Σαλόνι με καναπέ φυτό διακόσμηση
Το αγαπημένο design trend του Instagram που ήρθε για να μείνει /Φωτογραφία: Shutterstock
DESIGN

Τα συχνότερα λάθη που κάνεις στη διακόσμηση και το σπίτι σου δεν δείχνει κομψό


Interior designers αποκαλύπτουν τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση και το σπίτι μας μοιάζει «άχρωμο» -και καθόλου κομψό.

Η αλήθεια είναι πως, στη διακόσμηση σημαντικό λόγο έχει το προσωπικό μας γούστο, υπάρχουν όμως και κάποια μυστικά- κανόνες που βοηθούν (ανεξάρτητα της προσωπικής μας αισθητικής) να δημιουργήσουμε έναν πιο «φωτεινό» χώρο, elegant και κομψό.

Μερικά από τα πιο συχνά λάθη είναι ότι παραφορτώνουμε το σπίτι με διακοσμητικά, κάτι που όπως τονίζουν οι ειδικοί στερεί από τους χώρους την κομψότητα.

Επίσης, αν υπάρχει ένα συχνό λάθος που κάνει το σπίτι μας να φαίνεται μικρότερο, αυτό δεν είναι άλλο από το ύψος που τοποθετούμε τα κουρτινόξυλα.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση και το σπίτι μας χάνει τη φινέτσα του.

Τα συχνότερα λάθη που κάνεις στη διακόσμηση και το σπίτι σου στερείται κομψότητας

Έπιπλα που δεν δημιουργούν αντιθέσεις
Όταν πρόκειται να επιπλώσουμε ένα σπίτι σίγουρα έχουμε στο μυαλό μας να ταιριάζουν μεταξύ τους. Με το πέρας του καιρού μπορεί να παίρνουμε διάφορα έπιπλα τα οποία τελικά να δημιουργούν μια χαοτική ατμόσφαιρα κι αυτό είναι ένα από τα κυριότερα λάθη μας. Όπως λέει ο σχεδιαστής Bobby Berk, στόχος είναι να επιλεχθούν έπιπλα σε διάφορα ύψη, έτσι ώστε ο χώρος να αποπνέει πολυτέλεια και η συνολική εικόνα να θυμίζει τον ορίζοντα της πόλης, με υψηλές και χαμηλές πινελιές.

Μικρότερα χαλιά
Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι οι interior designers είναι αυτό: η επιλογή χαλιού σε λάθος μέγεθος μπορεί να κάνει το σπίτι να φαίνεται άκομψο και «φθηνό».

«Η τοποθέτηση ενός μικρότερου χαλιού για το καθιστικό δίνει την εντύπωση ότι δεν θα μπορούσατε να αντέξετε οικονομικά ένα μεγαλύτερο σε σωστό μέγεθος» λέει η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, Marlaina Teich. Μια έξυπνη συμβουλή είναι τα χαλιά να αγγίζουν κάθε έπιπλο, ώστε να φαίνονται κατάλληλα.

Λάθος τοποθέτηση κουρτινόξυλων
Η τοποθέτηση κουρτινόξυλων μπορεί να κάνει ένα κατά τα άλλα μεγάλο δωμάτιο να φαίνεται μικρότερο και αυτό είναι το πιο συχνό λάθος. «Είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος», λέει η Lorna Aragon, designe συντάκτρια στο Martha Stewart Living . «Οι άνθρωποι συχνά κρεμούν τα κουρτινόξυλα ακριβώς πάνω από το παράθυρο, γεγονός που κάνει το σπίτι να φαίνεται μικρότερο».

Καναπέδες κακής ποιότητας
Ένας καλής ποιότητας καναπές είναι ένα από τα πρώτα έπιπλα που θα απογειώσουν το σπίτι σου. «Επενδύστε σε έναν καλό καναπέ, ειδικά αν έχετε οικογένεια», λέει η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Christine Markatos Lowe και συνεχίζει λέγοντας πως ένας φθηνός καναπές δεν θα φαίνεται κομψός ενώ θα δείχνει παλιός ακόμη κι αν τον αγοράσατε τώρα.

Πολλά διακοσμητικά
Τα διακοσμητικά μπορούν να δώσουν στο σπίτι χαρακτήρα αλλά στην υπερβολή τους μπορεί να φαίνονται χαοτικά. «Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι όταν ένα δωμάτιο είναι γεμάτο με διακοσμητικά. Δείχνει αμέσως "φθηνό" ακόμα και όταν είναι εξαιρετικά ακριβά», λένε οι interior designers.

SHARE