γυναίκα με φλοράλ φόρεμα
Φωτογραφία: Zara
SHEIN OR NOT SHEIN

Shein or not Shein - Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις καλλυντικά από κινέζικες αλυσίδες


Το ηλεκτρονικό κατάστημα Shein έχει αναδειχθεί ως διαταράκτης στην παγκόσμια βιομηχανία fast fashion

Ωστόσο, η κινεζική διαδικτυακή μάρκα δεν περιορίστηκε στα ρούχα. Πλέον δημιουργεί θύελλα και στη βιομηχανία καλλυντικών με την κυκλοφορία ποικίλων προϊόντων μακιγιάζ αλλά και περιποίησης

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε προϊόντα Shein να κυριαρχούν στις τάσεις ομορφιάς και ιδιαίτερα στο TikTok, να γίνεται καταιγισμός video, με influencers που προτείνουν προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης.

Είναι όμως ασφαλές το μακιγιάζ Shein;

Οι προσφορές χαμηλών τιμών της Shein έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα των προϊόντων της. Μπορεί να έχετε ακούσει φλυαρίες για την παρουσία καρκινογόνων ουσιών στη σειρά ομορφιάς της Shein. Πόσο αξιόπιστοι είναι αυτοί οι ισχυρισμοί; Είναι όλα αυτά μέρος μιας καμπάνιας ή πρέπει πραγματικά να ανησυχείτε για τα προϊόντα Shein που ίσως σκέφτεστε να αγοράσετε εσείς ή σας ζητάει επίμονα το παιδί σας, που βρίσκεται στην εφηβεία και κάνει τα πρώτα δειλά βήματα στο μακιγιάζ;

Η έκθεση της Canadian Broadcasting Corporation το 2021 ανέφερε ότι τα υφάσματα Shein έχουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων, πολυφθοροαλκυλικών ουσιών και μολύβδου. Με άλλα λόγια πρόκειται για μία μελέτη που ρίχνει μια σκιά αμφιβολίας για τα πρότυπα ασφαλείας της εταιρείας. Παρόλο που η έκθεση της CBC κάλυπτε μόνο το τμήμα ένδυσης της Shein, έκανε τους καταναλωτές να αμφιβάλλουν για όλα τα προϊόντα της Shein.

Μια έρευνα της Greenpeace το επόμενο έτος επανέλαβε επίσης τα ευρήματα της έκθεσης της CBC. Ωστόσο, επικεντρώθηκε επίσης στις σειρές ρούχων της Shein. Όπως το CBC, η Greenpeace δεν ανέφερε τα καλλυντικά Shein. Αλλά ο αρνητικός τύπος έκανε πολλούς ανθρώπους να αμφιβάλλουν για τα καλλυντικά προϊόντα της Shein.

Πρέπει όμως να βασιστούμε στις διαβεβαιώσεις της Shein ότι χρησιμοποιεί 100% ασφαλή προϊόντα στα καλλυντικά της; 

Η προσωπική μου άποψη, ως beauty editor, μαμά αλλά και θεία μιας έφηβης που δε θα σας κρύψω ότι με έχει ρωτήσει αν τα προϊόντα τους είναι καλά, θεωρώ ότι είναι δύσκολο να εμπιστευτείς μια εταιρεία με τρομερό ιστορικό στη διατήρηση των προτύπων ασφαλείας. 

Ωστόσο οφείλω να παραδεχθώ ότι η λίστα συστατικών στα καλλυντικά προϊόντα SHEGLAM της Shein δεν αναφέρει ουσίες που υπόκεινται σε αυστηρή ρύθμιση. Έτσι, εκ πρώτης όψεως, φαίνονται ασφαλή για χρήση.

Προς το παρόν, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, του Καναδά και της ΕΕ δεν βρήκαν αποκλίσεις στη λίστα συστατικών που παρέχει η Shein. Ωστόσο, όλο και νεότερες χημικές ουσίες συνεχίζουν να μπαίνουν στον κατάλογο των ελεγχόμενων ουσιών. Επομένως, θα πρέπει να ενημερωνόμαστε συνεχώς. Ακριβώς επειδή είναι ασφαλές για χρήση σήμερα δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει το ίδιο στο μέλλον.

Γιατί τα καλλυντικά Shein είναι τόσο φθηνά;

Η μάρκα συνεχίζει να αναστατώνει τους πιο εξέχοντες παίκτες της αγοράς με την απίστευτη τιμή της. Πρώτον, το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο στην Κίνα από ό,τι στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική. 

Δεύτερον, η Shein είναι πλέον μια τεράστια εταιρεία. Έτσι, το τμήμα καλλυντικών του έχει την πολυτέλεια να έχει πρόσβαση στις ανακαλύψεις άλλων εταιρειών. Τα γιγαντιαία έσοδα μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος κατασκευής χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα.

Είναι ασφαλές το μακιγιάζ Shein; Αυτή τη στιγμή, η απάντηση είναι ναι. Παρόλο που η Shein βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλές καταγγελίες, το τμήμα καλλυντικών της παραμένει αλώβητο. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι κακές πρακτικές κανονισμών ασφαλείας της Shein επεκτείνονται και στην πτέρυγα κατασκευής προϊόντων ομορφιάς. Όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει.

Κλείνοντας θα ήθελα ως beauty editor να προτείνω ότι πριν κάνει κάποιος μία αγορά Shein, να κάνει μία έρευνα αγοράς στα καταστήματα ομορφιάς, καθώς υπάρχουν αξιόλογα beauty brands, σε τρομερά χαμηλές τιμές.

SHARE