Mademoiselle Privé: Η έκθεση ταξίδι στο μαγικό κόσμο της Chanel κάνει στάση στη Σανγκάη | 0 bovary.gr
Mademoiselle Privé: Η έκθεση ταξίδι στο μαγικό κόσμο της Chanel κάνει στάση στη Σανγκάη | 0 bovary.gr
21|05|2019 14:56
SHARE
MADEMOISELLE PRIVE

Mademoiselle Privé: Η έκθεση ταξίδι στο μαγικό κόσμο της Chanel κάνει στάση στη Σανγκάη


Μετά το Λονδίνο το 2015, τη Σεούλ το 2017 και το Χονγκ Κονγκ το 2018, η έκθεση «Mademoiselle Privé» της Chanel κάνει μια στάση στη Σαγκάη από τις 20 Απριλίου έως τις 2 Ιουνίου, στο Κέντρο Τέχνης West Bund.

Στην πόρτα που οδηγούσε στο θρυλικό στούντιο στον 3ο όροφο της 31 rue Cambon στο Παρίσι, η Mademoiselle Chanel έγραφε απέξω σε μια ταμπέλα «Mademoiselle Privé». 

Η επιγραφή «Mademoiselle Privé» τώρα, λειτουργεί ως μια ανοιχτή πρόσκληση για να ανακαλύψουν όλοι οι επισκέπτες της έκθεσης τρεις κύριους δημιουργικούς κόσμους της Chanel, από την Gabrielle Chanel έως τον Karl Lagerfeld: Τη φιλοσοσφία πίσω από τις Haute Couture συλλογές της Chanel που επανεξετάστηκε από τον Karl Lagerfeld, το θρυλικό άρωμα Chanel N ° 5 που δημιουργήθηκε το 1921 και τον κόσμο της υψηλής κοσμηματοποιίας με την επανέκδοση της συλλογής «Bijoux de Diamants», τη μοναδική συλλογή που σχεδίασε η Gabrielle Chanel το 1932.

Η έκθεση «Mademoiselle Privé» περιστρέφεται γύρω από αυτούς τους τρεις τομείς καθένας από τους οποίους ξετυλίγεται σε ένα διαφορετικό χώρο (με δική του διεύθυνση ο καθένας) παρασέρνοντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στον δημιουργικό κόσμο της Chanel. 

Η τμήμα «31 rue Cambon» της έκθεσης φιλοξενεί το στούντιο δημιουργίας του Karl Lagerfeld και τα ατελιέ Haute Couture, το τμήμα με την επωνυμία «18 Place Vendôme» είναι αφιερωμένο στην υψηλή κοσμηματοποιία και το τμήμα με την επωνυμία «Grasse» στο θρυλικό άρωμα CHANEL N° 5. Εκεί άλλωστε, στην Grasse το δημιούργησαν το 1921 ο αρωματοποιός Ernest Beaux και η Gabrielle Chanel.

Σήμερα, κάτω από την ώθηση και τη νέα πνοή που έδωσε ο Karl Lagerfeld, το τμήμα Haute Couture της Chanel έχει γίνει ένα ατελείωτο δημιουργικό εργαστήριο των εκπροσώπων του γαλλικού savoir-faire. Στην έκθεση οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν πώς, κάθε φορά, για κάθε κολεξιόν, οι αρτιζανάλς προσπαθούν να φθάσουν στην τελειότητα και να φτιάξουν στο χέρι δημιουργίες-έργα τέχνης. 

Μια οσφρητική επανάσταση στην ιστορία των αρωμάτων, το άρωμα Chanel N° 5,  δημιουργήθηκε στο εργαστήριο της Ernest Beaux στην Grasse, το κέντρο της γαλλικής αρωματοποιίας. Μερικά από τα λουλούδια που  χρησιμοποιούνται για αυτό το εκλεπτυσμένο άρωμα εξακολουθούν να καλλιεργούνται εκεί σήμερα (κυρίως το γιασεμί και το τριαντάφυλλο Grasse) καθώς, το εν λόγω άρωμα εξακολουθεί να είναι παγκόσμια επιτυχία σχεδόν έναν αιώνα αργότερα από τη δημιουργία του. 

