γυναίκα στην παραλία

Επίπεδη κοιλιά: 3 ασκήσεις που κάνουν «θαύματα» και δύο που θεωρούνται «χάσιμο χρόνου»

Περνάτε αρκετό χρόνο κάνοντας γυμναστική χωρίς ωστόσο να βλέπετε αλλαγή στην περιοχή της κοιλιάς; Ίσως η επιλογή των ασκήσεων δεν είναι η σωστή και αυτό σας εμποδίζει από το να έχετε την επίπεδη κοιλιά που επιθυμείτε.

Αν ο προσωπικός σας στόχος είναι να αποκτήσετε γραμμωμένη κοιλιά αρχικά θα πρέπει να τηρείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής έτσι ώστε να μην αποθηκεύετε λίπος στην συγκεκριμένη περιοχή και παράλληλα να κάνετε ασκήσεις που στοχεύουν στην γράμμωση των μυών της κοιλιάς.

Σύμφωνα με την Σεσίλια Χάρις, η οποία είναι προσωπική γυμνάστρια διασημοτήτων και ιδρύτρια της εφαρμογής RWL, υπάρχουν δύο ασκήσεις κοιλιακών που δεν αξίζουν τον χρόνο σας και τρεις οι οποίες πράγματι λειτουργούν.

Η γυμνάστρια μιλώντας στη The Sun αναφέρει πως παρόλο που οι ασκήσεις οι οποίες θεωρούνται «χάσιμο χρόνου» είναι δύο από τις πιο γνωστές ασκήσεις για κοιλιακούς. Ωστόσο εκτιμά ότι «είναι οι λιγότερο αποτελεσματικές». Ποιες είναι αυτές; Τα sit ups και τα bicycle crunches.

Sit ups

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα sit ups δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Αρχικά η στάση του σώματος εμποδίζει την περιοχή της λεκάνης να μετακινηθεί. Οι κοιλιακοί θα ενεργοποιηθούν σωστά όταν τα πόδια μας έρθουν παράλληλα με την λεκάνη μας. Επίσης τα sit ups μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση στον αυχένα καθώς ενδέχεται να μην εκτελούνται σωστά χωρίς επίβλεψη και οι ασκούμενοι αντί να ενεργοποιούν τους κοιλιακούς ασκούν πίεση στον αυχένα τραβώντας το κεφάλι τους μπροστά.

Επομένως αντί για sit ups δοκιμάστε το hanging knee raises. Αν είστε αρχάριος ξεκινήστε σε ύπτια θέση και ενεργοποιήστε τους κοιλιακούς φέρνοντας τα πόδια ψηλά.

Bicycle crunches

Μία ακόμη άσκηση που κατά την γυμνάστρια είναι «χάσιμο χρόνου» είναι τα Bicycle crunches.

Μια άσκηση που φαίνεται σούπερ εντυπωσιακή όταν τη βλέπουμε, ωστόσο όσο πιο γρήγορα την εκτελούμε, τόσο λιγότερο αποτελεσματική είναι. Η άσκηση πρέπει να γίνεται αργά και απαιτεί έναν ήδη ισχυρό πυρήνα. Όποιος όμως δεν έχει δυνατό κέντρο θα στρογγυλέψει την πλάτη και θα χρησιμοποιήσει αναγκαστικά άλλους μυες στην προσπάθειά του να εκτελέσει την άσκηση. Επομένως, ίσως έρθει αντιμέτωπος με τον πόνο στην πλάτη. Η συγκεκριμένη άσκηση μπορεί εύκολα να επιβαρύνει την πλάτη και τον αυχένα και σίγουρα αυτό δεν θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά.

Αντί λοιπόν για το Bicycle crunches δοκιμάστε το straight leg Pilates crunch. Ξαπλώνετε σε ύπτια θέση, ενεργοποιείτε τους κοιλιακούς και τους μοιρούς, τραβάτε τον αφαλό προς τα μέσα, τοποθετείτε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και ανασηκώνετε τις ωμοπλάτες. Δίνετε προσοχή στον αυχένα και εκπνέετε κάθε φορά που ανεβαίνετε.

Ακόμη μία πολύ καλή άσκηση που προτείνει η Σεσίλια Χάρις είναι το high knee sprints. Δένετε ένα λάστιχο γυμναστικής σε ένα σταθερό σημείο και το περνάτε στη μέση σας. Τρέχετε επί τόπου με όσο το δυνατόν ψηλότερα τα γόνατα.
Οι ασκήσεις high knee sprints είναι εξαιρετικές για την ανάπτυξη ταχύτητας, ευκινησίας και ταχύτητας. H συγκεκριμένα άσκηση βοηθά στην ενδυνάμωση των καμπτήρων του ισχίου, του τετρακέφαλου και των μυών του πυρήνα, που είναι απαραίτητοι για εκρηκτικές κινήσεις και σπριντ.

Τέλος, η Σεσίλια Χάρις τονίζει την σημασία της σωστής διατροφής στην περίπτωση που θέλουμε να μειώσουμε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς έτσι ώστε να αποκτήσουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.