Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
ΦΥΤΑ

Τα 4 μυστικά για να φουντώσει η βουκαμβίλια και να σας χαρίσει υπέροχα λουλούδια


Η βουκαμβίλια, ή αλλιώς μπουκαμβίλια, γεμίζει χρώματα τα σοκάκια των νησιών και ναι, είναι ένα λουλούδι συνυφασμένο με το καλοκαίρι.

Με τα ζωηρά της χρώματα, ροζ, πορτοκαλί, μοβ και κόκκινη, η βουκαμβίλια είναι ένα φυτό που ανθίζει την άνοιξη και χαρίζει υπέροχα λουλούδια μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού.

Αναπτύσσεται σχετικά εύκολα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 μέτρα, ανάλογα την ποικιλία της. Όπως όμως όλα τα φυτά, έτσι και η βουκαμβίλια έχει μερικά μυστικά όσον αφορά την περιποίησή τους. Μάθετε ποια είναι αυτά.

Τα μυστικά για να μεγαλώσει η βουκαμβίλια και να σας χαρίσει υπέροχο ανθό

Οι ποικιλίες μπορεί να είναι αρκετές, οι συνθήκες στις οποίες ανθίζουν αλλά και οι ανάγκες τους όμως παραμένουν ίδιες όποια κι αν διαλέξετε, με βασική τον ήλιο που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει.

Το καλύτερο σημείο για να τη φυτέψετε είναι κάποια ηλιόλουστη γωνιά, όπου δεν χτυπά πολύ αέρας. Αν θέλετε να φυτέψετε τη βουκαμβίλια στο μπαλκόνι σας, προτιμήστε γλάστρες με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 40 εκατοστών ώστε να αναπτυχθούν οι ρίζες τους.

Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για το κλάδεμα της βουκαμβίλιας. Ιδανικά, η βουκαμβίλια πρέπει να κλαδεύεται την άνοιξη, αφού έχουν περάσει τα κρύα και οι αέριδες του χειμώνα. Όσο την κλαδεύετε φροντίστε να αφαιρέσετε τα ξερά κλαδιά και τους αδύναμους βλαστούς ώστε να δυναμώσει το φυτό μας και να μας δώσει ακόμη περισσότερα λουλούδια.

Επίσης, αν θέλετε ο κεντρικός βλαστός του φυτού σας να είναι πιο δυνατός, κλαδέψτε τους νέους ανθούς χαμηλά.

Όσον αφορά το πότισμα, η βουκαμβίλια δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις. Όταν ξεκινά να βγάζει ανθούς το πότισμα πρέπει να είναι ελάχιστο, δηλαδή μια φορά την εβδομάδα, καθώς μπορεί να προκαλέσει πτώση του ανθού ενώ το καλοκαίρι χρειάζεται πότισμα δύο φορές της εβδομάδα.

Extra tips:Τέλος να θυμάστε πως, όσο μεγαλύτερη σε ηλικία είναι η βουκαμβίλια τόσο λιγότερες απαιτήσεις έχει σε νερό, ενώ αν την έχετε φυτέψει σε γλάστρα χρειάζεται περισσότερο πότισμα από ό,τι όταν είναι φυτεμένη στο έδαφος.

SHARE