Γυναίκα στον ήλιο
Φωτογραφία: Shutterstock
VITAMIN D

Τα οφέλη της βιταμίνης D στην υγεία και την επιδερμίδα


Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Μία βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την πρόληψη πολλών ασθενειών, καθώς και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διατήρηση της καλής μας διάθεσης.

Τι είναι η βιταμίνη D;

H βιταμίνη D είναι μια ορμόνη που παράγεται όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου -συγκεκριμένα στο UVB. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε γίνει τόσο «πεπειραμένοι» στην προστασία του εαυτού μας από τον ήλιο (*το SPF30 μειώνει την παραγωγή βιταμίνης D κατά 97,5%) που τα επίπεδα της βιταμίνης D έχουν πέσει κι είναι σχεδόν αδύνατο να τα συμπληρώσουμε μέσω της διατροφής. Μελέτες αναφέρουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει έλλειψη βιταμίνης D.

Τι κάνει η βιταμίνη D;

«Δύο χιλιάδες από τα 26.000 γονίδια του ανθρώπινου γονιδιώματος επηρεάζονται θετικά από τη βιταμίνη D», λέει ο Δρ. John J. Cannell, ιδρυτής του Αμερικανικού Συμβουλίου Βιταμίνης D. Πολλές χρόνιες ασθένειες σχετίζονται σήμερα με ανεπάρκεια βιταμίνης-D, όπως αυτοάνοση ασθένεια, διαβήτης τύπου 1 και 2, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις και νόσος του Alzheimer. Η βιταμίνη D είναι επίσης ένας παράγοντας στην πρόληψη του καρκίνου. 

Επιπλέον, μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα της βιταμίνης D. Έρευνα του Trinity College Dublin διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων στο στήθος, ιδιαίτερα σε ενήλικες που έχουν ήδη ανεπάρκεια.

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην υγεία του δέρματος

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα υγιή επίπεδα βιταμίνης D συμβάλλουν στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος. Επιπλέον, η καλσιτριόλη (η δραστική μορφή της βιταμίνης D) βοηθά στην ανάπτυξη, την επιδιόρθωση και το μεταβολισμό των κυττάρων του δέρματος, καθώς και στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω έρχονται σε «σύγκρουση» με την υπερβολική έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο.

Η πολύωρη παραμονή κάτω από τον ήλιο επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, καθώς το υπεριώδες φως (του ήλιου) μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα.

Το μέτρο είναι πάντα η πιο ασφαλής οδός.

Συμπληρώματα διατροφής αλλά κι ένα διατροφικό πλάνο εμπλουτισμένο με τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι οι εναλλακτικές που μπορούμε να επιλέξουμε αν δεν θέλουμε να παραμείνουμε ούτε λεπτό κάτω από τον ήλιο.

SHARE