Φωτογραφία: unsplash
Φωτογραφία: unsplash
13|08|2022 09:20
SHARE
DECO TIPS

13 φυτά που δεν θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα -Τέλεια για ξεχασιάρηδες, θα ομορφύνουν τον χώρο


Για πολλούς από εμάς, η ιδέα ενός σπιτιού διακοσμημένου με εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου φαντάζει σαν ένα άπιαστο όνειρο.

Ενώ μπορεί κανείς να φιλοδοξεί να αναβαθμίσει το χώρο του με μια νότα πράσινης φρεσκάδας, η περιποίηση των φυτών είναι αν μη τι άλλο ένα σπορ που χρειάζεται αφοσίωση και συνέπεια.

Αυτή η δέσμευση συχνά αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για όσους παλεύουν να ισορροπήσουν μεταξύ πολλών καθημερινών υποχρεώσεων ή απλώς τείνουν να ξεχνιούνται εύκολα.

Αν σας περιορίζει ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος σας αλλά θέλετε να φέρετε τη φύση μέσα στο σπίτι σας τα παρακάτω φυτά που προτείνει ο Σπύρος Σούλης αποτελούν την ιδανική λύση για εσάς! Φυτά που έχουν ελάχιστες απαιτήσεις, θέλουν λίγο πότισμα και εγγυώνται την αισθητική απογείωση του σπιτιού σας.

1. Ζάμια

Ο πρωταθλητής των «καλόβολων» φυτών αποτελεί την go-to επιλογή κορυφαίων designers παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα πολύ στιλάτο φυτό με χαμηλές απαιτήσεις φροντίδας του. Πολύ ανθεκτικο στην ξηρασια, θέλει ποτισμα καθε 20-30 μέρες.

2. Σανσεβιέρα

Η όμορφη Σανσεβιέρα αντέχει σε πολλές συνθήκες φωτισμού, εκτός από το να πέφτει φως απευθείας πάνω της. Χρειάζεται πότισμα κάθε 10-15 μέρες ενώ το χειμώνα αντέχει ως και ένα μήνα χωρίς νερό.

3. Παχίρα

Η Παχίρα αποτελεί σύμβολο οικονομικής ευημερία, καλής τύχης και θετικής ενέργειας. Έχει μεγάλο εύρος μεγεθών, χρειάζεται πότισμα κάθε 10-15 μέρες και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική.

4. Πιλέα

Το ιδιαίτερο φυτό με καταγωγή από την Κίνα είναι γνωστό για τα χαρακτηριστικά στρογγυλά του φύλλα. Είναι πολύ σημαντικό να μη την ποτίσετε πολύ γιατί θα πέσουν τα φύλλα της.

5. Φίκος Λυράτα

Ο όμορφος Φίκος Λυράτα συναντάται στα πιο χλιδάτα καταστήματα και ξενοδοχεία του κόσμου. Χρειάζεται πότισμα μια φορά στις 10-15 μέρες πότισμα και όχι πολύ νερό. Αν διψάει θα αρχίζουν να κιτρινίσουν οι άκρες των φύλλων, ενώ από την άλλη αν τα φύλλα του αρχίσουν να μαυρίζουν σημαίνει πως έχετε ρίξει υπερβολικό νερό και θα είναι δύσκολο να ανακάμψει.

6. Αγλαόνημα

Όντας ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις το ιδιαίτερο Αγλαόνημα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για κάποιον ξεχασιάρη . Χρειάζεται πότισμα μια φορά στις 10 ημέρες.

7. Πόθος

Έχει αγαπηθεί από γενιές και γενιές, και συνιστά την καλύτερη επιλογή αναρριχόμενου φυτού. Ο Πόθος θέλει λίγη φροντίδα, πότισμα κάθε 10-15 μέρες, και έχει την ιδιαιτερότητα πως μπορεί να φυτρώσει και μέσα σε νερό χωρίς χώμα.

8. Μονστέρα

Ένα από τα φυτά που έχουν επανέλθει στη μόδα, είναι η πανέμορφη Μονστέρα. Προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα ηλιοφάνειας -από ημισκιερό μέρος η πλούσιο έμμεσο φως. Παρ 'όλα αυτά δεν μπορεί να ανθίσει σε ένα πολύ σκοτεινό δωμάτιο η υπό το άμεσο φως του ήλιου. Ποτίζεται μια φορά στις 10-15 μέρες.

9. Κάκτοι

Οι αγαπημένοι σε όλους κάκτοι είναι γνωστοί για την αντοχή τους σε έλλειψη νερού. Κυριολεκτικά μπορείτε να τους ποτίζεται όποτε το θυμηθείτε. Αντέχουν ακόμα και 2-3 μήνες χωρίς νερό και αν τους ξεχάσετε ανακάμπτουν πολύ εύκολα.

10. Παχύφυτα

Τα παχύφυτα είναι μια εξαιρετική επιλογή εύκολου φυτού καθώς βγαίνουν σε πάρα πολλές ποικιλίες. Επίσης έχουν ένα βασικό κανόνα: δε θέλουν νερό. Το τιπ ποτίσματός τους είναι το εξής: πρέπει πρώτα να ξεραθεί εντελώς το χώμα τους και μετά να ρίξετε νερό.

11. Αλόη

Το εξαιρετικά ενεργητικό φυτό της Αλόης αντέχει τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι και ποτίζεται μόνο όταν το χώμα στη γλάστρα είναι τελείως στεγνό.

12. Κράσουλα

Από τα πιο βολκά παχυφυτα εξωτερικού χώρου η Κράσουλα είναι γνωστή ως τυχερό φυτό αλλά και το φυτό της φιλίας. Δεν πρόκειται να μαραθεί εκτός αν την παραποτίσετε ή αν την τοποθετήσετε σε έντονη σκιά. Χρειάζεται πότισμα κάθε 20-30 μέρες.

13. Στρελίτσια

Γνωστή και ως πουλί του Παραδείσου λόγω των πανέμορφων ανθών της, η Στρελίτσια έχει πολύ αργά ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα σε ύψος. Είναι φυτό εξωτερικού χώρου και χρειάζεται πολύ ήλιο.

Δείτε το βίντεο του Σπύρου Σούλη:

Ο Σπύρος διευκρίνιζει πως το πότισμα ενός φυτού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες -που βρίσκεται το φυτό μέσα στο σπίτι, πόση ζέστη έχει, πόση υγρασία κάνει, το μέγεθός του, πόσο φωτεινό είναι το μέρος στο οποίο είναι τοποθετημένο. Επομένως, οφείλει κανείς να «ακούει» τα φυτά του και τις ανάγκες τους και να μην ακολουθεί τυφλά τους προκαθορισμένους κανόνες. Ο ίδιος επισημαίνει πως είναι πάντα προτιμότερο να ποτίζουμε λιγότερο παρά περισσότερο τα φυτά μας.

SHARE