Το τμήμα της έκθεσης για την υψηλή κοσμηματοποιία, με τα ανατρεπτικά σχέδια της Gabrielle Chanel το 1932 που ξέφυγαν από το κλασικό, στοχεύει να επιδείξει την αριστοτεχνία των δημιουργιών αλλά και το πώς διαχρονικά επανεξετάστηκαν θέματα που αποτελούν πλέον σήμα κατατεθέν της Chanel, όπως η θρυλική καμέλια. 

31 rue Cambon και Haute Couture

Περάστε το κατώφλι του τμήματος της έκθεσης με την επωνυμία «31 rue Cambon» και μεταφερθείτε στον αριθμό 31 της οδού Cambon στο Παρίσι ξεκινώντας το ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της Haute Couture και στο μύθο της ίδιας της Chanel.

Η ιστορία του παλαιότερου Οίκου Haute Couture, που εξακολουθεί σήμερα να είναι ενεργή, γεννήθηκε σε αυτή τη διεύθυνση το 1918.

Είναι εδώ που η Haute Couture, η πρώτη εκδοχή της Chanel, επαναπροσδιορίζεται από σεζόν σε σεζόν σε μια αναζήτηση της τελειότητας και της νεωτερικότητας. 

Σε αυτή τη μυθική διεύθυνση στο Παρίσι βρίσκονται τα δημιουργικά στούντιο, τα ατελιέ Haute Couture, τα σαλόνια που προορίζονται για τους πελάτες, το ​​διαμέρισμα της Mademoiselle και η θρυλική σκάλα, που αποτελεί κάτι σαν...  σπονδυλική στήλη του γαλλικού οίκου μόδας, μια σκάλα που επέτρεπε στην Mademoiselle Chanel να παρακολουθεί τις επιδείξεις χωρίς η ίδια να γίνεται αντιληπτή από τους άλλους. 

Τολμηρή, οραματίστρια, ερωτευμένη με την ελευθερία, από το 1913 η Gabrielle Chanel έσπαγε τις συμβάσεις της εποχής και πέρασε όλη της τη ζωή απελευθερώνοντας τις γυναίκες από τους αυστηρούς κώδικες μιας ξεπερασμένης μόδας. 

Επανεξέτασε τις σιλουέτες των ρούχων και δημιούργησε μια νέα γκαρνταρόμπα, αυτή της σύγχρονης γυναίκας: Μαλακά, άνετα ρούχα από ζέρσεϊ που απελευθέρωσαν τις γυναίκες από τους κορσέδες, το μικρό μαύρο φόρεμα, το οποίο αποθεώνεται διαχρονικά από το 1926 και το οποίο έγινε μια από τις iconic δημιουργίες της Chanel. Το τουίντ ταγιέρ που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1950, ένα ρούχο μακριά από τις μεταπολεμικές συμβάσεις, με μια απαράμιλλη κομψότητα, ανδρόγυνο, το οποίο φαντάστηκε η Gabrielle Chanel να φορούν οι ελεύθερες και δραστήριες γυναίκες και το οποίο έγινε  η ενσάρκωση της αιώνιας κομψότητας. 

Το τμήμα Haute Couture της Chanel αντικατροπτίζει την δημιουργό του: Κάνει πράξη το όραμα της ελευθερίας, της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Η κληρονομιά της Gabrielle Chanel είναι ορατή στα LBDs και στα τουίντ ταγιέρ που υπάρχουν σε κάθε συλλογή και τα οποία επανεφηύρε ο Karl Lagerfeld χιλιάδες φορές από την άφιξή του στη Chanel to 1983 ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οίκου Μόδας. 

Ξεπερνώντας τους κώδικες, το όραμα και τη δημιουργία της Mademoiselle Chanel, ο Karl Lagerfeld αντιλήφθηκε τον τρόπο που θα του επέτρεπε να δώσει στην Haute Couture διαχρονικό και ταυτόχρονα μοντέρνο αέρα, χάρη στους αδιάσειστους δεσμούς μεταξύ της δημιουργίας, της καινοτομίας και του savoir-faire των Haute Couture ατελιέ της Chanel και των παριζιάνων αρτιζανάλ. 

