Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
11|06|2024 12:44
SHARE
PLANTS

Φυσικά κλιματιστικά: 5 φυτά που δροσίζουν το σπίτι και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα


Γνωρίζατε ότι κάποια φυτά μπορούν εκτός από το να ομορφύνουν τον χώρο, να δροσίσουν και την ατμόσφαιρα;

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της NASA, μια σειρά από φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να καθαρίσουν αλλά και να φρεσκάρουν τον αέρα, μπορούν να λειτουργήσουν σαν «φυσικά κλιματιστικά» ενώ παράλληλα έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα κάθε τοξική ουσία.

Όπως αναφέρεται στο Good House Keeping κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης τα φυτά μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε σε φρέσκο οξυγόνο και απομακρύνουν τις τοξίνες από τον αέρα.

Εμείς παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά φυτά που μπορείτε να προσθέσετε στη συλλογή σας, ώστε αφενός να ομορφύνετε τον χώρο, αφετέρου να έχετε μια πιο υγιή και δροσερή ατμόσφαιρα.

Τα φυτά που δροσίζουν το σπίτι σαν να έχετε ανάψει air -condition

Φυτό αράχνη

Το φυτό αυτό έχει τοξωτά, μυτερά φύλλα και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για κρεμαστό φυτό. Μπορεί να καθαρίσει την ατμόσφαιρα του χώρου προσθέτοντας μια μοναδική αίσθηση «φρεσκάδας» στον χώρο, μια δροσιά που σίγουρα είναι αναγκαία για τις ημέρες του καύσωνα. Χρειάζεται πότισμα ανά 4 -5 ημέρες και για να σας ζήσει χρόνια θα πρέπει να φροντίζεται το χώμα να έχει μεν υγρασία, να μην έχει όμς πολύ νερό στις ρίζες.

Χρυσός πόθος

Το φυτό αυτό προτιμά θερμοκρασίες μεταξύ 17-30°C και χρειάζεται πότισμα μόνο όταν το έδαφος είναι ξηρό. Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε κάποια σκιερή γωνιά του σπιτικού και να το αφήσετε να κάνει τη «δουλειά» του. Φιλτράρει τον αέρα και καθαρίζει την ατμόσφαιρα τόσο αποτελεσματικά που μπορεί να φέρει δροσιά στον χώρο τραβώντας την υγρασία.

Κρίνος της ειρήνης

Ένα από τα πιο κοινά φυτά εσωτερικού χώρου που ανέχεται το σκοτεινό και ξηρό χώμα (αλλά όχι το υπερβολικό νερό) είναι το Κρίνος της ειρήνης ή αλλιώς σπαθίφυλλο. Είναι ένα από τα φυτά που καθαρίζουν αποτελεσματικά τον αέρα, αφαιρώντας ακόμη και την αμμωνία από την ατμόσφαιρα. Μπορείτε να το τοποθετήσετε στο σαλόνι, κοντά στην κουζίνα αλλά και στο μπάνιο.

Φτέρη

Η βασιλική φτέρη μπορεί να επιβιώσει στον ήλιο αρκεί το χώμα της να παραμένει υγρό. Αγαπά την υγρασία επομένως μπορεί να τοποθετηθεί και αυτό στην κουζίνα ή στο μπάνιο προσφέροντας μια ευχάριστη πράσινη νότα.

English Ivy

Είτε στο πάτωμα, είτε σε κρεμαστή γλάστρα, ο αγγλικός κισσός είναι εύκολο να διατηρηθεί αρκεί να βρίσκεται σε φως και να ποτίζεται όταν το έδαφος είναι ξηρό. Αποτελεί εξαιρετική deco ιδέα, τόσο για λόγους διακοσμητικούς, όσο και για λόγους υγιεινής, καθώς είναι και αυτό ένα φυτό που ανακυκλώνει και καθαρίζει την ατμόσφαιρα.

SHARE