καθώς με αυτόν τον τρόπο δε μένει καθόλου υγρασία. 

Να αποφεύγουμε να φοράμε τα παπούτσια μας χωρίς κάλτσες, ενώ πάντα να προτιμάμε βαμβακερές. 

Μία λύση κατά της κακοσμίας είναι και οι ειδικές πούδρες ή σπρέι ποδιών, για τον ιδρώτα. 

Σε περίπτωση εμφάνισης μύκητα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε ειδικό για τη θεραπεία και αντιμετώπιση του. 

Ευχαριστούμε την ποδολόγο και nail expert, Ιακωβίνα Βούλγαρη για τις πληροφορίες.

SHARE