Γυναίκα με μάσκα
Φωτογραφία: Pexels/ Anna Shvets
MASKNE

Maskne: Το φαινόμενο που προκαλεί η προστατευτική μάσκα -Πώς να το αποφύγεις


Η ζωή μας έχει αλλάξει με πολλούς και απροσδόκητους τρόπους τον τελευταίο χρόνο και μέσα σε όλα όσα βιώνουμε έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα νέο δερματικό θέμα, που προκαλεί η καθημερινή χρήση μάσκας, το γνωστό πλέον σε όλους «maskne». 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο φαινόμενο ακμής, το οποίο, όμως, μπορεί να λυθεί.

Maskne… Αυτό που αρχικά ακουγόταν σαν μία νέα λέξη-κλειδί, που δημιουργήθηκε από marketeers για να καλύψει την ερυθρότητα και την ευαισθησία που φαίνεται να προκαλείται από τη χρήση καλυμμάτων προσώπου, έχει αποδειχθεί πραγματικά ένα τεράστιο δερματικό πρόβλημα, με την Google να αναφέρει τεράστια αύξηση στις αναζητήσεις για το «maskne» «πάνω από 800 τοις εκατό από τον Ιούλιο του 2020. Ακόμη και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) κυκλοφόρησε τώρα συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισής της. Αλλά τι είναι το maskne, πώς θα μπορούσε να επηρεάσει το δέρμα σας και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε; 

Όπως υποδηλώνει το όνομα «maskne», είναι η ακμή γύρω από το στόμα και το πηγούνι που προκαλείται από τη χρήση καλύμματος προσώπου, τη μάσκα -αν και εκείνοι με ευαίσθητο δέρμα μπορεί να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ερυθρότητα, αυξημένα εξογκώματα και δερματίτιδα επαφής. Η τριβή και συνύπαρξη της μάσκας, του ιδρώτα και της θερμότητας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, τραχύτητα και ακμή. Έτσι, ανεξάρτητα από το εάν είστε ευαίσθητοι ή διαθέτετε ευαίσθητο τύπο δέρματος, το πρόβλημα είναι ουσιαστικά διπλό, τόσο οι υγρές συνθήκες κάτω από το υλικό της μάσκας όσο και η φυσική επαφή της ίδιας της μάσκας με την επιδερμίδα μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα.

Πώς μπορεί η περιποίηση του δέρματος να μειώσει τον αντίκτυπο της μάσκας;

Εάν ακολουθείτε το κανονικό καθεστώς περιποίησης της επιδερμίδας σας και έχετε παρατηρήσει τα πρώτα σημάδια της μάσκας, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.

Όπως επισημαίνουν δερματολόγοι, η θερμότητα και η υγρασία έχουν τη δυνατότητα να διαλύσουν τα ενεργά συστατικά που υπάρχουν στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Επιπλέον, το μακιγιάζ είναι σχεδόν απαγορευτικό, καθώς φράζει τους πόρους (ο παγιδευμένος αέρας και ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον είναι ο χειρότερος εφιάλτης του δέρματος που είναι επιρρεπείς σε ατέλειες).

Στην εποχή της μάσκας, ο καθαρισμός πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα. Το double cleansing έχει την τιμητική του. Ακριβώς όπως με τα χέρια, έτσι ακριβώς και με το πρόσωπο, πρέπει να αυξήσουμε τη συχνότητα που το καθαρίζουμε.

Πρώτα, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό με βάση το λάδι για να απομακρύνετε τα βακτήρια, το μακιγιάζ και οποιοδήποτε ρύπο.

Ύστερα, χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό για να ξεπλύνετε όλες τις ακαθαρσίες, κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Η απολέπιση είναι επίσης τρομερά βοηθητική. Ένα απαλό χημικό απολεπιστικό για την αποσυμφόρηση των πόρων και τη διάσπαση του σμήγματος, χωρίς να αφαιρείται το δέρμα, συνίσταται από κορυφαίους δερματολόγους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υποστηρίξετε το φράγμα του δέρματος. Η ενυδάτωση θα αποτρέψει την ενυδάτωση να διαφύγει από το δέρμα, ενώ θα προστατεύσει από βακτήρια και μολυσματικούς παράγοντες. 

SHARE