Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
09|12|2023 09:00
SHARE
ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΑ

Αλεξανδρινό: Πώς να συντηρήσετε το φυτό των Χριστουγέννων -Συμβουλές για να κρατήσει και μετά τις γιορτές


Τα αλεξανδρινά είναι υπέροχα φυτά για τις γιορτές, άκρως Χριστουγεννιάτικα, ωστόσο υπάρχει τρόπος να «ζήσουν» και μετά την εορταστική περίοδο.

Τα υπέροχα φύλλα τους, σε διάφορα χρώματα, σχήματα και μεγέθη, δίνουν χρώμα σε κάθε δωμάτιο και δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα τις μουντές μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Οι ειδικοί του Stars for Europe (SfE) γνωρίζουν τα μυστικά που πρέπει να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε τα αλεξανδρινά σας υγιή και δυνατά ώστε τα χρώματά τους να παραμείνουν λαμπερά μέχρι και τη νέα χρονιά.

3 μυστικά για να κρατήσουν τα αλεξανδρινά σας και μετά τις γιορτές

Τυλίξτε τα καλά πριν πάτε σπίτι

Το αλεξανδρινό δεν αγαπά τις θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών επομένως, αν αγοράσετε ένα για την εορταστική περίοδο καλό θα ήταν να το μεταφέρετε τυλιγμένο έτσι ώστε να το προστατέψετε τόσο από τη θερμοκρασία όσο και από τον αέρα που μπορεί να το καταστρέψει.

Φωτογραφία: Shutterstock

Το κατάλληλο σημείο

Το αλεξανδρινό προτιμά τη θαλπωρή επομένως η υπερβολική ζέστη δεν του κάνει καλό. Αποφύγετε να το βάλετε δίπλα σε καλοριφέρ ή σόμπα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα φύλλα τους. Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι όσο πιο ζεστή είναι η ατμόσφαιρα, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται το φυτό.Τα αλεξανδρινά αγαπούν τις γωνιές του σπιτιού με φως, ζέστη και χωρίς αέρα. Μπορείτε να τοποθετήσετε το αλεξανδρινό σας δίπλα σε ένα καλά μονωμένο παράθυρο όμως μην ξεχνάτε πως θα πρέπει να το μεταφέρετε σ’ ένα προστατευμένο σημείο όταν αερίζετε το δωμάτιό σας, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί από τα ρεύματα αέρα.

Φωτογραφία: Shutterstock

Τακτικό πότισμα αλλά με μέτρο

Τα αλεξανδρινά προτιμούν την ελαφριά ξηρότητα σε σχέση με την υπερβολική υγρασία. Μόνο όταν η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει πρέπει να το ποτίσετε. Το εσωτερικό της ρίζας δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσει.Τα μίνι αλεξανδρινά σε γλάστρες των 6 εκατοστών χρειάζονται πιο συχνά νερό από τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες των 12-13 εκατοστών, λόγω του μικρότερου όγκου του χώματος.

Τα αλεξανδρινά μπορούν να ποτιστούν με τρεις τρόπους. Είτε από πάνω, είτε από κάτω, είτε με βύθιση της γλάστρας στο νερό. Σε όλες τις περιπτώσεις, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείτε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφία: Shutterstock
SHARE