Getty Images / Ideal Image
Getty Images / Ideal Image
KARL LAGERFLED

Karl Lagerfeld: Το μεγαλύτερο ταξίδι της μόδας φτάνει στο τέλος του -H Coco, o Dior και το αστείρευτο ταλέντο


 19 Φεβρουαρίου 2019: H γαλλική Vogue αναφέρει ότι το μεγαλύτερο ταξίδι μόδας έφτασε στο τέλος του.

Ο Karl Lagerfeld φεύγει από την ζωή στα 85 του χρόνια, παίρνοντας μαζί του περισσότερο από μισό αιώνα οραματιστικής μόδας, μιας μόδας ελεύθερης, που δεν γνωρίζει από όρια. Ένας αυτοδίδακτος μάστερ της μόδας, ο οποίος αναφερόταν στον εαυτό του ως «πλήρης αυτοσχεδιασμός».

Ήταν ένα ελεύθερο και  δημιουργικό πνεύμα που ακολούθησε μόνο το ένστικτό του, οποίο και δε τον πρόδωσε ποτέ.

Αν και Γερμανός ταυτίστηκε όσο κανείς με τον γαλλικό οίκο Chanel.

Εκεί δημιούργησε μερικά από τα πιο διαχρονικά και signature κομμάτια της ιστορίας της μόδας -επιτομή της γαλλικής κομψότητας- ένα όραμα που μοιράστηκε με ολόκληρο τον κόσμο. Προσέγγιζε την κάθε συλλογή σαν να ήταν η πρώτη του, απελευθερωμένος από το παρελθόν και την βαριά κληρονομιά του οίκου Chanel.

La mode, c'est éphémère

Ο ομώνυμος οίκος Κarl Lagerfeld αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ήταν ένας από τους πιο επιφανείς και διάσημους σχεδιαστές του 21ου αιώνα και ένα iconic, παγκόσμιο σύμβολο του στιλ. Οδηγημένος από μια εκπληκτική αίσθηση δημιουργικότητας, ο Karl ήταν παθιασμένος, ισχυρός και έντονα περίεργος. Αφήνει πίσω μια εξαιρετική κληρονομιά ως ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές της εποχής μας και δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν το πόσο θα λείψει».

 

Γεννημένος στο Αμβούργο, ο Lagerfeld μετακόμισε στο Παρίσι το 1952. Ήταν ένα show του Christian Dior που τον ενέπνευσε να ανακαλύψει το πρώτο του πάθος: το σχέδιο μόδας. Δύο χρόνια αργότερα, τράβηξε την προσοχή του Pierre Balmain στον διαγωνισμό Secretariat International de la Laine και έγινε προσωπικός βοηθός του. Στη συνέχεια εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Jean Patou το 1959, ενώ ταυτόχρονα ακολούθησε μια ελεύθερη καριέρα. Το 1964 εντάσσεται στο στον γαλλικό οίκο Chloe, όπου δημιουργεί ready-to-wear ενδύματα και αξεσουάρ μέχρι το 1983. Τα κομμάτια του ήταν πολυτελή, άνετα, μποέμ και ρομαντικά, συλλαμβάνοντας το κίνημα ελευθερίας της δεκαετίας του '70.

Το 1965, εντάχθηκε στον Fendi, όπου ανέλαβε την γραμμή με τις γούνες. Εκεί πειραματίστηκε με ανατρεπτικά και τολμηρά στιλ, με πολύ χιούμορ και μία δόση ειρωνείας. Του χρωστάμε το δημοφιλές ακρωνύμιο «FF», συντομογραφία για το «Fun Fur» ή «Fake Fur». Ο Karl Lagerfeld θα παραμείνει για πάντα ο πυλώνας τoυ ιταλικού οίκου.

 

Την ωραιότερη ιστορία όμως την έγραψε στον οίκο Chanel, του οποίου ανέλαβε τα ηνία το 1983.

Μέχρι και το τελευταίο show εξέφρασε ένα όραμα, ενώ παράλληλα έμεινε πιστός στο στιλ και την κομψότητα ως κληρονομιά του οίκου της Gabrielle(Coco) Chanel.

Ευλογημένος με ένα εξαιρετικό ταλέντο, ονειρεύτηκε συναρπαστικά σκηνικά για κάθε show του. O ίδιος επιμελήθηκε τα look books και τις διαφημιστικές καμπάνιες Chanel από τον Ιανουάριο του 1987. Ο Karl Lagerfeld δεν ήταν απλώς ένας σχεδιαστής, αλλά ένας οραματιστής, με ματιά πολύ μπροστά την εποχή του.

Προήδρευσε στον iconic οίκο μόδας Chanel για περισσότερα από 30 χρόνια και καθόρισε σε τεράστιο βαθμό το στιλ και τις τάσεις του σήμερα.

Με τα χρόνια, η signature εμφάνιση του Lagerfeld έγινε επίσης αναγνωρίσιμη -ένα μαύρο κοστούμι με τα λευκά μαλλιά του πιασμένα σε αλογοουρά, δερμάτινα γάντια χωρίς δάχτυλα και σκούρα γυαλιά ηλίου.

Είμαι πολύ προσγειωμένος. Απλώς όχι σε αυτή τη γη

Ο Fendi είναι η ιταλική μου ταυτότητα και η Chanel η γαλλική

«Ο Fendi είναι η ιταλική μου ταυτότητα και η Chanel η γαλλική», είπε κάποτε και περιέγραφε τέλεια την κοσμοπολίτικη φύση του αλλά και το όραμα του (ήταν Γερμανός, έζησε στη Γαλλία, ταξίδευε συνεχώς μεταξύ Ρώμης και Νέας Υόρκης και μιλούσε τέσσερις γλώσσες).

Ένας πρωτοπόρος των συλλογών Cruise, με τη συλλογή Chanel Métiers d'Art, να είναι αφιερωμένη σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο.

Ο Lagerfeld δεν φοβήθηκε ποτέ να καινοτομήσει ακόμα και να σοκάρει.

Το 1993 προκάλεσε την επικεφαλής της Vogue Άννα Wintour να φύγει από τo show στο Μιλάνο, όταν χρησιμοποίησε strippers για να προωθήσει τη νέα σειρά Fendi

Ο Lagerfeld μοιράστηκε τη ζωή του με τον socialite Jacques de Bascher, μέχρι το θάνατό του δεύτερου το 1989.

Ο σχεδιαστής είχε την Choupettee, μια γάτα για την οποία το 2013 είπε ότι θα «παντρευόταν ευχαρίστως» αν ήταν νόμιμο.

Ο κόσμος της μόδας σήμερα αποτίει φόρο τιμής στον αξεπέραστο δημιουργό, με σχεδιαστές-θρύλους και τεράστια ονόματα της μόδας όπως η Donatella Versace, να τον αποχαιρετούν με τα πιο όμορφα λόγια: «Karl η ιδιοφυΐα σου άγγιξε τις ζωές τόσων πολλών, ειδικά την δική μου και του Gianni».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το απίστευτο ταλέντο σoυ και την αστείρευτη έμπνευση».

Ap
Ap

Ολοι μιλούν για μια ιδιοφυΐα.

Η μόδα τιμά τον «Kaiser» της που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. Για το χιούμορ του, το ταλέντο και δημιουργικότητα, το ανεξάντλητο παθος και σύγχρονο όραμα του.

Δεν έχω τίποτα να πω.  Για την ακρίβεια προσπαθώ να σιγουρευτώ ότι δεν θα με θυμούνται