Η Haute Couture είναι ένα δημιουργικό εργαστήριο: Κάθε αρτιζανάλ, είτε είναι κεντητής είτε κατασκευαστής φτερών, γαντιών, υποδημάτων ή χρυσοχόος, συμμετέχει σε αυτή την αναζήτηση για απεριόριστη δημιουργικότητα.

Πίσω από την τελειότητα κάθε σιλουέτας, που γεννιόταν από ένα σκίτσο του Karl Lagerfeld και υλοποιούνταν από την Virginie Viard, το στούντιο δημιουργίας, οι άνθρωποι των ατειλιέ της Houte Couture της Chanel και οι αρτιζανάλ, συμμετέχουν με εκατοντάδες ώρες δουλειάς κατασκευάζοντας αξεσουάρ απόλυτης ακρίβειας, με πρωτοποριακά υλικά, μοναδικά υφαντά, επαναπροσδιορίζοντας το τι θα πει μόδα. 

Χάρη στην ιδιοφυΐα του Karl Lagerfeld, καινοτόμα υλικά αλλάζουν την αρχική τους χρήση και έρχονται να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο της Haute Couture, όπως φαίνεται από τις 33 δημιουργίες 7 συλλογών Haute Couture, από την άνοιξη-καλοκαίρι 2013 έως το φθινόπωρο του 2018/19, που παρουσιάζονται στην έκθεση. 

Η Haute Couture είναι τρόπος ζωής, η ιδέα της αιώνιας και παριζιάνικης γοητείας αλά Chanel.

Grasse και Chanel N°5

To iconic άρωμα της Chanel, το οποίο δημιουργήθηκε 100 χρόνια πριν, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. 

Συνώνυμο της πολυτέλειας και της κομψότητας, αυτό το άρωμα με τις χρυσές του αντανακλάσεις, στο λιτό μπουκάλι του, δεν έχασε ποτέ τη νεωτερικότητά του στο πέρασμα των χρόνων. Μια ριζοσπαστική δημιουργία από κάθε άποψη, που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα της Gabrielle Chanel, το Chanel, N°5, έχει καθιερωθεί ως το αρχέτυπο άρωμα.

High Jewelry και 18 Place Vendôme

Στον αριθμό 18 της Place Vendôme, η Gabrielle Chanel έχει εγκαταστήσει τα δημιουργικά στούντιο και τα ατελιέ υψηλής κοσμηματοποιΐας, πάνω από τη μπουτίκ και τα σαλόνια που προορίζονταν για τους πελάτες της. Βρίσκονταν στον 5ο όροφο όπου τα παράθυρα προσέφεραν πανοραμική θέα στο παρισινό Ritz, όπου ζούσε η Mademoiselle Chanel.

Δημιουργώντας τη συλλογή της «Bijoux de Diamants» το 1932, η Mademoiselle Chanel έθεσε τα θεμέλια για την υψηλή κοσμηματοποιία της Chanel. Το όραμά της για τα πολύτιμα κοσμήματα ήταν τόσο πρωτοποριακό και τολμηρό που έμοιαζε ξαφνικά με αυτό των μεγάλων κοσμηματοπωλών της Place Vendôme και προκάλεσε μια πραγματική επανάσταση ...

Ακριβώς όπως είχε κάνει με το Haute Couture και το Chanel N ° 5, η Mademoiselle Chanel προσέφερε μια εντελώς νέα προσέγγιση για τα διαμαντένια κοσμήματα. 

«Θέλω τα κοσμήματα να τα αισθάνονται οι γυναίκες σαν μια κορδέλα στο χέρι τους», έλεγε και με έκδηλη την επιθυμία για ελευθερία, τα περισσότερα από τα κοσμήματα της εν λόγω συλλογής... εκτός του ότι αγκάλιαζαν τα σημεία του σώματος που φοριούνταν, άλλαζαν και... χρήσεις. 

Παρουσιάζοντας μερικές από τις εκπληκτικότερες δημιουργίες της CHANEL, η  έκθεση «Mademoiselle Privé»  σηκώνει το πέπλο της μαγείας της δημιουργικής διαδικασίας στα ατελιέ της Chanel όπου δημιουργούνται εδώ και πολλά χρόνια μοναδικά προϊόντα πολυτελείας. 

  • Art CenterWest Bund
  • No.2555 Longteng Ave. Shanghai
  • 11:00am - 8:00pm Monday - Sunday