Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
08|10|2022 21:00
SHARE
DECO TIPS

Ο λόγος που οι άκρες των φυτών κατσαρώνουν και γίνονται καφέ -Πώς να τα «αναστήσεις»


φυτά μας μπορεί να μην είναι σε θέση να μας πουν πότε χρειάζονται νερό ή πότε θέλουν να πλησιάσουν ένα παράθυρο, αλλά πάντοτε φροντίζουν να δίνουν σημάδια όταν κάτι δεν πάει καλά.

Αν είστε «γονιός» πολλών φυτών τότε σίγουρα ξέρετε σε τι αναφερόμαστε, κίτρινα φύλλα, ξηραμένα κλωνάρια, καφέ κηλίδες -αυτές είναι μερικές από τις ενδείξεις ότι κάτι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά.

Ωστόσο, ίσως το πιο συνηθισμένο σημάδι ότι κάτι έχει πάει λάθος είναι τα κυρτωμένα φύλλα - όταν η εξωτερική άκρη του φύλλου αρχίζει να κυρτώνει ή να κυλάει προς το κέντρο του γυτού, εκθέτοντας το κάτω μέρος του φύλλου κατά τη διαδικασία.

Φωτογραφία: Shutterstock

Παρόλο που κανείς δεν θέλει να βλέπει το φυτό του να μοιάζει μίζερο, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσετε να πανικοβάλλεστε αν παρατηρήσετε ότι τα φύλλα του φυτού σας αρχίζουν να γυρίζουν.

Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με πολλά από τα άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το φυτό σας, τα κυρτωμένα φύλλα είναι συχνά πλήρως αναστρέψιμα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε ό,τι προκαλεί αυτή την κατάσταση και αυτά θα ανακάμψουν σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φυτά που τους αρέσει ο χαμηλός έως μέτριος φωτισμός - όπως οι καλαθέες και τα φιλόδενδρα - έχουν φύλλα που είναι πιο επιρρεπή στο κατσάρωμα, οπότε θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά, αν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε κάποιο στη συλλογή σας.

Φωτογραφία: Shutterstock

Διαβάστε παρακάτω τρεις από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα φύλλα του φυτού σας μπορεί να κατσαρώνουν και τι πρέπει να κάνετε για να το διορθώσετε.

1. Υπερβολική θερμότητα ή φως

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ένα φυτό μπορεί να κυρτώνει τα φύλλα του είναι απλά επειδή έχει εκτεθεί σε υπερβολική θερμότητα ή φως. Ενώ ένα φυτό χρειάζεται αμφότερα για να επιβιώσει, διαφορετικοί τύποι φυτών χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες.

«Τα φυτά μπορεί να πάθουν θερμικό στρες από την έκθεση σε πολύ άμεσο φως ή ζέστη - για να το αντιμετωπίσουν αυτό, προσπαθούν να διατηρήσουν την υγρασία τους συστέλλοντας τα φύλλα τους», εξηγεί ο Richard Cheshire, φυτολόγος του Patch.

«Απομακρύνετε το φυτό από το άμεσο ηλιακό φως ή την έντονη ζέστη και φροντίστε να ψεκάζετε τακτικά τα φύλλα για να σταματήσει αυτό να συμβαίνει».

Ο Cheshire συνεχίζει: «Προσπαθήστε να κρατάτε τα φυτά σας κάπου με ζεστή, ομοιόμορφη θερμοκρασία - αν ένα δωμάτιο έχει άνετη θερμοκρασία για εσάς, θα είναι άνετη και για το φυτό».

Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχετε ιδιαίτερα κατά νου καθώς πλησιάζουμε προς το χειμώνα και σκέφτεστε να ανοίξετε τη θέρμανση - προσπαθήστε να κρατάτε τα φυτά σας μακριά από καλοριφέρ και άλλες πηγές θερμότητας για να διασφαλίσετε ότι εκτίθενται σε ομοιόμορφη θερμοκρασία.

2. Υπερβολικά πολύ νερό

Όπως και με το φως έτσι και με το νερό η ποσότητα έχει σημασία. Τα φυτά που δεν είναι ποτισμένα αρκετά θα μαζέψουν τα φύλλα τους για να εξοικονομήσουν υγρασία.

«Αν το πρόβλημα είναι η υποβρύχιση, τότε τα φύλλα θα φαίνονται πιο ξηρά», εξηγεί ο Cheshire.

«Για να το διορθώσετε αυτό, ψηλαφίστε το έδαφος. Αν είναι ολόστεγνο, θα πρέπει να αυξήσετε τη συχνότητα του ποτίσματος. Ωστόσο, θα εξακολουθήσετε να θέλετε να ποτίζετε μόνο όταν τα πάνω δύο εκατοστά του εδάφους μοιάζουν ξηρά».

3. Γήρανση

Ενώ τα κατσαρωμένα φύλλα είναι συχνά σημάδι ότι το φυτό σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, αυτό δεν συμβαίνει πάντα - μερικές φορές, το ίδιο το φύλλο απλώς γερνάει.

«Αν βλέπετε να γέρνουν τα φύλλα κοντά στο κάτω μέρος του φυτού, αυτό πιθανότατα σημαίνει απλώς ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους», εξηγεί ο Cheshire.

«Αν συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας - μπορείτε να κόψετε το μαραμένο φύλλο ή λουλούδι και αυτό θα ενθαρρύνει το φυτό σας να βάλει την να επανακινηθεί»

SHARE