Φωτογραφία: Shutterstock

Το απρόσμενο χρώμα που κάνει θραύση στο μπάνιο -Έξυπνες deco ιδέες για να το τολμήσετε

Οι σκούρες αποχρώσεις έρχονται και φεύγουν από τις τάσεις, αλλά είναι το μαύρο ένα χρώμα ιδανικό για το μπάνιο τελικά;

Το μαύρο είναι ένα χρώμα που οι περισσότεροι αποφεύγουν, ιδίως όταν πρόκειται για τη διακόσμηση του μπάνιου αφού επικρατεί η άποψη πως μπορεί να το κάνει να δείχνει μικρό, μπορεί να σκοτεινιάσει τον χώρο και να τον κάνει αφιλόξενο.

Αν σκέφτεστε μια αλλαγή στη διακόσμηση του μπάνιου, οι φωτεινοί τόνοι είναι πιθανότατα οι πρώτοι που θα σας έρθουν στο μυαλό ωστόσο η αγάπη των deco lovers για τις πιο σκούρες αποχρώσεις έχει κάνει τους interior designers να «αγκαλιάζουν» τα πιο δραματικά σχέδια.

Με αφορμή τα παραπάνω, διακοσμητές εσωτερικών χώρων και ειδικοί χρωμάτων μοιράστηκαν τις σκέψεις τους στο homesandgardens και αποκάλυψαν τους καλύτερους τρόπους για να εισάγει κανείς το μαύρο χρώμα στο μπάνιο.

Το μαύρο χρώμα «πρωταγωνιστής» στο μπάνιο

Το μαύρο χρώμα μπορεί να τρομάζει αλλά μπορεί παράλληλα να δημιουργήσει όμορφα κλασικά σχέδια, ιδίως σε ένα μπάνιο.

«Ένα μαύρο μπάνιο είναι εντυπωσιακό και τραβάει αμέσως την προσοχή, αποπνέοντας μια αίσθηση πολυτέλειας και τολμηρού στιλ», λέει η Jennifer Davis, της Davis Interiors.

 Φωτογραφία: Instagram/@black_design_journal

Σε μεγάλα και μικρά μπάνια, το μαύρο μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τον χώρο, αγκαλιάζοντας με φυσικό τρόπο πιο σκοτεινά δωμάτια ή προσθέτοντας μια αίσθηση διακριτικού δράματος σε ευρύχωρα δωμάτια.

«Είναι ένας απροσδόκητος και αντισυμβατικός τρόπος να μετατρέψετε έναν τυπικά χρηστικό χώρο σε ένα δωμάτιο που συνδυάζει κομψότητα και avant-garde αίσθηση», προσθέτει η Jennifer.

Φωτογραφία: Shutterstock

Συχνά υπάρχει η αντίληψη ότι το μαύρο χρώμα θα κάνει ένα μπάνιο να μοιάζει μικρότερο αλλά με σωστές αποχρώσεις και διακοσμητικές παρεμβάσεις μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. «Όταν το μαύρο χρώμα εφαρμόζεται σωστά μπορεί να κάνει τον χώρο να δείχνει και μεγαλύτερος», λέει η Arianna Barone, διευθύντρια μάρκετινγκ χρωμάτων στο Benjamin Moore.

Πώς να εντάξετε το μαύρο χρώμα στο μπάνιο σας

Ταπετσαρία

Το μαύρο είναι ένα απροσδόκητο αλλά υπέροχο χρώμα. Οι επιλογές για να το προσθέσετε είναι πολλές και ανάλογα με τον χώρο και πόσο εξαερισμός υπάρχει, μια μαύρη ταπετσαρία είναι μια υπέροχη προσθήκη.
«Εάν δεν είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε πλήρως στους μαύρους τοίχους, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη ταπετσαρία. Η ταπετσαρία δίνει περισσότερο βάθος και υφή από έναν απλό άχαρο τοίχο ενώ δίνει την ευκαιρία να πειραματιστείτε με μοτίβα και φινιρίσματα», προτείνει η Jennifer.

Ο συνδυασμός μαύρου χρώματος και καθρέφτη

Το μαύρο είναι ένα «κυκλοθυμικό χρώμα», οπότε ένα μπάνιο μπορεί να μοιάζει αρκετά σκοτεινό χωρίς τα σωστά deco items.

«Οι καθρέφτες βοηθούν στην αντανάκλαση του φωτός του δωμάτιου, κάνοντάς το να μοιάζει πιο φωτεινό. Σκεφτείτε να επιλέξετε έναν μεγάλο καθρέφτη και να παίξετε με την αναλογία και την κλίμακα του δωματίου», προτείνει η Arianna.
Σε έναν μαύρο τοίχο κρεμάστε έναν χρυσό vintage καθρέφτη και δείτε το μπάνιο σας να μεταμορφώνεται.

Φωτογραφία: Shutterstock

Προσθέστε φυτά


Το μπάνιο είναι πάντα το ιδανικό δωμάτιο για τα φυτά σας, αφού λόγω υγρασίας ευδοκιμούν ενώ παράλληλα προσθέτουν ένα ζωντανό διακοσμητικό στοιχείο στον χώρο. Η αντίθεση του πράσινου με το μαύρο λειτουργεί ιδιαίτερα καλά και σε ένα μαύρο μπάνιο.

«Η ενσωμάτωση καταπράσινων φυτών μπορεί να φέρει μια αναζωογονητική έκρηξη φυσικού χρώματος, μαλακώνοντας τη συνολική εμφάνιση και προσθέτοντας ένα στρώμα ζωντάνιας. Τα φυτά εισάγουν επίσης μια αίσθηση ηρεμίας και ζωής, κάνοντας τον χώρο πιο φιλόξενος και αρμονικός», λέει η Jennifer.

   Φωτογραφία: Instagram/@black_design_journal

Προσθέστε μεταλλικά στοιχεία

Ένας από τους απλούστερους αλλά και πιο κομψούς συνδυασμούς είναι το μαύρο και το μεταλλικό, ειδικά οι χρυσοί και οι χάλκινοι τόνοι. Η αντίθεση μεταξύ των δύο φέρνει μία αίσθηση πολυτελείας.

«Τα φωτιστικά και τα χρυσά ή χάλκινα στοιχεία δίνουν μια πινελιά πολυτέλειας και ζεστασιάς, δημιουργώντας μια όμορφη αντίθεση με το σκοτεινό σκηνικό. Αυτές οι μεταλλικές πινελιές όχι μόνο αναβαθμίζουν το σχεδιασμό, αλλά και αποτρέπουν την αίσθηση του χώρου από το να αισθάνεται πολύ έντονος ή κρύος», εξηγεί η Jennifer.