Γυναίκα τρώει υγιεινό πιάτο

7 διαφορετικά food hacks που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, σύμφωνα με γιατρό

Βρίσκεστε σε αδιέξοδο – θέλετε να παραγγείλετε επιδόρπιο, αλλά νιώθετε ότι δεν θα έπρεπε γιατί ανησυχείτε για την πρόσληψη βάρους και αναρωτιέστε «γιατί η φίλη μου τρώει ό,τι θέλει και παραμένει αδύνατη αλλά εγώ όχι;»

Σαφώς η γενετική και το περιβάλλον επηρεάζει το βάρος σας, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με την νοοτροπία σας.

Σύμφωνα με την γενική ιατρό Άιλιν Αλεξάντερ η οποία ίδρυσε το Nourish για να βοηθήσει τις γυναίκες με την απώλεια κιλών, «το βάρος είναι ένα σύμπτωμα του προβλήματος και όχι το πρόβλημα».

«Είναι δύσκολο για τις γυναίκες στην κουλτούρα μας να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν», εξηγεί η γιατρός. «Τις πρώτες ημέρες χάνουν πολύ βάρος, με ανθυγιεινό τρόπο και όταν δουν ότι δεν συνεχίζουν να χάνουν αισθάνονται ότι έχουν αποτύχει και αυτό επηρεάζει την ψυχολογία τους».

Έρευνες υποδεικνύουν ότι το 80% των ανθρώπων που χάνουν σημαντική ποσότητα βάρους θα τα ξαναπάρουν μέσα σε 12 μήνες. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; «Γιατί αυτές οι προσεγγίσεις τύπου «όλα ή τίποτα» μπορούν να αλλάξουν τη σχέση των γυναικών με το φαγητό. Επηρεάζει τις επιλογές τροφίμων και μειώνει την αυτοεκτίμηση», εξηγεί η γιατρός μιλώντας στη The Sun.

Η ίδια προτείνει πως το «κλειδί» βρίσκεται στην αλλαγή νοοτροπίας. «Πρέπει να μάθουμε πώς να συντονίσουμε τα αισθήματα πείνας και κορεσμού, να γνωρίζουμε πότε τρώμε άνετα και τελικά να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας, διανοητικά και σωματικά», λέει η Αλεξάντερ και δίνει τις παρακάτω 10 συμβουλές.

  1. Ακολυθήστε την τεχνική 80/20

Μην απαγορεύετε στον εαυτό σας τρόφιμα. Σίγουρα καλύτερο είναι να απέχετε από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ωστόσο επιτρέψτε κάποιες φορές την κατανάλωση παγωτού, κέικ κ.ο.κ με μέτρο.

«Τρώτε 80% ολόκληρα τρόφιμα – πράγματα που είναι φυσικά και μη επεξεργασμένα – και 20% ό,τι θέλετε», προτείνει η γιατρός.

2. Σταματήστε όταν χορτάσετε

Οι αδύνατοι άνθρωποι σταματούν να τρώνε όταν αισθάνονται χορτάτοι. Αλλά όσοι κάνουν δίαιτα γιο-γιο, δηλαδή ανακυκλώνουν το βάρος τους (επαναλαμβανόμενη απώλεια και επαναπρόσληψη του σωματικού βάρους) συχνά χάνουν την αίσθηση της πείνας τους – τον ​​φυσικό τρόπο για να αποφασίσουν πότε να φάνε και πότε να σταματήσουν.

Εάν για παράδειγμα η ζωή σας περιστρέφεται γύρω από τη μέτρηση θερμίδων, μπορεί να σκέφτεστε περισσότερο τους αριθμούς παρά τα επίπεδα πείνας σας. Καλό θα είναι όταν αισθάνεστε χορτασμένοι να σταματήσετε την κατανάλωση φαγητού.

3. Μην παραλείπετε γεύματα

Πιστεύετε ότι με το να παραλείπετε το πρωινό θα εξοικονομήσετε θερμίδες; Μπορεί να συμβεί – εάν έχετε τη δύναμη της θέλησης να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Όταν παραλείπουμε γεύματα, πεινάμε υπερβολικά και η συνειδητή ή διαισθητική διατροφή γίνεται πιο δύσκολη», λέει η Αλεξάντερ.

«Η κατανάλωση τακτικών γευμάτων μας βοηθά να ανταποκρινόμαστε στα σήματα του σώματός μας και προάγει επίσης ισορροπημένα επίπεδα ενέργειας και παραγωγικότητας».

4. Κατανοήστε τις επιθυμίες σας

Πεινάτε ή θέλετε να καταναλώσετε φαγητό για να αντιμετωπίσετε το άγχος; Οι αδύνατοι άνθρωποι δεν έχουν την τάση να χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο αντιμετώπισης των συναισθημάτων.

«Είμαι λάτρης του περπατήματος και της άσκησης για τη διαχείριση του στρες», αναφέρει η γιατρός. «Πάντα λέω ότι ο τρόπος για να καταλάβεις αν είναι πείνα ή λαχτάρα είναι να ρωτήσεις: «Θα μπορούσα να φάω ένα μήλο;». Αν δεν μπορούσες, ξέρεις ότι είναι λαχτάρα».

Φωτογραφία/Unsplash

«Αν συμβαίνει αυτό, προσπαθήστε να καταλάβετε τι συμβαίνει. Είστε κουρασμένοι; Η κούραση και το άγχος προκαλούν ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες οδηγούν σε λαχτάρα. Μήπως συνέβη κάτι που σας στενοχώρησε;

5.Να είστε προσεκτικοί στα γεύματα

Πολλές φορές παρακολουθούμε τηλεόραση και ταυτόχρονα τρώμε. Αυτή η συνήθεια μπορεί να μας κάνει να καταναλώσουμε περισσότερη ποσότητα φαγητού χωρίς να το καταλάβουμε. Μπορεί επίσης να κοιτάμε το κινητό μας.

Η γιατρός εξηγεί ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε στο τραπέζι χωρίς να ασχολείστε με κάτι άλλο. «Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι το μόνο πράγμα που κάνετε».

6. Μην χρησιμοποιείτε συνεχώς τη ζυγαριά

«Η ζυγαριά δεν μας λέει πόσο υγιείς είμαστε – είναι δείκτης του συνολικού σωματικού βάρους, το οποίο μπορεί να αυξομειώνεται για πολλούς λόγους, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας ή μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε αλάτι», λέει η γιατρός.

«Σκεφτείτε πόσο καλά νιώθετε με ρούχα που κολακεύουν το σχήμα σας ή πόσο έχει βελτιωθεί η ψυχική σας υγεία τώρα που έχετε την ενέργεια να πάτε στο γυμναστήριο και να ασκηθείτε και ξεχάστε για λίγο τη ζυγαριά», προσθέτει.

7. Μην χάσετε την κοινωνικότητά σας

Μην χάσετε την κοινωνικοποίησή σας για να χάσετε ή να διατηρήσετε ένα συγκεκριμένο βάρος. Μην αποφεύγετε γεύματα με φίλους επειδή δεν έχετε cheat meal τη συγκεκριμένη ημέρα.

 Φωτογραφία/Unsplash

«Η υγεία αφορά τρεις πτυχές, την σωματική, την ψυχική και την κοινωνική. Η κοινωνική πτυχή είναι πολύ σημαντική. Αν πρέπει να χάσετε την κοινωνικοποίησή σας για να χάσετε ή να διατηρήσετε ένα συγκεκριμένο βάρος, τότε αυτό δεν είναι λειτουργικό».