Η ιταλική «βίβλος» του interior design, Cabana, συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη
Η ιταλική «βίβλος» του interior design, Cabana, συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη
TABLEWARE

Cabana: Η ιταλική «βίβλος» του design συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη -Μια συλλογή για το σπίτι εμπνευσμένη από την ελληνική χειροτεχνία


Όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design, γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο εποχές του έτους που έχουν σημασία: εκείνες που κυκλοφορούν οι εξαμηνιαίες εκδόσεις του περιοδικού Cabana.

Από τότε που τυπώθηκε το πρώτο της τεύχος το 2014, το Cabana έχει αναπτύξει μια σχέση λατρείας με τους αναγνώστες του ντιζάιν σε όλο τον κόσμο. Και ενώ το έντυπο περιοδικό θεωρείται κάτι σαν τη Βίβλο του σχεδιασμού, η εταιρεία έχει επεκταθεί και στον σχεδιασμό προϊόντων και συνεργασιών. Μάλιστα η χτεσινή ημέρα σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο.

Σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Cabana magazine της Martina Mondatori παρουσίασε μια κομψή νέα συλλογή από επιτραπέζια σκεύη, λευκά είδη και κεραμικά εμπνευσμένα από παραδοσιακά υφάσματα, μοτίβα και αμφορείς που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη. Και μπορεί όλες οι προηγούμενες συλλογές τoυ εμβληματικού περιοδικού να αποτελούν συνώνυμο της εκλεπτυσμένης πολυτέλειας, ωστόσο εμπνέονται από τα διακοσμητικά που προέρχονταν από ιστορικά αρχοντικά σπίτια (τύπου Houghton Hall) και θρυλικούς διακοσμητές (όπως ο David Hicks).

Αυτή, λοιπόν είναι η πρώτη φορά που το Cabana παρουσιάζει μια συλλογή συνδυάζοντας την τέχνη ενός εμβληματικού μουσείου ή δημόσιου ιδρύματος.

Martina Mondadori: Ποια είναι η founder του Cabana Magazine

Το όνομα της ιδρύτριας του περιοδικού Cabana, Martina Mondadori Sartogo είναι συνώνυμο του παγκόσμιου στιλ. Η Ιταλίδα κληρονόμος των εκδόσεων, η οποία μεγάλωσε σε ένα σπίτι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Renzo Mongiardino στο Μιλάνο και πέρασε χρόνια ταξιδεύοντας και συλλέγοντας, δημιούργησε αναμφισβήτητα το πιο πολυτελές περιοδικό στον κόσμο.

Κάθε τεύχος διαθέτει μια αυστηρά επιμελημένη επιλογή σπιτιών που έχουν απαθανατίσει φωτογράφοι όπως ο Miguel Flores-Vianna, καθώς και ιστορίες γραμμένες από πλήθος ανθρώπων γνώστες της καλής αισθητικής. Τυπωμένες σε συμπαγές χαρτί με εξώφυλλα ντυμένα με πραγματικό ύφασμα ή ταπετσαρία, οι σελίδες του Cabana αγκαλιάζουν μια εκλεπτυσμένη, μποέμ αισθητική που είναι πλούσια, πολυεπίπεδη και βαθιά εμπνευσμένη.

Η έκδοση είναι ένας συνδυασμός θεμάτων, αντικειμένων, εικαστικών δοκιμίων, ακόμη και μια ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ της Mondadori και των φίλων της. Οι συνεργάτες κυμαίνονται από τον Martino Gamper, τον Patrick Kinmont και τον Christian Lututen μέχρι τον Barnabas Fornassetti και τον Andrea Brantsi.

Για τη δημιουργία του, η Mondadori επηρεάζεται από το έργο του Renzo Monzardino, την παιδική της ηλικία και τα ταξίδια της, κυρίως στη Μέση Ανατολή. Πριν από περίπου εννέα χρόνια, άρχισε να αλλάζει το γούστο της προς τις πλούσιες υφές, τον μαξιμαλισμό, τα prints και το layering, γεγονός που προκλήθηκε από την επιθυμία της να περιβάλλεται με ατμόσφαιρα και θαλπωρή και όχι με ένα εννοιολογικό, σταθερό, μινιμαλιστικό σχέδιο.

Για το Μουσείο Μπενάκη δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Γεννημένος το 1873 από πλούσιους Έλληνες ομογενείς, ο Αντώνης Μπενάκης πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, προτού η οικογένεια εγκατασταθεί εκ νέου στην Αθήνα - σε ένα νεοκλασικό μαρμάρινο αρχοντικό απέναντι από τον Εθνικό Κήπο. Εκεί έθεσε τα θεμέλια για αυτό που θα γινόταν μια εκτεταμένη συλλογή έργων τέχνης, η οποία καταγράφει ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας, από την κλασική αρχαιότητα και τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την Οθωμανική κυριαρχία, μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Σήμερα οι θησαυροί στο Μουσείο Μπενάκη - ένα άγαλμα του Ηρακλή από τον 5ο αιώνα π.Χ., το γραφείο του Λόρδου Βύρωνα - είναι κάποια μόνο από τα εκθέματα που εντυπωσιάζουν ντόπιους και επισκέπτες.

«Το Μουσείο Μπενάκη αντιπροσωπεύει, καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, το τι μπορεί να επιτύχει ένα σταυροδρόμι πολιτισμών», αναφέρει η Martina Mondadori για τη συνεργασία της με το μουσείο, αντλώντας έμπνευση από τον θησαυρό κυκλαδίτικων κεντημάτων και νεοελληνικών υφασμάτων για να σχεδιάσει λευκά είδη και κεραμικά. «Πρόκειται για έναν πραγματικό άτλαντα της Μεσογείου» σημειώνει. Και τώρα μπορείτε να τον έχετε και σπίτι σας.

H συλλογή

Εμπνευσμένη από τα παραδοσιακά ελληνικά υφάσματα, μοτίβα και κεραμικά που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη, αυτή είναι η πρώτη συλλογή της Cabana που σχεδιάζεται ως φόρος τιμής σε μουσείο ή δημόσιο ίδρυμα. Ένα ποσοστό των πωλήσεων θα πηγαίνει απευθείας στο Μουσείο Μπενάκη, υποστηρίζοντας το συνεχές έργο του για τη διατήρηση και τον εορτασμό των τεχνών στην Ελλάδα.

Με φόντο το σπίτι του Patrick Leigh Fermor στην Καρδαμύλη, η συλλογή ζωντανεύει σε ατμοσφαιρικές εικόνες από τον συντάκτη του Cabana, Miguel Flores-Vianna.

Δείτε μερικά αντικείμενα από την υπέροχη συλλογή:SHARE