γυναίκα κάνει μπάνιο

Ice bath: Το trend ευεξίας που ακολουθούν οι celebrities -Μειώνει τους πόνους, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη διάθεση

Τα ice baths ή αλλιώς τα λουτρά πάγου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα. Εδώ και κάποιο διάστημα έχουν γίνει το απόλυτο trend των θεραπειών ευεξίας.

Μάλιστα πολλοί celebrities κάνουν τακτικά ice baths καθώς τα οφέλη που αποκομίζουν από την θεραπεία είναι πολλαπλά.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, η Ντούα Λίπα, ο Κρις Χέμγουορθ, ο Μαρκ Γουόλμπεργκ, η Τζένιφερ Άνιστον, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η Κιμ Καρντάσιαν είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους που κάνουν ice baths.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βύθιση στο κρύο νερό είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο αποκατάστασης μετά από άσκηση υψηλής έντασης, γι' αυτό τα ice baths χρησιμοποιούνται κυρίως από αθλητές ή άτομα που ασκούνται τακτικά.

Τι ακριβώς είναι όμως το ice bath; Το λουτρό πάγου ή η βύθιση σε κρύο νερό, είναι ένας τύπος θεραπείας που περιλαμβάνει τη βύθιση του σώματός μας σε παγωμένο νερό για περίπου 5-15 λεπτά. Είναι ένα είδος κρυοθεραπείας, που εκθέτει το σώμα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα λουτρά πάγου μας χαρίζουν πολλά οφέλη, ωστόσο θα πρέπει να γίνονται με προσοχή γιατί ενέχουν και κινδύνους.

Πώς λειτουργούν τα λουτρά πάγου;

Όταν κάνετε μπάνιο με πάγο, το κρύο νερό μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος και του δέρματός σας. Αυτή η αλλαγή στη θερμοκρασία στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματός σας (αγγειοσυστολή) και μετακινεί το αίμα στον πυρήνα σας καθώς το σώμα σας προσπαθεί να παραμείνει ζεστό. Όταν βγαίνετε από ένα λουτρό πάγου, τα αιμοφόρα αγγεία σας διαστέλλονται (αγγειοδιαστολή) και αντλούν το πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά αίμα πίσω στους ιστούς του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των μυών σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο, μετά την άσκηση.

Η βύθιση στο νερό ασκεί επίσης πίεση στο σώμα σας, μια διαδικασία που ονομάζεται υδροστατική πίεση. Η υδροστατική πίεση κινεί τη ροή του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονές σας, παρέχοντας ακόμη περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε αυτά τα κύρια όργανα.

Εάν είστε αρχάριοι στη θεραπεία με κρύο νερό, καλύτερα να παραμείνετε μόνο 20 με 30 δευτερολέπτα μέσα στο νερό. Το κρύο ντους χρησιμοποιείται συχνά για να αυξήσει την εγρήγορση και να μειώσει τη φλεγμονή.

Ποια τα οφέλη

Η θεραπεία με κρύο νερό μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματός σας και αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Ανακουφίζει από τον πόνο

Η εφαρμογή πάγου είναι γνωστό ότι περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που βοηθά στη μείωση του οιδήματος, του πόνου και της φλεγμονής μετά από τραυματισμό.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι όταν το κρύο νερό χτυπά τους υποδοχείς του κρύου στο δέρμα σας, στέλνει ηλεκτρικές παρορμήσεις στον εγκέφαλο που έχουν μια επίδραση μείωσης του πόνου.

Όπως η εφαρμογή πάγου, τα λουτρά πάγου περιορίζουν επίσης τα αιμοφόρα αγγεία. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα έχουν παρόμοια επίδραση στον πόνο. Όταν βγαίνετε από ένα λουτρό πάγου, η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς και τους μύες σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Μειώνει τον μυϊκό πόνο

Μια ανασκόπηση 32 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών διαπίστωσε ότι η βύθιση σε κρύο νερό μία ώρα μετά την άσκηση βοήθησε στη μείωση του μυϊκού πόνου και στη βελτίωση της αποκατάστασης των μυών για έως και 24 ώρες. Ωστόσο, η θερμοθεραπεία είχε παρόμοια αποτελέσματα.

Μια άλλη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η θεραπεία με κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μυϊκού πόνου μετά την προπόνηση. Ωστόσο, οι μελέτες περιελάμβαναν διαφορετικές μεθόδους θεραπείας με κρύο νερό, θερμοκρασίες και χρόνους. Ορισμένες αντικρουόμενες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η βύθιση σε κρύο νερό μετά την άσκηση μπορεί να μειώσει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη.

Ενισχύει τη διάθεση και την εγρήγορση

Περιορισμένη έρευνα δείχνει ότι η βύθιση σε κρύο νερό μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι τα άτομα που έκαναν 18 - 20 λεπτά ice bath είχαν σημαντικά βελτιωμένη αυτοεκτίμηση, μειωμένη ένταση και θυμό..

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι πέντε λεπτά βύθισης σε κρύο νερό βοήθησαν στη βελτίωση της εγρήγορσης, στη μείωση της νευρικότητας και στη μείωση του στρες. Ωστόσο, οι περιορισμοί αυτών των δύο μελετών ήταν ότι το δείγμα περιλάμβανε λιγότερους από 50 υγιείς ενήλικες.

Τα ice baths μπορούν να προετοιμάσουν το σώμα σου για την επόμενη προπόνηση

Τα κρύα μπάνια είναι ένας τρόπος να βοηθήσεις το σώμα σου να ανακάμψει. Αυτό σου επιτρέπει να είσαι καλύτερα προετοιμασμένη για την επόμενη προπόνηση, η οποία μπορεί να είναι υψηλότερης έντασης.

Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου

Υπάρχουν κάποιες επιστημονικές ενδείξεις ότι τα λουτρά πάγου λειτουργούν ως φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν κρύα ντους έχουν σχεδόν 30% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από ένα απλό κρυολόγημα.

Τι θα πρέπει να προσέξετε

Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε πως η βύθιση του σώματός σας σε ένα λουτρό πάγου ενέχει ορισμένους κινδύνους. Το πώς αντιδρά ο κάθε οργανισμός σε ένα λουτρό πάγου εξαρτάται από παράγοντες όπως η υγεία, ο χρόνος μέσα στο λουτρό και η θερμοκρασία. Οι πιθανές παρενέργειες μπορεί να είναι:

Εξανθήματα ή εγκαύματα

Μπορεί να εμφανιστεί φαγούρα και επώδυνο δερματικό εξάνθημα εάν το υπερβολικό κρύο τραυματίσει δέρμα σας. Επίσης η άμεση επαφή με τον πάγο μπορεί να κάψει το δέρμα σας, προκαλώντας επώδυνες φουσκάλες ή κοκκινίλες στην επιδερμίδα σας.

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Η ξαφνική βύθιση σε παγωμένο νερό μπορεί να σοκάρει το σώμα σας και να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως: ταχεία αύξηση της αναπνοής, αυξημένος καρδιακός ρυθμός και αρτηριακή πίεση.

Υποθερμία

Τέλος, τα ice baths μπορεί να προκαλέσουν απότομη πτώση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.